Ko se boji popisa u Crnoj Gori?

0
368

Priča o odlaganju popisa, baca određenu sumnju na političku zrelost, odgovornost i demokratski kapacitet.

Podgorica

Najava premijera Zdravka Krivokapića da će najverovatnije doći do odlaganja popisa u Crnoj Gori produbila je krizu parlamentarne većine ali i izazvala brojne negativne kritike građana.

Samo dva dana nakon što je Krivokapić u Pljevljima kazao da je „teško je očekivati da se ove godine organizuje popis u Crnoj Gori“ jer je potrebno napraviti dovoljno dobru pripremu sa brojnim testiranjima „da bi to bilo izvršeno“, juče je iz kabineta premijera upućen dopis u kojem navode da će Vlada Crne Gore 26. avgusta održati sjednicu na kojoj bi trebalo da bude usvojen Prijedlog Zakona o popisu stanovništva.

„Dijelimo sa vama važnu informaciju i molimo za preduzimanje potrebnih aktivnosti za realizaciju. 26. avgusta održaće se sjednica Vlade za koju je planirano usvajanje predloga Zakona o popisu“, piše u dopisu koji je iz Kabineta premijera Zdravka Krivokapića upućen Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Priča o odlaganju popisa, baca određenu sumnju na političku zrelost, odgovornost i demokratski kapacitet.

Organizacija popisa stanovništva mora da pokaže napredak u odnosu na prethodne, a to znači da se ljudi prilikom učešća slobodno i bez pritiska i ucjena izjasne. Posebno na pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

Ili će biti popisa ili neće biti ove Vlade

Bježanje od popisa je bježanje od istine i realnosti, dokaz slabosti i povlačenje pred onima koje smo 30. avgusta porazili upravo odbranom identiteta. Ili će biti popisa ili neće biti ove vlade. Dosta je bilo.

Ovo su iz Demokratskog fronta (DF) poručili predsjedniku Krivokapiću nakon izjave da je teško ove godine održati popis.

Knežević i Mandić

Smatraju da porukom da se popis neće održati ove godine, Krivokapić pristaje na rezultate, kako su ga nazvali, falsifikovanog popisa iz 2011. godine, „koji je u uslovima diktature i ucjena sproveo DPS“, a nije prihvatljivo da se popis organizuje sad, kada bi se mogao održati, kako kažu, slobodno i kada bi se nakon 75 godina, mogla utvrditi realna slika Crne Gore.

Oni su pozvali Krivokapića da predloži Zakon o popisu, i kazali da će poslanici tog političkog saveza doći u Skupštinu da taj akt glasaju.

Podsjetimo, poslanici Demokratskog fronta počeli su bojkot Skupštine nakon što je ista izglasala rezoluciju kojom se „osuđuje genocid u Srebrenici“.

Ko odlaže popis stanovništva u Crnoj Gori?

Pritisci crnogorskih nacionalista i dijela nevladinog sektora, da se u ovoj godini zbog kovida i naraslih tenzija ne obavi popis stanovnika ili da se u najgorem slučaju održi, ali bez ključnih pitanja o vjeri, naciji i jeziku, jasno su upereni protiv građana srpske nacionalnosti i vjernika Srpske pravoslavne crkve.

Odmah nakon parlamentarnih izbora 2020. godine Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je istupio sa inicijativom da se iz Popisa izostavi izjašnjavanje građana o identitetskim pitanjima, odnosno da se ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti kao i jeziku.

„Smatramo da je ključni cilj prikupljanja podataka o etničkoj, vjerskoj ili jezičkoj pripadnosti vođenje etnonacionalističkih stranačkih politika i nastavak manipulisanja sa osjećajem nacionalne i vjerske pripadnosti građana“, naveli su u obrazloženju CDT-a.

Abazović: Nema uslova za popis

Popis u Crnoj Gori ne može biti organizovan do kraja godine, jer za to nema tehničkih uslova, ocijenio je i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je, nakon konferencije za novinare Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, kazao da treba prvo da se stvore određeni uslovi da bi se izveo popis.

Podaci stari deceniju

Na prethodnom popisu održnom aprila 2011. u Crnoj Gori je registrovano 620.029 stanovnika. Od tog broja njih 44,9 izjasnili su se kao Crnogorci, 28,7 odsto kao Srbi, 8,65 kao Bošnjaci, 4,91 kao Albanci, 3,31 odsto kao Muslimani, 1,01 kao Romi i 0,97 odsto kao Hrvati

Prema popisu srpskim jezikom govori 42,88 odsto građana, a crnogorskim 36, 87, što bivšem režimu Mila Đukanovića nije ništa značilo već je kao jedini službeni jezik u Crnoj Gori uvrstio – crnogorski, a ostale kao jezike u službenoj upotrebi.

Ostala je, pak, ozbiljna, velika sumnja na taj popis, čiji su rezultati, po mišljenjima brojnih političkih subjekata, medija, analitičara, bili plod nacionalno – političkog inženjeringa. I kao takvi su služili bivšem režimu DPS-a za brojne političke i nacionalne manipulacije“.

izvor:http://in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime