Ko se to igra s crkvom u čačanskoj vlasti

0
1021

dveri-crvena-1-640Čačanska vlast je u potpunosti obesmislila gradska priznanja koja se svake godine dodeljuju povodom Dana grada. Postojeća odluka vladajuće većine o priznanjima, kao što smo ukazivali u više navrata, potpuno je neprecizna i bez jasnih kriterijuma. Priznanje počasnog građanina Čačka potpuno je obesmišljeno i uniženo političkim dodeljivanjem prve titule počasnog građanina Tomislavu Nikoliću prošle godine.

Tada smo tvrdili da ovo prestižno priznanje ne sme da bude deljeno politički i da ne smeju da ga dobijaju aktuelni političari.

Dodela decembarske nagrade takođe je krajnje nedefinisana: da li je to priznanje za neki istaknuti poduhvat te godine, ili za životno delo, ili za neki značajan uspeh u nekoj oblasti, ili koji je već kriterijum u pitanju?

Ovo zamešateljstvo sa gradskim priznanjima nastavlja se i ove godine, samo što je ovoga puta u celu zavrzlamu bez svoje volje uključena i Srpska pravoslavna crkva, na jedan ružan i nepotreban način. Očito je da naši izlizani i potrošeni političari sada hoće da se zaklone iza Crkve kako bi se predstavili kao dobri. Najpre je pod nejasnim okolnostima stigla, a potom i povučena kandidatura o. Metodija, igumana Svete srpske carske lavre manastira Hilandara, za počasnog građanina Čačka. Nije poznato kako je ova kandidatura „izgubilaˮ u konkurenciji sa Draganom Kićanovićem, kao ni kako je uopšte došlo do toga da se za počasnog građanina kandiduje o. Metodije Hilandarski, a za decembarsku nagradu Njegova Svetost Patrijarh Srpski g. Irinej?

Pokret Dveri smatra da crkvenim velikodostojnicima nisu potrebna svetovna priznanja i nagrade, kao i da se ne sme dozvoliti zloupotreba njihovog imena u dnevno-političke i stranačke svrhe. Kao što smo u svoje vreme izneli svoj stav da Crkva ne bi trebalo da visoko crkveno ordenje dodeljuje aktuelnim političarima na vlasti, tako i sada smatramo da je ovo provlačenje najuglednijih crkvenih ličnosti kroz administrativne baruštine našega grada krajnje neprimereno i nepotrebno.

Da Vas podsetimo:  Filip završio 2 fakulteta, napustio Beograd i otišao na dedovinu: Kamperima nudi pogled od milion dolara

Protivimo se ovakvom ponašanju gradskih vlasti. Uostalom, titula počasnog građanina grada Čačka više i nema smisla dok ne bude oduzeta Tomislavu Nikoliću koji je ničim nije zaslužio. Time što niti jednom nije obišao Čačak posle katastrofalnih majskih poplava, u međuvremenu je samo još više potvrdio da ne zaslužuje najviše priznanje našega grada.

Informativna služba Povereništva Dveri u Čačku

Ozonpres

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime