Ko je ubio srpskog preduzetnika?

1
925

lokal-prazan-izdavanje-kirija-foto-kurir

Prošlo je više od 10 godina kada su probali da ubiju srpske banke. Tada sam radio u državnoj ustanovi, stabilnoj firmi koju ni dan danas ne mogu da ubiju. Onda su se okomili na domaći bankarski sitem i SDK. Počistili teren za inostrane “investitore” (banke) i “revitalizovali” našu privredu. Svi smo svedoci gde nas je to dovelo i kako podnosimo krizu. Banke koje ni danas nisu u stanju da likvidiraju su se pokazale kao likvidnije nego gomila banaka koje su se u međuvremenu pojavile i nestale.

Mnogi će se zapitati kakve ovo veze ima sa preduzetnicima. Nažalost ima. Sreća u nesreći te priče je bila što sam tada bio mlad i naučio bitnu lekciju u životu: Nema sigurnog posla i sigurne plate. Donji veš, čarape i poslovi se menjaju.

Poučen tim iskustvom posle 6 godina traganja sebe otvorio sam svoju radnju. Uveren ponovo, sad kada sam svoj gazda, ne zavisim od nikoga. Uveren da imam državu koja me štiti. Uspostavilo se da grešim. Zaboravio sam šta sam naučio pre 15 godina. Nema sigurnog posla i sigurne plate, donji veš i čarape sam i ranije menjao. I sada se država umešala i obećala svima da će da popravi budućnost.

Gomila mojih kolega je još pre par godina otišlo na biro. A ja, ja sam bio uveren da ako plaćam redovno svoje obaveze i savesno radim svoj posao ne može niko da mi naudi. Čak sam u nesreći drugih sebi video mogućnost da se širim i razvijam. Sve one radnje koje sam gledao, u kojima su prodavali istu onu robu “lokal za izdavanje”, meni je samo izgledalo kako dobra poslovna prilika da jeftinije dođem do lokala. I naravno pogrešio sam. I ja sam bio prinuđen da ponudim isti taj artikal – “lokal za izdavanje”.

Da Vas podsetimo:  Tim doktora Šapića može da garantuje samo dalju devastaciju Beograda i urušavanje radnih prava

Tek sada, kada me je snašla ista muka, shvatam da se nešto krupno dešava. Neko je unajmio serijskog ubicu i rešio da ubije sve preduzetnike koji su odlučili da ostanu na paušalnom porezu. U poslednjih dve godine višestruko su podigli namete i retroaktivno zadužili sve “paušalce”. Pa, ko voli nek izvoli. Preživeo sam prvu godinu. Taj serijski ubica ima i zaštitu zakona, jer sve to radi „po pravu“ i pošteno. Naravno on ne zna za milost, socijalnu pravdu i razumevanje. Molim lepo, zakon je na njegovoj strani. On ga samo sprovodi.

Kao da su svi zaboravili čemu zakoni služe. Kao da nije bitan socijalni aspekt u čitavoj priči. Zar je bitno što će se zatvoriti stotine radnji i njihovi vlasnici postati socijalna briga države. Kao što je jedan poreski službenik priznao, mi i nismo socijalna država. Ovde nije više bitno koliko će biti nezaposlenih, gladnih, neobrazovanih. Važno je koliki će harač pokupiti, koliko će se para sliti u kasu.

Pre neki dan sam slušao gradonačelnika kako priča da su poboljšali finansijsko stanje u gradu. Posejali su pauke i policajce, pa sada žanju useve. Kaže da je rodilo i da će biti para na pretek. Nisu bili u mogućnosti da razviju neku proizvodnju ili privredu, ali pauk servis je super „rodio“.

I tako ja danas sedim pun gneva i pišem vam sve ovo. A ni sam ne znam što vam sve ovo pišem. Kako Milan Gutović kaže: “Ne može da škodi, a ako ne škodi, nekome može i da koristi.”

Pozdrav od pokojnog Preduzetnika – ime poznato redakciji Srbin.info

P.S.
Zagrobni život i nije tako loš. Mogli bi da probamo i sa državom isto to.

(Srbin.info, foto: Kurir)

Da Vas podsetimo:  Ako predsednički izbori budu odlučeni u prvom krugu – 5 mil. EUR pobedničkoj partiji

1 KOMENTAR

  1. A može sve drugačije.Dobar privrednik a i država je onaj koji iskoristi sopstvene resurse za poboljšanje poslovanja ,svako u svom domenu.Prirodni resurs ove države je poljoprivreda.Znači,treba naći kupca za poljoprivredne proizvode? Zapad sigurno nije kupac ali Rusija jeste.Zapad se zaštitio,što crinskim što vancarinskim propisima a posebno „standardima“ koje mi nikako ne možemo postići ali Rusija nije.Zato je potrebno sve proizvedeno ponuditi Njima.Tako stvorenu dobit uložiti u prerađivačku industriju pa prodavati proizvode višeg stepena prerade.To će podstaći proizvodnju poljoprivredne mehanizacije,hemije, ambalaže,transporta itd.itd, a to povećati zapošljavanje i punjenje budžeta,što PDV-om,što doprinosima na zaposlene.Povećana kupovna moć će podstaći razvoj tekstilne,obućarske,ugostiteljske,turističke ,itd. industrije a to novo zapošljavanje i nove poreze i doprinose.Itd.itd.Sve ovo treba osmisliti,isplanirati a to bi mogli da urade kadrovi sa završenim pravim fakultetima od svojih 50-60 g. koji čame po biroima za zapošljavanje ili rade neadekvatne poslove.Danas umesto njih „rade“osobe sa sumnjivim diplomama i lažnim doktoratima ali sa važećim stranačkim knjižicama.Sve ostalo ,Beograd u vodi,ili razne „strane investicije, će nam doćiglave i još većeg siromaštva.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime