Ko o čemu, stranci o Srpskoj i „separatizmu“

0
817

untitled-1-620x350Neposredno nakon završenih lokalnih izbora, pažnju javnosti privukli su tekstovi stranih medija, a posebno je prednjačio AP koji je izveo zaključak da je u Republici Srpkoj pobijedila „proruska separatistička stranka“ koja je porazila koaliciju naklonjenu Evropskoj uniji. Tu se dodaje i da je SNSD vodio kampanju na obećanju o odvajanju Republike Srpske od BiH, a da je referendum poslužio isključivo da skrene pažanja navodno sa očigledne korupcije u RS. Prije detaljnije analize samih zaključaka iznesenih posredstvom AP-a, ovde je važno naglasiti da je ovaj model stranog izvještavanja prema međunarodnoj javnosti zasnovan prije svega na stereotipima, pristrasnim informacijama, interesima nekih međunarodnih aktera u BiH i jednostranim pristupom problemu, identičan onom iz ratnog perioda, te se ništa nije u međuvremenu promjenilo kada je riječ o „profesionalnom“ izvještavanju iz jedne kompleksne države kakva je BiH.

Donekle mogu i da razumijem da su kroz prizmu AP-a izvori iz Sarajeva prihvatljiviji od banjalučkih, ali zašto se prije zaključka da SNSD navodno nije naklonjena Evropskoj uniji, nisu npr. obratili Delegaciji EU u Sarajevu, pa bio možda dobili informaciju da je Ženeviv Ruiz Kalavera, direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije, izrazila zadovoljstvo rezultatima provođenja reformske agende u BiH i da u tom procesu RS prednjači. Ta ista RS gdje je SNSD na vlasti! Ali ostavimo to po strani, ovde je još interesantnije kako su izveli zaključak da je okosnica kampanje SNSD-a na lokalnim izborima bio separatizam i proruska politika. Valjda je novinarima čuvenog AP-a bilo poznato da su u BiH održani lokalni izbori u kojima uglavnom dominiraju lokalne teme, da je za pobjedu na izborima važan status i imidž kandiata i partija na lokalnom nivou, ali i niz drugih faktora, a po najmanje odnos prema svjetskoj politici. Ipak, donekle su imali pravo da je održani referendum izuzetak od ovog pravila, jer je očuvanje Republike Srpske visoko pozicionirano na listi prioriteta građana, te su na osnovu toga birači procjenjivali koja opcija se više zalagala za ovaj oblik neposredne demokratije o temi važnoj za identitet Republike Srpske. Kažnjeni su oni koji su sam referendum potcjenjivali i tiho bojkotovali, a nagrađeni oni koji su jasno stali u odbranu srpskog nacionalnog interesa.

Da Vas podsetimo:  Sabaton pravi pesmu o najvećoj srpskoj heroini koja je dala život za zemlju, a mi je pustili da umre u bedi

S druge strane separatizam se doslovno nigdje nije pominjao i ovde takođe treba skrenuti pažnju da je u pitanju stereotip i spin na osnovu programa SNSD-a o Samostalnoj RS koji podrazumjeva koncept jačanja autonomije Republike Srpske unutar BiH zasnovan isključivo na poštovanju Ustava BiH, onako kako je napisan u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naravno političko Sarajevo je posredstvom zapadnih ambasada spinovalo svu ovu priču šaljući poruku međunarodnoj javnosti da vladajuća stranka u RS priprema secesiju. Ako se osvrnemo na drugu primjedbu, tj. prorusku politiku SNSD-a, sve i da jeste tako, nismo vidjeli da je AP ikada istim aršinima ocjenjivao i dodjeljivao negativne konotacije npr. „proEU“, „proSAD“, „pronjemačkim“ ili „probritanskim“ partijama u BiH. Na kraju, bez obzira što ni AP nije imun na spinove, nije primjećeno ni poštovanje principa „Audiatur et altera pars“ i međunarodna javnost je ostala uskraćena za stav te, od strane AP novinara, presuđene tzv. „proruske separatističke stranke“. Onda se na kraju neki pitaju otkud negativan odnos prema međunarodnoj zajednici u Republici Srpskoj. Sami procijenite.

Aleksandar Vranješ

NSPM

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime