Ko obezbeđuje nuklearke u Ukrajini?

0
925

nuklearke-ukrajina-600x450

Šta može da zasmeta banderovcima da osvoje pomenutu Rovensku nuklearku? Jedinice specijalne namene MUP-a Ukrajine „Berkut“ (jedina snaga koja je u stanju da spreči terorističko osvajanje opasnih objekata) su rasturene.
Mesto „Berkuta“ u MUP-u Ukrajine su zauzeli banderovski jurišnici. Njihov tipičan predstavnik je Saško Bilij, bivši telohranitelj Džohara Dudajeva, koji je već postao čuven po novim metodama upravljanja Rovenskom oblašću pomoću kalašnjikova.

Pobeda „nacionalne revolucije“ u Kijevu i destabilizacija zemlje koja je time izazvana tera na neophodnost procene novih globalnih pretnji. Trenutno u Ukrajini u 4 nuklearne elektrane radi 15 nuklearnih blokova:

· Hmeljnicka nuklearna elektrana: 2 bloka sa reaktorima VVER-1000, koji su uvedeni u rad 1987. i 2004.godine. U njoj se sada grade još dva bloka sa VVER-1000 (rokovi za puštanje u rad: 2015. – 2016.).

· Rovenska nuklearna elektrana – 4 bloka sa reaktorima VVER-440 (rade od 1980, 1981, 1986. i 2004).

· Južnoukrajinska nuklearna elektrana – 3 bloka sa reaktorima VVER-1000 (datumi puštanja u rad: 1982, 1985. i 1989),

· Zaporoška nuklearna elektrana – 6 blokova sa reaktorima VVER-1000 (pušteni su u rad 1984, 1985, 1986, 1987, 1989 i 1995.g.).

Treba da se zna da savremene tehnologije mogu da se ponašaju kaoposeban oblik oružja za masovno uništavanje (OMU). Do opasne radiacione situacije može da dođe, na primer, zbog rušenja nuklearke pomoću tzv. „uobičajenih sredstava za uništavanje“ ili terorističkim aktom kojim će se izazvati havarija reaktora, pri čemu će se aktivna zona pregrejati a u reaktoru će nastati kumulativno povećanje temperature.

To može da dovede kako do nuklearne eksplozije, tako i do „obične“ eksplozije, kada temperatura otopljene zone iz uran dioksida može toliko da naraste da počne da topi (da se raspada) dno kotla reaktora, da bude probijena betonska konstrukcija sa zaštitnim omotačem i da istopljeni radioaktivni materijal dospe u tlo.

Ukoliko ta masa na svom putu naiđe na podzemne vode, ona će se probiti i proizvodi eksplozije, koji će sadržati radioaktivne čestice, će dospeti ponovo u telo reaktora sa svim posledicama koje iz toga mogu da proisteknu.

Da Vas podsetimo:  Đorđe Vlajić: Priča o Srbima kao „lošim momcima“ je precenjena

Za reaktore, objekte skladištenja i preradu iskorišćenog nuklearnog goriva izvore zaraze će predstavljati ostaci goriva kod kojih nije bilo reakcije, proizvodi raspada, najopasniji izotopi: plutonijum-239, jod-131, cezijum-13 i stroncijum-90. Tako da svi objekti koji sadrže nuklearno gorivo imaju sa nuklearnim naoružanjem zajednički uništavajući faktor – radioaktivnu kontaminaciju.

Potencijalna opasnost može da bude i prelazak ukrajinskih nuklearki na američko gorivo, jer to može da u trenu izazove havarijsko zaustavljanje reaktora. Poznato je da je 2010.godine Južnoukrajinska nuklearka prešla na korišćenje američkog goriva marke Westinghouse u drugom i trećem energetskom bloku.

U toku korišćenja tog goriva više puta su se pojavljivali problemi pri radu, remonti su bili česti i dolazilo je do zaustavljanja reaktora. Zbog toga su radnici nuklearke pripremili peticiju regulacionoj kompaniji „Energoatom“ i predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču, kao i čitavom nizu ministarstava.

Kao odgovor glavni državni inspektor za nuklearnu i radijacionu bezbednost Ukrajine Mihail Gašev je ubeđivao da će američko Vestinghausovo gorivo biti zamenjeno ruskim, što je i učinjeno krajem 2012.godine kako na Južnoukrajinskoj nuklearki, tako i na Zaporoškoj. A kojim novcem Ukrajina planira da ubuduće kupuje uređaje koji u reaktorima stvaraju potrebnu toplotu?

Da razmislimo i o pitanju: šta može da zasmeta banderovcima da osvoje pomenutu Rovensku nuklearku? Jedinice specijalne namene MUP-a Ukrajine „Berkut“ (jedina snaga koja je u stanju da spreči terorističko osvajanje opasnih objekata) su rasturene. Mesto „Berkuta“ u MUP-u Ukrajine su zauzeli banderovski jurišnici. Njihov tipičan predstavnik je Saško Bilij, bivši telohranitelj Džohara Dudajeva, koji je već postao čuven po novim metodama upravljanja Rovenskom oblašću pomoću kalašnjikova.

Saško Bilij

Pri određenim okolnostima jedan od zadataka nacionalističkih oružanih formacija u Ukrajini može da postane i osvajanje nuklearki (na primer – već pomenute Rovenske) i skladišta nuklearnog otpada. Ko će u tom slučaju oduzeti automat AKMS – najsavremenijeg „kalašnjikova“ – od novog gazde Rovenske oblasti, Saška Bilija?!

Pošto preuzmu kontrolu nad nuklearnim objektima, nacisti će moći i da pomoću nuklearne ucene zahtevaju i dobiju visoke položaje u rukovodstvu struktura moći Ukrajine, najpre u Ministarstvu odbrane i Službi bezbednosti Ukrajine.

Da Vas podsetimo:  OP, OP Vučić pita Handanovića: Otkud ti 600.000 evra za stan?

Postoji visoka verovatnoća havarije jednostavno iz razloga totalne nekompetentnosti i pomanjkanja specijalnih znanja i potrebne kvalifikacije kod pobunjenika. Međutim, pobunjenici mogu da se koriste i „ćutke“ kako bi se zatim odgovornost za radioaktivnu kontaminaciju teritorije i pogibiju hiljada ukrajinskih stanovnika prenela na leđa nepismenih, ali fanatičnih ekstremista.

Do havarije na jednoj ili više ukrajinskih nuklearki može da dođe i preko agenata zapadnih tajnih službi koji se mogu ubaciti među pobunjenike.

Posebnu uznemirenost izazivaju ukrajinska nuklearna groblja – skladišta iskorišćenog nuklearnog goriva. Najpoznatije, ali i najproblematičnije među njima je u Dnjeprođeržinsku, u kome je i Pridnjeprovska hemijska fabrika.

Obaveštenje: Pridnjeprovska hemijska fabrika predstavlja prvo preduzeće u SSSR-u koje se bavi preradom urana. Površina teritorije industrijskog dela fabrike iznosi 250 hiljada m2. Danas su tu 22 preduzeća, od kojih je sedam u privatnom vlasništvu. Na teritoriji grada, u industrijskoj zoni i van nje, postoji 9 skladišta radioaktivnog otpada. Prema zvaničnim podacima, u tim skladištima se nalazi oko 42 miliona tona čija ukupna aktivnost iznosi 75 hiljada kirija.

Pridnjeprovska hemijska fabrika predstavlja najverovatniji objekat za nuklearni terorizam velikih srazmera. Situaciju komplikuje i to da u njoj nema čuvara, da njena teritorija praktično nije ni ograđena.

Poslednjih godina fabričko obezbeđenje je uspelo da spreči nekoliko pokušaja da se iz nje iznese radioaktivni materijal. Ukoliko bi pobunjenici zauzeli tu fabriku i došli do nuklearnog otpada u njihovim rukama bi se bez problema našlo „oružje za Sudnji dan“.

Ruska strana mora da bude spremna za likvidiranje posledica moguće nuklearne katastrofe u Ukrajini, zato što bi ona zapretila radioaktivnom kontaminacijom ruskim regionima koji se graniče sa kontaminiranim ukrajinskim područjem.

Ruski eksperti se takođe plaše da će nove ukrajinske vlasti u Kijevu ponovo početi da prebacuju nuklearni otpad do granice sa Rusijom, što je već činjeno u vreme Juščenka. Kako su javljali ukrajinski mediji (http://podrobnosti.ua/outeropinion/2005/10/28/256701.html), među tajnim obećanjima koje je u svoje vreme Kijev dao partnerima bilo je i jedno po kome je Ukrajina bila spremna da od zapadnih zemalja preuzima nuklearni i hemijski otpad.

Da Vas podsetimo:  ČUTI I RAZUMETI 2021.

Istina, tada Juščenko nije imao novca da gradi savremena skladišta otpada, ali se preuzete obaveze – obaveze i, to se zna, one se moraju izvršavati. Tim pre, što za to Zapad Ukrajini doplaćuje. Rešenje je brzo nađeno: daj da radioaktivni i otrovni otpad izručujemo uz nos Rusije. Tamo, kod ruske granice, u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, ima dovoljno rudnika koji se više ne koriste.

U Donjeckoj oblasti, prema nekim podacima, za otrovno smetlište je preoran otvoreni kop u selu Novoamvrosijevskoje koji je pripadao fabrici „Doncement“ i rudnik u zaseoku Snežnoe.

U Luganskoj oblasti je geografija postupaka još šira. Nuklearni otpad je sahranjivan u rudnik „Dolžanskaja“, blizu zaseoka Sverdlovsk. Hemijska šljaka je odlagana u „Komsomolskom“ i „Centralnom“ u oblasti grada Antracit, kao i u „Janovskom-3“ i „Šterovskom“ – kod naselja Krasnij Luč.

Kada se uzme u obzir sve što smo rekli, eksperti smatraju da je za rusku stranu svrsishodno da u najkraćem mogućem roku preduzme sledeće korake:

1. Da odlučno podigne na međunarodni nivo (SB UN, OEBS, EU i dr.) pitanje osiguranja nuklearne bezbednosti Ukrajine zbog rušenja u njoj institucija koje treba da se bave unutrašnjom bezbednošću.

2. Da se priseti sovjetske prakse (kako je to rađeno u odnosu na američke planove širenja po Evropi raketa srednjeg dometa i neutronskog oružja) i da se obrati direktno narodima Evrope, obaveštavajući ih o kompletnoj opasnosti situacije u Ukrajini i objašnjavajući da to može da dođe do svakog čoveka, ma gde on bio!

3. Da se na rusko-ukrajinskoj granici organizuje sistem stalnog monitoringa transfera nuklearnih materijala.

4. Da se, ukoliko dođe do pretnje osvajanja opasnih nuklearnih objekata, obezbedi puna gotovost Oružanih snaga Rusije za vršenje kontraterorističkih operacija. Da se donese odgovarajući zakon.

5. Da se, pre nego što se u Ukrajini formira stabilna vlast i razoružaju banderovci, pomogne zdravim društvenim snagama da osnuju i snabdeju grupe za brzo reagovanje (na primer, „antimajdan pomoću automobila“) kako bi se obezbedila kontrateroristička aktivnost u odnosu na objekte kod kojih je tehnogena opasnost povećana.

Fondsk

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime