Ko se zadnji smeje…

1
118

U moru događaja od sudbinskog značaja po zemlju Srbiju i njen nesrećni narod, poput neprijateljskih dronova koji snimaju strateške ciljeve u Srbiji, mukotrpnu borbu u vezi registarskih tablica na Kosovu, već poslovičnih atentata, nestašice energije, inflacije, povećanja kamatne stope, što posebno brine brojne korisnike bankarskih kredita, nasilja u školama i na ulici, najezde ilegalnih migranata, skoro da su nezapaženo promakle dve inicijative na političkoj sceni Srbije.

Piše Miodrag Tasić

U oba slučaja podnosioci revolucionarnih predloga su žene. I to kakve žene? Mlade, lepe, obrazovane i, pre svega, izuzetno ambiciozne. Naime, jedna je poslanica u Skupštini Srbije. Nije poslanik, već poslanica! Kako to lepo i melodično zvuči po novom zakonu o rodnoj ravnopravnosti. Elem, ta poslanica predlaže da se pokrene postupak za doživotnu vladavinu Aleksandra Vučića! Verovatno zbog genijalnog vođenja ove države? Druga nije poslanica, za sada, samo je influenserka. Strane reči čak lepše zvuče od one naše prethodno pomenute; poslanica. Bilo kako bilo, tek influenserka, inače članica Socijalističke partije, predlaže zakon koji bi svakoga ko objavi negativni komentar o napred pominjanom Aleksandru Vučiću strpao u zatvor. Po kratkom postupku! Istina, Socijalistička partija navodno baštini partizanski pokret i revoluciju, ali se influenserka ipak nije izjasnila da li bi se za negativan komentar prema predsedniku države ponašala kao revolucionari daleke četrdeset četvrte i pete! Ono po kratkom postupku. Metak u potiljak, to jest, motku u čelo!

Ilustracija

Čini se da srpska javnost nije ozbiljno shvatila oba ova predloga. Mnogima je to izgledalo smešno i neozbiljno. Nekima i poprilično glupo. Neostvarljivo. Trebalo bi menjati Ustav i Krivični zakon Srbije da bi tako nešto moglo da se primeni u praksi. I tu se baš vidi koliko je ta ozbiljna, stručna javnost zbilja ozbiljna. Zar nije Ustav na prečac delimično izmenjen brzopoteznim referendumom? Nedavno održanim? Zar jedna inicijativa Predsednika Srbije za pooštravanje krivične odgovornosti za krivična dela silovanje i nasilje u porodici ekspresno nije prihvaćena od strane vlade Srbije? Doduše, ne sećam se da je vlada ikada dosad odbila neki predlog predsednika!

Da Vas podsetimo:  DOBRAŠINOVIĆ: Dragan Đilas i havarija „mašinskog mozga“

Rekosmo, mnogi su se cinično nasmejali na predloge za doživotnu vladavinu predsednika, odnosno, praktično za uvođenje zakona o zaštiti imena, lika i dela istog. Ali, ko se zadnji smeje, najslađe se smeje. Mnogi su se smejali izvesnom Marku Đuriću kada je aplaudirao na svaku reč predsednika, a sada isti taj Marko u Vašingtonu kao ambasador Srbije svojski dela na promeni američke politike prema Srbiji i srpskom narodu uopšte. Rezultati su vidljivi!

Bezbroj je primera da se u našem društvu najbrže napreduje iskrenom i svesrdnom podrškom vlastima i pre svega prvom među nama. I to je stara, dobra praksa. Mi smo već imali doživotnog predsednika. Postojao je i zakon o zaštiti imena, lika i dela najvećeg sina naših naroda i narodnosti. Ima ljudi kod nas koji veruju da se tada lepo živelo. Lepše nego čak i u ovo današnje veoma napredno vreme. Pa, kad je tako, onda da se vratimo proverenim vrednostima. U potpunosti. Štafetu mladosti, recimo. Štafetu ne bi nosili omladinci od Vardara pa do Triglava, već eventualno od Vranja do Rume. Smanjena država u odnosu na pređašnju, uz to nije baš preporučljivo ni u ovoj da se štafeta kreće od južne granice; omladinci iz Bujanovca i Preševa bi možda bojkotovali nošenje štafete?

Brod „Galeb“ kojim bi doživotni predsednik plovio morima, nije realnost. Nemamo izlaz na more. Možda neki veći čamac za plovidbu Dunavom i Savom. Nešto kasnije moguće i Moravom i Vardarom, dok slavom ovenčani bivši predsednik Toma Nikolić ne ostvari davnašnji san o prokopavanju kanala Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more! Ni Plavi voz trenutno nije ostvarljiva zamisao. Srpske pruge su najvećim delom urnisane. Voz juri njima brzinom od 30 km na čas. Na šta bi to ličilo da predsednik i njegova žena mašu razdraganom svetu iz voza a baš ti raspamećeni fanovi prestižu lokomotivu koja jezdi od Lapova ka Nišu ili onu od Paraćina prema Zaječaru? Da li bi Tito i Jovanka dozvolili sebi takvo poniženje?

Da Vas podsetimo:  Ekonomija zločina

Sve teče, sve se menja-reče Heraklit. Teško je preslikati prošlost. Ma kako lepo i nostalgično delovala. Sumnjam da je danas moguće ostvariti san o doživotnom predsednikovanju, zaštitu imena, lika i delo, maršalski čin, liderstvo u nekom novom pokretu nesvrstanih. Čak ni liderstvo na Zapadnom Balkanu, ma šta taj pojam značio. Izvesni Rama takođe teži da bude glavni na Zapadnom Balkanu. Ni neki novi Goli otok nema šanse. Nalazi se u Hrvatskoj. Ipak, ne treba gubiti nadu. Ko hoće da napreduje svakim danom, u svakom pogledu, samo neka predlaže ovakve i slične zamisli. Većini građana će to možda izgledati suludo, no videćemo uskoro hoće li ti predlagači zasesti u skupštinske klupe, ambasadorske fotelje ili u fakultetske kabinete. Smejte im se, ali, ponavljam, ko se zadnji smeje, najslađe se smeje!

Miodrag Tasić

1 KOMENTAR

  1. Čvrsto vjerujem da je sudbina Aleksandra Vučića u rukama Amerike i kolektivnog zapada . Kada ovi odluče da ga maknu, ili kao Djindjića “ smaknu “ , Vučić će nestati sa novinskih naslova, televizora, ali više neće moći ni da nas snablaznjava izlaskom iz frizidera. Tron mu ne mogu spasiti njegove bolesne ideje o dozivotnom predsedniku i o kaznjavanju onih koji ga kritikuju, izrečene iz lijepih usta i glupih glava. Naš najveći neprijatelj nije “ lutka na koncu“ Vučić, već oni koji povlače konce. Sve šta Vučić nije napravio, priznao KiM, uveo sankcije Rusiji……………. vještina je ,inteligencija i mudrost onih koji „povlače konce “ ! Izgubiti ovako poslušnog “ lutka “ , bio bi nenadoknadiv gubitak ukoliko se to dogodi u uslovima , da se jedan lutak ne zamjeni drugim!! A priznavanje KiM i uvodjenje sankcija Rusiji bi moglo poljuljati Narod upravo u tom smjeru. Zbog svega toga, kao i do sada, ka istom cilju ići će se “ korak po korak „, polako ali sigurno ! U Skupštini Srbije i Parlamentu ,sve vrvi od rezervnih kandidata za Vučićevo mjesto, ne Predsednika, nego lutka na koncu, bio on premijer ili predsednik.
    Čak i bivši lutak Tadić, zivi u nadi da će povratiti svoj polozaj i čvrsto obećaje da ovoga puta “ neće omanuti“ , sve će dati i priznati !! On ne shvata , da to i nije u pitanju ni kod Vučića, već je problem tvrdoglavi Narod, zapeli za KiM , pa nedaju ………….. a u zamjenu im se nudi “ europski put „…………
    Istini za volju ,nitko i nije rekao duzinu tog puta, i ima li kraja taj put, ali to toliko čarobno zvuči u usporedbi sa KiM……….“ europsku put “ ……“ Vi ste na europskom putu …….“ Kakva muzika za uši…..
    Treba da damo DUŠU i SRCE , da bi dobili “ put “ ……. Uz sve to , tvrdoglavi Srbi su uz Ruse , koji nemaju ni priblizno emocija prema Srbima kao Amerika i kolektivni zapad….. Pa Rusi nisu nikada ni bombardovali Srbe , dok su zapadnjaci „iz ljubavi“ bombardovali Srbe i kao neprijatelji ali i kao prijatelje – saveznike ……. Eto što su prave , iskrene i jake emocije …… pa birajte dok još mozete, poslije će biti kasno !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime