Ko plaća džetove?

0
999

Izveštavajući po narudžbini o ekskurzijama domaćih politikanata po belom svetu, mejnstrim mediji u svojim hvalospevima veličaju svaki prelazak granice – zaboravljajući da napomenu cenu koštanja.

Ко-плаћа-џетове Srećan povratak mladih službenika vlade sa Tajlanda gurnuo je u zaborav prethodne ekskurzije iste ekipe u Briselu, Sankt Peterburgu i na Zlatiboru. Bitno je da su se vratili živi, zdravi, orni za posao i sa novim fotkicama za fejsbuk. Letovanje na nekoj ekskluzivnoj lokaciji biće finansirano iz istog budžeta punjenog novcem onih kojima se u cilju „investicije u budućnost“ smanjuju plate i penzije – mogućim novim smanjenjem istih. Mladi službenici vlade su za primer uzeli neke malo starije članove.

Ekskurzija na Generalnu Skupštinu UN u septembru 2014 se pretvorila u ekskluzivni piknik proširene familije začinjeno fotografisanjem sa nobelovcem. Prema nezvaničnim izvorima, ekspedicija u Njujork o trošku poreskih obveznika Srbije je iznosila između 50 i 70 osoba, u hotelu gde prenoćište košta 800 dolara po osobi. Nacionalni interes su uspešno zastupale supruge, snajke, ujaci i ostala zaslužna rodbina.

Poučen iskustvom stranačkog kolege, vođa je svoj trip u Davos svrstao pod domen državne tajne, za razliku od koleginice Jorgovanke, čiji nas zet košta skromnih 4,500 evra mesečno. Rim je ipak prestižna prestonica Evrope, a kao takav zaslužuje i vrhunski kadar srpske diplomatije.

Mere štednje režima se najbolje vide u skromnosti voznog parka, procenjenog na 50,000 službenih vozila, čije održavanje – sa sve šoferima i njihovim platama idu takođe na račun budžeta. Srbija ima 600 puta više službenih vozila nego Švedska, ali – šta je Švedska sirotinja za nas. Državni režim angažmanom 63,000 savetnika koji godišnje potroše 700 miliona evra očigledno nema problema sa parama – ni sa moralom.

Da Vas podsetimo:  VLADIMIR SE SA BRAĆOM PRESELIO NA SELO I POKRENUO BIZNIS: O njihovim proizvodima pričaju svi, evo i zbog čega!

Logičan epilog ovakvog vođenja države je rekordan javni dug, koji je samo za vreme sadašnjeg režima uvećan za 7 milijardi evra. Lakoverni koji su se ponadali da je najava gradnje autoputa Tirana-Priština-Niš vrhunac idiotizma režima, ostali su razočarani.

Još jedna Njujorška ekskurzija, ovog puta u izvođenju potpredsednice vlade i predsednice koordinacionog tela za robnu ravnopravnost i profesorke fakulteta i članice upravnog odbora fonda za razvoj i potpredsednice naprednjačke stranke i tako dalje, gospođe Zorane Mihajlović je opravdala očekivanja. Gospođa potpredsednica je drugog dana ne samo po Srbiju, već za celi svet izuzetno važne komisije UN za rodnu ravnopravnost u Njujorku izjavila, citiram:

„Uvođenjem politike jednakih mogućnosti rodno budžetiranje je postalo deo šireg koncepta rodnog usmeravanja sredstava“

Ostaje nejasno da li je izblajhana Tuzlanka samostalno spremila jedno ovako misaono i tečno izlaganje, ili je uza sebe imala trust mozgova doktora i magistara Mićinog fakulteta. Srbija možda neće ostati upamćena po Tesli, Pupinu, Andriću, Miloradu Paviću ili Danilu Kišu, ali studiozne izjave poput ove su stvarno dostojne nobelove nagrade. Tako kratko, jasno i sažeto, a ipak studiozno spremljeno zaslužuje još jedno citiranje:

„Uvođenjem politike jednakih mogućnosti rodno budžetiranje je postalo deo šireg koncepta rodnog usmeravanja sredstava„

Poziv Klintonovima da posete Srbiju nije nešto što bi trebalo da nas iznenadi nakon ovakve izjave. Hilari Klinton se trenutno nalazi pod istragom zbog afere privatne elektronske pošte, ali zbog svoje izražene ljubavi prema Srbiji i njenih zasluga tokom bombardovanja zaslužuje sve počasti u Beogradu.
Gospođa potpredsednica Zorana poseduje titule magistra (1998), doktora (2001), naučni je saradnik Ekonomskog fakulteta u Beogradu od 2006, docent od 2008, a od 2011 je i vanredni profesor. Napisala je 4 knjige na temu energetike i energetske politike, a misterija će ostati kvalitet kadra čiji profesor ne pravi razliku između kiše, poplave i – cunamija.

U poređenju sa domaćim političarima, komedijaš Srećko Šojić je oličenje poštenja, morala i inteligencije.

Iz okupirane Srbije: Periša

Da Vas podsetimo:  Položaj radnika i radnica u automobilskoj industriji u Srbiji

anon.in.rs

________________________

Reference:
http://www.vaseljenska.com/korupcija/mere-stednje-mladi-sluzbenici-vlade-se-bahate-na-luksuznoj-ekskurziji-u-tajlandu/

http://facebookreporter.org/2014/10/10/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7-%D1%9A%D1%83%D1%98%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D1%98%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%88%D1%82/

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/jorgovankin-zet-nas-mesecno-kosta-4-500-e/85186

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/456458/Nova-uredba-Vlada-planira-da-smanji-broj-sluzbenih-vozila-sa-50000-na-25000

http://www.021.rs/Info/Srbija/Srbija-ima-600-puta-vise-sluzbenih-vozila-nego-Svedska.html

http://www.srbijadanas.net/na-63-000-savetnika-vucicev-autisticni-rezim-godisnje-potrosi-700-miliona-evra/

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/17270/bojan_pajtic_za_sb_vuchic_se_zaduzio_vec_sa_7_milijardi_eura_i_nije_sposoban_da_od_srbije_napravi_uredjenu_zemlju.html

http://www.fondzarazvoj.gov.rs/uoino.html

http://www.vaseljenska.com/politika/zorana-mihajlovic-pozvala-hilari-klinton-u-srbiju/

http://sh.wikipedia.org/wiki/Zorana_Mihajlovi%C4%87

http://www.srbijadanas.net/zorana-cunami-lupeta-verujte-nam-na-rec-i-pitajte-mog-brata-lazova/

anon.in.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime