Ako pijete previše vruću tečnost, odmah prestanite

0
723

Kada su ćelije jednjaka izložene vrlo vrućim napicima, nastaju oštećenja, tkivo je podstaknuto na obnavljanje, počinje razmnožavanje ćelija, pa se onda menja okruženje i upalno stanje ćelija. Dogodi li se to ćelijama koje imaju neke mutacije koje im omogućuju da brže rastu, može nastati tumor

Vrući napitci se obično poslužuju na temperaturama od 60 do 71 stepeni celzijusa. Kafa, čaj i druga vrela pića mogu opeći ćelije koje oblažu jednjak i oštetiti ih. Veza između vrućih napitaka i karcinoma je slična kao ona između ispijanja alkohola i karcinoma jednjaka, koji je osmi najčešći karcinom na svetu. Alkohol na isti način oštećuje i “pali” ćelije u grlu.

Stručnjaci smatraju da su informacije o ovoj povezanosti još uvek vrlo oskudne. Pretpostavka je da termalna povreda jednjaka može doprineti nastanku karcinomam ali da li je to dovoljno ili utiču i drugi kancerogeni agensi, nije još jasno.

Istraživanja su sprovedena na miševima koji su pili jako vruća pića, ali su ujedno bili izloženi hemikalijama kojih ima u duvanu i koje potvrđeno povećavaju rizik nastanka tumora. Za sada su neke studije na ljudima tek ukazale na ograničene dokaze da su vruća pića povezana sa karcinomom jednjaka.

U okruženju smo konstantno izloženi kancerogenim supstancama koje sve mogu doprineti oštećenjima DNK. Neki put ova oštećenja ne idu dalje osim ako ćelije nisu stimulisane da se dele i množe i ako se ne pojave druge promene u ćelijskom okruženju.

Kada su ćelije jednjaka izložene vrlo vrućim napicima, nastaju oštećenja, tkivo je podstaknuto na obnavljanje, počinje razmnožavanje ćelija, pa se onda menja okruženje i upalno stanje ćelija. Dogodi li se to ćelijama koje imaju neke mutacije koje im omogućuju da brže rastu, može nastati tumor.

Dr. Brant Opelšlager, hirurg jednjaka sa Univerziteta Vašington, sugeriše da je ponavljanje štete ključno za nastanak karcinoma, a ljudi imaju, recimo, običaj da svako jutro ispijaju vruću kafu koja možda oštećuje ćelije koje oblažu jednjak, koji je obložen sličnim ćelijama kao koža.

Da Vas podsetimo:  Dan posle sutra

Teške opekotine nekad mogu na ožiljcima uzrokovati nastanak karcinoma kože pa je moguće da se slično događa i kod jednjaka. Ako želite da spasite jednjak, ne pijte prevruća pića, pričekajte dok se malo ohlade ili se prebacite na hladnu varijantu istog napitka.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime