Ko primenjuje novi zakon o finansiranju medija

2
1197

Primer opština Negotin i Knjaževac

sudjenje-sudstvo-presuda-sudovi-justicija-terazije-jpg_660x330_copy

Dugo očekivani novi Zakon o informisanju i medijima doneo je nekoliko novina u ovu oblast. Osim činjenice da će se država u potpunosti povući iz vlasničke strukture medija do 1. jula 2015. godine, čini se da je najznačajniji pomak napravljen u načinu finansiranja medija.

Sa modela direktnog finansiranja, novi zakon predvidja model projektnog finansiranja, čime bi trebalo da se u potpunosti ograniči upliv vlasti u uredjivačku politiku medija.

Da će se vlast, a pogotovu lokalna, teško odreći uticaja na medije, dokaz je i poslednji Javni konkurs za dodelu sredstava u oblasti javnog informisanja, koji je 5. avgusta 2014. raspisala opština Negotin.

“Iako je pomenuti konkurs opštine Negotin raspisan četiri dana posle usvajanja novog Zakona o javnom informisanju u Skupštini Srbije, i dan posle objavljivanja Zakona u Službenom glasniku, dakle, uprkos što im je bilo poznato da je novim zakonom uspostavljeno konkursno, transparentno projektno sufinansiranje medija, opštinska uprava Negotina je raspisala konkurs na način suprotan zakonu”, samo je jedan od zaključaka iz Saopštenja Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), kojim je ovo udruženje reagovalo na sporni konkurs.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) je reagovao Saopštenjem, u kome se, izmedju ostalog, kaže da javna glasila poput štampanih medija, radio stanica i nezavisnih produkcija ne smeju biti izuzeta iz Konkursa i da je ograničavanje konkursa samo na „elektronske medije (televizijske programe)“ neprihvatljivo i u suprotnosti sa zakonom.

U odgovoru udruženjima, iz opštine Negotin su se oglasili saopštenjem u kome se navodi da ih u trenutku raspisivanja konkursa “nisu obavezivale odredbe novog Zakona”, jer u trenutku raspisivanja Konkursa, novi zakon nije stupio na snagu, pozivajući se na član 149 pomenutog zakona, u kome se kaže da on stupa na snagu 8 dana od objavljivanja u službenom glasniku.

Da Vas podsetimo:  Ništa od rušenja, divlji objekat na Pančićevom vrhu spreman čeka novu sezonu

Uprkos činjenici da je ceo konkurs sproveden u vreme kada je na snazi bio novi zakon i po proceduri suprotnoj ovom zakonu, konkurs nije poništen i sproveden je u delo. Po njemu je opštinsko veće na sednici održanoj 4. 9. 2014. donelo Rešenje o raspodeli sredstava u oblasti javnog informisanja.

cenzolovka

/ Izvor: Za medija

PODELI
Prethodni tekstB. Dragaš: O politici
Sledeći tekstKlotfrket

2 KOMENTARA

  1. Krenule su javne kritike Velikog Vodje…Na sve moguće načine obaran je sajt „Peščanika”, ljudi su pritvarani „zbog širenja panike” na društvenim mrežama. „Paniku” su izazivale informacije sa poplavljenih područja.
    Potom je usledilo skidanje ,,Razgibavanja” sa Radija B 92. To su oni navijači-voditelji koji su se setili da postoji austrijski ministar Kurtz (Kurc), pa su smišljali duhovite prejebotine tipa „Vučić primio Kurca“ ili „Od Kurca – pohvala premijeru“. Znam da je ovo smehotresno opoziciono delovanje građana & građanki & građančića, ali ako je „Razgibavanje“ jedinica slobode za AV, onda se na slobodu serem. I na njega, naravno.
    E, onda je usledio Utisak nedelje. To je vec ozbiljnija igranka koja je jasno otkrila ko to mrda zavesu iza scene na politickoj pozornici Srbije.
    Ne znam zašto sam pomislio na Džordža Orvela i njegovu izjavu: „1984. je parodija i zato može da se dogodi. To je pravac u kome svet ide u ovom trenutku. U našem svetu neće biti emocija osim straha, besa, trijumfa i samoponižavanja…. Neće biti lojalnosti osim lojalnosti partiji… Ako želite sliku budućnosti zamislite čizmu kako gazi ljudsko lice, zauvek. Pouka ove situacije je jednostavna – ne dozvolite da se to dogodi. To zavisi od nas.” Ne od Njega.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime