Ko preti radnicima otkazima u „Fiatu“ zbog Slovačke!?

0
331

-Šefovi su dobili spiskove sa imenima i prezimenima svojih radnika i matičnim brojevima. Onda su išli kod svakog radnika i pitali zbog čega nećemo da idemo da radimo u Slovačku i svako ko im je dao odgovor zbog čega nece da ide oni su to upisivali pored imena radnika. Sad nas radnike zastrašuju- ako ne odemo  možemo da dobijemo otkaz po kolektivnom ugovoru između sindikata i fabrike koji je potpisan. Radnici su uplašeni!- ovo je svedočenje jednog od radnika  kragujevačke fabrike za UCENTAR. On je juče poslepodne u fabrici „Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija“ u Kragujevcu ispitivan u skandaloznom postupku poslovodstva fabrike.

U kompaniji su prošle nedelje obavestili proizvodne radnike da mogu da se prijave za rad u fabrici Stellantis u Slovačkoj u kojoj se proizvode vozila „pežo 208“ i „citroen C3“.

Ugovor se sklapa na godinu dana, zarada je oko 800 evra, a radnici sami plaćaju troškove ishrane i stanovanja koje je u kompanijskoj režiji. Javilo se tek desetak radnika za ovu „poslovnu ponudu“!

– Za sindikat važno da ovaj poziv ostane samo na dobrovoljnoj osnovi za radnike FCA u Kragujevcu- rekao je povodom poziva za rad u Slovačku predsednik Samostalnog sindikata FCA Saša Đorđević i naglasio „da sindikat prati kakvo je interesovanje radnika kao i sve što se odnosi na zarade, troškove i putna osiguranja za one koji se odluče za jednogodišnji rad u Slovačkoj“.

Sindikat se nije oglašavao povodom skandala.

Inače, ugovor za rad u slovačkom gradu Trnava se sklapa na godinu dana, plata je oko 800 evra (sa prekovremenim do 950), a radnici sami plaćaju troškove ishrane i stanovanja koje je u kompanijskoj režiji. „Fiat“ odlazak stimuliše i novčanom nadoknadom i po odlasku i po dolasku iz Slovačke.

Da Vas podsetimo:  Mile Perić: Golodomor - izmišljotina i istorijski falsifikat

Međutim, kako saznajemo javilo se tek desetak radnika za ovu „poslovnu ponudu“! I pored slatkorečivih najava sve češće se čuje da uslovi za rad u 700 kilometara delokoj fabrici- nisu idealni.

-Posle otkaza u Fiatu sam otišao u Slovačku. Radio sam u farbici„Volkswagen-a“. Tamo sam upoznao kolege koji su pobegli iz „Pežoa“. Njihove reči su: „sve najgore“: uslovi, iživljavanje, radi se ko u rudniku, male plate… sve najgore! Tako da znate šta vas čeka. Pa srećno- porušuje  J.C. jedan od bivših radnika „Fiata“, u svom komentaru na našoj oficijalnoj stranici.

„DOBROVOLJNI OTKAZI“!

Bivši radnik „Fiata“ prisetio se i „dobrovoljnih otkaza“ koji su podeljenji u fabrici.

-Isto kao i kad su gasili jednu smenu, pa su nas mesec dana pozivali na razgovor i ucenjivali i prisiljavali da potpišemo otkaze. A znate, radilo se o dobrovoljnim otkazima radnika- kaže on u svom komentaru.

Izvor: UCENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime