Ko se u Srbiji oseća bezbedno?

0
134
Foto: Predrag Trokicić

Aleksandar Vulin je najavio da će do kraja godine po gradovima Srbije rasporediti još 400 policajaca kako bi životi građana bili „bolji i lakši, a kvartovi i školska dvorišta bezbedniji“. Hoćemo li se zaista osećati bezbednije ako na ulicama bude više policije? Zavisi od opredeljenja. Ako smo pristalice režima, ova vest je razlog za slavlje. Ako nismo, loše nam se piše.

Krenimo od 2016. Na putu projekta Beograd na vodi našli su se tada imovina građana i život jednog čuvara. Policija nije reagovala. Dve godine kasnije u Lučanima je organizovana krađa lokalnih izbora. Policija je prisutna, ali za nerežimske građane bolje da nije. Naredne godine specijalci džipovima upadaju u krug fabrike Krušik i hapse uzbunjivača Aleksandra Obradovića.

Od 2020. događaji se ubrzavaju. Na julskim protestima policajci bacaju suzavac, tuku ljude koji sede na klupama i šutiraju one koji se nađu na zemlji. Par meseci kasnije opet omogućavaju izbornu krađu, ovoga puta u Šapcu. Naprednjaci upadaju u prostorije GIK-a, prekidaju sednicu, aktuelni gradonačelnik poziva policiju, ona se ne odaziva. Potom sledi demanti iz policije gde se kaže da je patrola došla i ustanovila kako nema narušavanja javnog reda i mira. Javnim se u policijskom rečniku označava sve što je režimsko. Krađu izbora zapravo je remetio Zelenović, ali mu je policija ovoga puta progledala kroz prste. Da je više insistirao bio bi uhapšen poput uzbunjivača iz Krušika.

Tekuća godina kreće simboličnim hapšenjem Belivuka. Iz optužnice saznajemo da su članovi klana već neko vreme na merama bezbednosti. Opozicija traži odgovor na pitanje zašto su žrtvovani životi ljudi. Odgovora nema, ali ima napada na opoziciju. Nasilnici upadaju u prostorije opozicionih partija, prekidaju njihove konferencije za novinare, ruše njihove štandove. Policija ne reaguje.

Da Vas podsetimo:  Razmatra se pitanje dužine porodiljskog odsustva u Srbiji

Krajem avgusta ove godine javlja se utihnuli zaštitnik građana. Kaže da je kontrolom pravilnosti i zakonitosti rada MUP-a utvrdio da policija nije blagovremeno i efikasno postupila godinu dana ranije, kada su nasilnici upali u Staru kapetaniju u uništili umetničku postavku grupe „Momci“. Dok zaštitnik iznosi ove podatke, ministar policije bavi se pogrdnim skandiranjem navijača nelegitimnom predsedniku. Preti da će putem video nadzora identifikovati svakoga ko na tribinama pravi izgrede.

Šta su za ministra izgredi videli smo na nekoliko sportskih primera. Kada banda huligana preskače ogradu kako bi se obračunala sa navijačima koji vređaju Vučića, policija ih pusti da se preko terena vrate na svoj deo tribina. Ministar ne vidi počinitelje, ali preti žrtvama. Kada se žrtve ne opiru, ministar nasilje ignoriše, jer očigledno niko ne remeti javni, odnosno naprednjački red i mir. Tako je bilo na rukometnoj utakmici Crvena zvezda-Novi Pazar. Navijači domaćih jezivim skandiranjem vređaju goste na nacionalnoj osnovi dok policija ostaje nema.

Kada navijači Crvene zvezde preko cele tribine razviju transparent „Zemljom ovom ime tvoje večno će se oriti, protiv poturica roda svoga uvek ćemo se boriti“, država ne reaguje, ali kada jedan opozicionar tvitom podrži voditelja Vidojkovića, BIA ga sačeka na aerodromu i maltretira. Na kraju imamo izbore u Negotinu, tokom kojih policija hapsi članove Narodne partije koji beleže izbornu prevaru.

Čak i onda kada se nasilnici uhapse suđenja se odugovlače, snimci sa naplatnih rampi se skrivaju, a osuđenima se smanjuju kazne. Tako su kazne napadačima na Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića smanjene ispod zakonom propisanog minimuma.

Saopštenja MUP-a poprimaju standardnu naprednjačku formu. Nakon afere blinkera, MUP se ovako obratio direktoru vesti televizije N1: „Gospodin Božić, koji bi morao da se zalaže za istinu i objektivno novinarstvo, mogao je pre iznošenja laži vezanih za blinkere makar da pokuša da podatke, koje smo mu evo upravo dali, zatraži. Možda je tako u Luksemburgu odakle je N1, ali u Srbiji nije.“

Da Vas podsetimo:  Nesvakidašnje arheološko otkriće na Rudniku: Ko je bio tajanstveni plemić Žarko

Potom nova afera, novi uzbunjivač i novo saopštenje. Nedavno smenjeni direktor sindikata EPS-a koji je javnost upozorio na prisluškivanja u tom preduzeću rekao je da su ka njemu ispaljena dva metka kao pokušaj zastrašivanja. Povodom toga Marinika Tepić uputila je otvoreno pismo nelegitimnom predsedniku Srbije. MUP je negirao napad i oglasio se novim partijskim saopštenjem: „Razumemo nečiju zabrinutost za bezbednost, ali isto tako očekujemo da osoba koja smatra da joj je bezbednost ugrožena to prijavi policiji i zatraži zaštitu, a ne da ćuti i da se oglasi tek pošto Tepićeva iznese svoju verziju događaja, koja ima smisla koliko i koke u Moroviću.“

Novih 400 policajaca na ulicama gradova Srbije pojačaće disciplinovanje neposlušnih. Ideja je da se bezbednost naprednjačkih kriminalaca digne na viši nivo. Ostaje nejasno zašto su se osetili ugroženima. Izbori se bliže, možda režim zna nešto čemu se svi mi nadamo.

Autor je istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i student doktorskih studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

autor:MILOŠ JANKOVIĆ

https://pescanik.net/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime