Ko pokušava da odustane od rezolucije 1244

1
219
Živadin Jovanović

Sudeći po izveštavanju medija, prva poseta našeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Moskvi protekla je u znaku afirmacije značajnih dostignuća u saradnji i obostrane odlučnosti da se trend jačanja strateških odnosa nastavi i u narednom periodu. Ovo je tiim važnije što su veliki  rezultati ostvareni u periodu pandemije Covid 19 i što je pred nama period opasnih globalnih turbulencija i nezabeleženih izazova.

U bogatim izveštajima medija posebnu pažnju naše javnosti privukla je opaska ruskog ministra spoljnih poslova  Sergeja Lavrova koji je, govoreći o pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije, izjavio da „u pokušajima odustajanja od Rezolucije 1244 vidimo opasnost“. Ponovio je podršku Rusije principijelnim stavovima i legitimnim interesima Srbije, da Kosmet treba da ostane prioritet SB UN, kao i da rezolucija 1244  treba  da se izvrši u celini.

U izveštajima medija nema naznaka ko „pokušava da odustane“ od opšte-obavezujućeg pravnog dokumenta najodgovornijeg organa za pitanja mira i bezbednosti. Da li je to neko ko je učestvovao u donošenju rezolucije 1244, ili ko nije izvršio svoje obaveze, ili ko je prekršio njene imperativne odredbe, ili kome je taj dokument prepreka u ekspanziji geopolitičkih interesa, ili..? Da li se u te „pokušaje“, možda, ubraja zakulisno angažovanje Slovenije za prekrajanje granica  koje predpostavlja bar dva „odustajanja“ – od Dejtona i od rezolucije 1244? Ali, kakve kvalifikacije i čija ovlašćenja imaju Pahor i Janša da bi pokretali „odustajanje“ od dokumenata koji su, uz sve manjkavosti, stubovi mira na Balkanu i u Evropi? Šta je zajednički imenitelj napada na rez. SB UN 1244 I Dejton?

Na kraju, da li je uopšte moguće da neko „odustane“ od obaveza i to utvrđenih trajno važećim međunarodno-pravnim aktom najveće pravne snage? Ako se to legitimiše, kakvog smisla bi imale odluke međunarodnih foruma i međunaroni ugovori uopšte!

Da Vas podsetimo:  Srpski narod između Scile i Haribde

Jasno je da ministar Lavrov  nije dao citiranu izjavu zbog neobaveštenosti ili  nerealne procene o opasnosti „pokušaja odustajanja“.

Poznato je da se Rusija od 1999. dosledno zalaže za mirno političko rešenje za budući status Kosmeta uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava, Povelje UN, na osnovu i u okviru rez. SB UN 1244. Takođe, da Rusija podržava legitimne interese i stavove Srbije, odnosno, njen suverenitet i teritorijalni integritet – ustavni poredak.

S druge strane, predstavnoci Srbije svih nivoa, iako se ređe javno i formalno pozivaju na  rezoluciju SB UN 1244, ne propuštaju ni jednu priliku da odaju priznanje i izraze zahvalnost Rusiji, posebno predsedniku Putinu, na principijelnim stavovima,  nedvosmislenoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kako u UN tako i na multilateralnom planu uopšte.

Što se tiče prištinskih lidera, oni se otvoreno i javno deklarišu za ukidanje rezolucije 1244. U tom pogledu, među njima nema razlika jer svi imaju jednog istog mentora. Razume se, njima najviše smetaju odredbe Rezolucije 1244 o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta SRJ, odnosno Srbije kao pravne sledbenice. Jednako im ne odgovaraju ni neizvršene odredbe o pravu oko 250.000 proteranih Srba i drugih ne-albanaca na slobodan, bezbedan i dostojanstven povratak, o vraćanju kontigenata srpske vojske i policije na međunarodne granične prelaze i druge lokacije na Kosmetu, garantovanje  slobode kretanja, bezbednosti i drugih prava.

Kad je teč o EU, ona je dobila ulogu medijatora u „statusno neutralnim“ pregovorima od Generalne skupštine UN.  Bilo bi preterano predpostaviti da bi EU išla tako daleko da poverenje  medijatora dobijeno od GS zloupotrebi za pokušaj dezavuisanja odluke drugog organa sistema UN i to SB Uostalom, EU je jedan od najglasovitijih zastupnika poštovanja međunarodnog prava. Da EU ima ozbiljan problem da objasni svoj neuspeh medijatora, posebno u sprivodjenju dogovora, to je svakom vidljivo. Ipak, to ne  bi moglo da bude opravdanje za, eventualne njene

Da Vas podsetimo:  Srpska kultura zaborava i poremećeni prioriteti

„pokušaje odustajanja“ od Rezolucije SB UN 1244. Takva neopreznost mogla bi prizvati anatemu

za „revizionizam“ u međunarodnim odnosima!

Ko, dakle, „pokušava da odustane“ od Rezolucije 1244? U novijoj istoriji niko, bar sa Zapada, nije odustajao od bilo čega što je loše za Srbiju?

Živadin Jovanović

1 KOMENTAR

  1. U prvoj fazi, petooktobarskim pučem , R1244 je „gurnuta pod tepih“ , dok se nisu sa političke scene uklonili Koštunica ( bez kojega se ne bi mogla ostvariti izborna kradja ) i Djindjić,( koji je puno obećavao, ali nije prihvatio toliku VELEIZDAJU i olako odricanje od KiMa ). Poslije toga je otpočelo otvoreno i javno „ukidanje “ R1244 iz nutra, od strane vrha Drzave Srbije“ !!! Drugačije se ne mogu protumačiti predaja ovlasti drzavnosti fantom drzavi. Tadić je iz čistog straha od Naroda, imao „crvenu liniju“ koju nije prelazio. Vlast je na izborima izgubio isključivo zbog VELEIZDAJE KiMa, a znatno manje zbog pljačke koju je legalizirao zakonima. Toma Nikolić je bio samo pomoćno sretstvo onima koji su “ mjenjali igrače “ u vrhu Srpske politike .da dovedu SVOG najjačeg igrača , ALEKSANDRA VUČIĆA . On je jedini imao karakteristike takve HULJE i VELEIZDAJNIKA , koji će , sve ispunjavati samo da ga isti odrzavaju na vlasti. Dakle, opstanak na vlasti, kao jedini motiv, zaustavio je i VUČIĆA da pravno formalno preda KiM Albancima ili tačnije Amerikancima. I njemu je jasno, ako to učini, da će interes Amerike da ga podrzavaju i odrzavaju , nestati , a bilo bi i nepredvidivih problema sa Narodom kojeg formalno predstavlja. U cjeloj takvoj mučnoj situaciji, A.V je ostao isuviše dugo na vlasti, učinio nenadoknadivu štetu Drzavi i Narodu i sasvim je sigurno da neće još dugo. Sada se stvara NAJVAZNIJE PITANJE. Da li će zapad i amerika opet uspjeti da nam „uvali svog kandidata“ za našeg predsednika,koji će biti odgovoran njima, ili ćemo mi , nakon 20 godina , ipak uspjeti da biramo i izaberemo nekog, tko će prije svega braniti interese Naroda i Drzave koju zastupaju?? Odgovor na pitanje iz naslova jeste: Srpski Drzavni Vrh ruši R1244, jer je odgovoran onima koji su ih doveli na vlast i koji ih tu odrzavaju. U proteklih trideset godina, svijet se toliko promijenio, da smo dočekali i to ,da mozemo uzeti vlastitu sudbinu u svoje ruke !!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime