Ko je Zaevu dao mandat?

0
1060

Makedonija može da predahne. Zaev je Ivanovu potpisao garancije da će sačuvati unitarnu Makedoniju, a predsednik države njemu dao mandat za sastav vlade. Gde se tu zagubila „tiranska platforma“ i da li je? Zapadu ostaje da miri. Da li je sve gotovo?

Posle današnjeg rukovanja i razmene papira lidera SDSM-a Zorana Zaeva i predsednika države Đorđa Ivanova, izgleda da Makedonija može da odahne. Zaev je Ivanovu predao napisane i potpisane garancije da će kao predsednik vlade čuvati ustavom definisanu unitranu Makedoniju, a Ivanov njemu dao mandat da sastavi vladu za koju je dobio podršku albanskih partija.

© REUTERS Ognen Teofilovski
Zoran Zaev / © REUTERS/ Ognen Teofilovski

Šta je još garantovao Zaev?

Analitičar Aleksandar Mitovski iz Centra za istraživanja i analize u Skoplju za Sputnjik kaže da je potpisao i da Vlada Makedonije neće biti uslovljena bilo kakvom deklaracijom, platformom ili drugim izjavama albanskih partija. Dakle ni „tiranskom platformom“ koju su po održanim parlamentarnim izborima u Makedoniji dogovorile tamošnje albanske partije sa svojim šefom u Tirani. Njeno sprovođenje većina Makedonaca, koja je na izborima većinom podržala VMRO-DPMNE, smatra prvim korakom ka federalizaciji države. Zbog toga su i duže od dva meseca bili svakodnevno na ulicama makedonskih gradova.

Na pitanje da li su na garancije Zaeva pristale i albanske partije sa kojima je napravio poslaničku većinu, Mitovski kaže da je to još nepoznanica. „Zaev ima jedan stav o garancijama i ’tiranskoj platformi‘. Doduše, to je ono što oni javno kažu. A DUI i ostale albanske partije imaju sasvim drugačije mišljenje u odnosu na te garancije“, kaže skopski analitičar. Zato, dodaje on, sada ostaje da se vidi kako će Zaev da održi svoju reč povodom garancija.

Ali ostaje da se vidi i kako će albanske partije da reaguju na garancije koje je Zaev dao predsedniku države, jer je, potpisujući ih, praktično odbacio „tiransku platformu“, istu onu koju je podržao da bi dobio podršku albanskih partija za formiranje vlade.

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO ER SRBIJA, NADAM SE SAMO PONEKAD, MALTRETIRA PUTNIKE?

Da li to znači da davanjem mandata Zaevu za formiranje vlade ipak nije stavljena tačka na dosadašnja zbivanja u Makedoniji? Nije stavljena, odgovara Mitovski, ali i dodaje da će albanske partije i SDSM Zorana Zaeva ipak relativno lako usaglasiti stavove.

„I jedni i drugi imaju jedan zajednički imenitelj, a to je zapadna međunarodna zajednica koja će da im pomogne da usaglase stavove kada su u pitanju garancije, koalicija i buduća vlada“, smatra analitičar skopskog Centra za istraživanje i analize.

On kaže da iskreno ne veruje da može da se desi situacija da u pitanje dođe parlamentarna većina.

Tenzije su, smatra Mitovski, splasnule još poslednjih dana aprila. A tada je, dan po upadu pristalica „Za zajedničku Makedoniju“ u Sobranje, Skoplje posetio visoki američki zvaničnik koji je razgovarao sa svim političkim akterima. Brajan Hojt Ji je nakon toga pozvao ne samo na smirivanje situacije nego i da se omogući rad novoj parlamentarnoj većini, koja treba da predloži novu vladu i vladin program.

Zato Mitovski veruje da će transfer vlasti da bude miran.

„Sve što je moglo da se učini urađeno je, i ostaje još da vidimo šta će Ustavni sud da uradi u kontekstu inicijative za ocenu ustavnosti izbora Talata Džaferija za predsednika skupštine. Da li će da bude nekih većih tenzija — ne verujem“, kaže on.

A da li bi ocena Ustavnog suda da je Džaferi na nesutavan način došao na mesto predsednika mogla da izazove nove komplikacije?

Pošto bi to dovelo u pitanje i legitimitet samog Sobranja, u tom slučaju će, smatra on, biti ponovo predložen kandidat za predsednika parlamenta, pa parlamentarna većina može nanovo da izglasa Talata Džaferija, ali ovoga puta u skladu sa zakonom i poslovnikom o radu skupštine, objašnjava Mitovski.

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO HRVATSKA NEMA PRAVA NA NIKOLU TESLU?

On očekuje da će uskoro biti raspisani i lokalni izbori, koji bi trebalo da budu održani u prvoj polovini oktobra, u skladu sa dogovorom parlamentarnih stranaka.

Lokalna vlast od 15. maja pravno-formalno ne postoji jer joj je istekao mandat, pa ostaje da joj ga skupština produži do održavanja lokalnih izbora.

Upravo lokalni izbori će biti pokazatelj pravog stanja u Makedoniji. Poznavaoci situacije smatraju da je prva polovina oktobra izabrana kao rok koji bi najmanje bio loš po Zaeva, koji posle prihvatanja „tiranske platforme“ može jedino da računa na poraz na lokalu. Njegov SDSM je, uostalom, i na vanrednim parlamentarnim izborima u decembru prošle godine ostvario slabiji rezultat od VMRO-DPMNE.

Otuda i poruka sa najnovije konferencije za novinare VMRO-DPMNE da, s obzirom na to kako su građani na sve reagovali, ostaju pri stavu da su potrebni novi prevremeni parlamentarni izbori na kojima će se čuti glas naroda. Ako se posle lokalnih izbora potvrdi dvovlašće — jedna vlast u državi, a druga na lokalu, što je uvek otežavajuća okolnost po funkcionisanje vlasti, i novi parlamentarni su mogući.

I dok je Zapad posredstvom glasnogovornika u EU pozdravio davanje mandata Zaevu, u isto vreme je pomoćnik ruskog predsednika najavio da će predsednik Makedonije od 22. do 24. maja boraviti u poseti Moskvi.

Da li se Makedonija iskobeljala iz nezavidne situacije time što je dat mandat Zaevu? Ili samo tako izgleda.

Mira Kankaraš Trklja

www.rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime