Ko su glavni igrači NATO ofanzive na Srbe

Da li im rampa pada 20.01.2017?

1
956

Dževad GALIJAŠEVIĆ: Administracija Obame, kao instrument krupnog kapitala, žuri da završi svoje prljave geopolitičke poslove oslanjajući se na „evropsku mrkvu“ koju Srbija grize kao som. Rušenje režima, insistiranje da su teroristi u Siriji samo „umjerena opozicija“ sa tenkovima, ubijanje crnaca, pravljenje od Kosova države, sve je to poraženo pobjedom Donalda Trampa. Samo nezreli i ucjenjeni političari ugađaju procesu ubrzanja… Nadam se da je vlada u Srbiji svjesna da sada treba zaustaviti političke procese vezane za Kosovo – odbaciti procese vezane za NATO

Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg
Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg

Marko JAKŠIĆ: Vučić uvlačenje Srbije u NATO radi po Milovom receptu, gde računa da će većina u skupštini uz glasove velikog dela prozapadnih opozicionih partija izglasati tu odluku. To je računica zapadnih obaveštajnih službi u Srbiji koje pripremaju teren, bez obzira što se političko klatno u svetu menja. Za svetski poligon, za Rusiju, je dovoljno da Tramp samo ne radi ono što su radili Klinton i Obama. Kako je u EU sve veći broj zemalja protiv liberalnog koncepta, pokušaji da se spreči NATO i globalizam će biti sve intenzivniji

Vladislav JOVANOVIĆ: NATO mora da žuri, jer nad sobom imaju novog predsednika SAD koga hoće da dovedu pred svršen čin na Balkanu. Hoće da zaokruže obale Sredozemnog mora da bi sprečile Rusiju i Kinu da se pojave u evropskom „mekom trbuhu“, što bi postigli ulaskom CG. To bi bio primer za Srbiju, koja stalno odmiče u saradnji sa NATO, pa neutralnost ostaje reč bez sadržine. To i Kolinda ima u vidu, kao i oni koji su njoj taktički prepustili da nam saopšti dobrodošlicu. NATO i EU su mislili da su na domak cilja, ali se Rusija vratila na svoje istorijske pravce spoljne politike i bitka za Balkan ni iz daleka nije gotova. Zato NATO hoće da de fakto uvuče Srbiju i zato forsira saradnju

Andreja SAVIĆ: Širenje NATO je na ledu, a poziv Kolinde Grabar Kitarević je stav lokalnih političkih elita.Odlazak premijera u sedište NATO je taktički potez u kontekstu da je ishod američkih izbora šokirao zapadnoevropske države koje su u sedištu NATO, jer su se u izbornoj kampanji Trampa otvorila mnoga sporna pitanja. Mi imamo proklamovanu neutralnost, a sve zavisi od toga kako će se dogovoriti SAD i zapadni partneri sa Rusijom. U Crnoj Gori je polarizacija vlasti i naroda, a Rusima to izvesno ne odgovara

Duško JANjIĆ: NATO u svojoj samozadovoljnosti- dok im Rusija nije pokazala u Ukrajini i Centralnoj Aziji da se oporavila i da nema više samo jedna sila – nije imao potrebe da požuruje Srbiju. Sada je situacija sasvim drugačija. Poruka da smo dobrodošli je poruka da ne postoji za zemlje bivšeg komunizma članstvo u Evropi bez članstva u NATO. Zapad je procenio da je Vlada slaba i da opet ide na izbore, a takva Vlada ne odgovara ni Rusiji ni NATO.

U TOKU JE – nema sumnje – žestoka NATO ofanziva na Balkan!

Kampanja je po svetski mir – i srpski opstanak na ovom prostoru – jednako opasna kao vojni napad 1999. To što se ovaj put ne sprovodi bombarderima i uranijumom, imamo da zahvalimo Rusiji, koja je promenila geopolitičku klimu globusa. Inače bi nam „darove“ odozgo slao ne samo „milosrdni anđeo“ nego i „svi sveci“ kojih bi satanisti iz NATO mogli da se sete.

Posle poziva Jensa Stoltenberga članicama NATO da ubrzano ratifikuju pristup Crne Gore u Alijansu i posle „dobrodošlice“ koju je u NATO Kolinda Grabar Kitarović (ničim izazvano – ili baš prema IPAP agendi) poželela Srbiji – nema prostora da se pitamo je li na delu ubrzavanje nasilne integracije srpskih državnih prostora u zločinački vojni savez. I to: suprotno želji stanovništva dve države!

Treba razjasniti samo zašto je agresivna NATO propaganda krenula upravo u momentu kada je, kičma tog saveza – Amerika – za glavešinu dobila jednog Donalda Trampa. Nije li bilo logično – politički i u svakom drugom smislu – da NATO zaustavi svoje aktivnosti dok se ne smiri geopolitički zemljotres koji je Tramp izazavo. U čemu je značaj ovog zaleta u prodoru na Balkan – ali i koji su njegovi realni dometi – ako se zna da je sam Tramp tražio da SAD ne ratifikuju ulazak Crne Gore u NATO. I, ako je srpskoj javnosti Brisel konačno jasno poručio da je neće u članstvu. To je nedvosmisleno otkrio komesar za proširenje EU Johanes Han kad je rekao da sa Kosovom Srbija mora da potpiše pravno obavezujući sporazum o odnosima dve zemlje. Dakle, konačno se čulo i to što su srpski pregovarači odavno znali: (ovakva) Srbija ne može u EU.

Da Vas podsetimo:  CIK BiH: Nisu utvrđeni rezultati izbora za predsednika i potpredsednika Srpske

Zato treba pitati i ovo: zašto premijer Aleksandar Vučić ne zahvali Hrvatici Kolindi na dobrodošlici u NATO onom mantrom koju odmah „ispali“ kada se pomenu istočne integracije, a koja glasi: „Srbija je vojno neutralna“. I koliko duboko će osovina Vučić-Đukanović uspeti da ugura dve srpske države, Srbiju i Crnu Goru, u NATO tokom ofanzive koja je u toku?

Dževad GALIJAŠEVIĆ, stručnjak za bezbednost

Administracija Baraka Obame, kao instrument krupnog kapitala, žuri da završi svoje prljave geopolitičke poslove oslanjajući se na „evropsku mrkvu“ koju Srbija grize kao som. Ucjenjeni režimi prihvataju proces ubrzanja tzv. integracija čak i onih koje su potpuno na štetu društva i države. Nisam siguran, da iko može ovu politiku, ratoborne NATO alijanse nametnuti Srbiji ili Republici Srpskoj, niti postoji političar koji bi to pokušao a da ne snosi političku i svaku drugu odgovornost. Put ka alijansi je siguran put do gubitka povjerenja u javnosti – naročito u vrijeme održavanja Predsjedničkih izbora.

Politika Baraka Obame kao politika multinacionalnih korporacija i anglo-saksonskog kapitala, dovela je u pitanje minimum kredibiliteta Nobelove nagrade za mir – koji su pored njega dobijali uglavnom ratnici pokajnici, bivši teroristi i lideri koji su djelovali uglavnom negativno na svjetski mir. Obama je održao Guantanamo kao veliku svjetsku sramotu – onaj ko drži Guantanamo u vojnom formatu, nedostupnom Ustavnom poretku i civilnom, krivičnom zakonodavstvu vlastite zemlje – ko vjerske fanatike, ideološki radikalne ali vojno neangažovane sudi po „vojnim propisima“ i muči skriveno od očiju javnosti nema pravo nikome držati lekcije o demokratiji i zaštiti ljudskih prava. Istovremeno, nijedan ratni sukob,nije okončan otvorena su nova žarišta i novi ratovi, koje upravo podstiče ta „neoliberalna imperija“ tačnije u njeno ime Obamina vlada Sjedinjenih Američkih Država. Rušenje režima, insistiranje da su teroristi u Siriji samo „umjerena opozicija“ sa tenkovima, haubicama i raketnim sistemima… pa ubijanje crnaca, pravljenje od Kosova države… sve skupa i sve to pojedinačno i grupno poraženo je u samoj zemlji pobjedom Donalda Trampa. Samo nezreli i ucjenjeni političari ugađaju procesu ubrzanja koji nanosi neprocjenjivu štetu po društvo i državu. Nadam se da je vlada u Srbiji svjesna da sada treba zaustaviti političke procese vezane za Kosovo – odbaciti procese vezane za NATO i čekati da Donald Tramp preuzme vlast kako bi i Srbija saznala šta su okviri, ciljevi i prioriteti nove politike – koja sigurno neće biti ista po mnogim pitanjima.

Što se tiče Hrvatske ona je nevažna, siromašna i prezadužena zemlja Evropske unije. Istovremeno ona je ksenofobična i ustašoidna – jedini cjeloviti ideološki koncept države je ustaštvo a to znači: mržnja prema Srbima, oslonac na Njemačku i Vatikan i podanički odnos prema SAD-u.

Zato se obraćaju pobjedničkoj Americi, onoj Trampovoj, kroz obraćanje Kitarovićke, denunciraju Republiku Srpsku kao secesionističku a Bošnjake kao vjernike koji su pripadnici radikalnije interpretacije Islama. Na taj način žele sebe da kandiduju kao lokalnog šerifa, koji je sposoban čuvati mir i stabilnost i kao jedinu ispravnu, političku stranu u moru problema koje izazivaju Srbi i Bošnjaci.

Hrvatska međutim je šaka političkog jada zadojenog mržnjom prema svemu što je drugačije – suviše mala i beznačajna da biodlučivala i o svojoj političkoj sudbini a pogotovo je niko neće pitati o Republici Srpskoj, o Federaciji BiH – o Srbima i Bošnjacima.

Srbija i Republika Srpska moraju biti zajedno sa svojim prijateljima. Oni koji su vodili, organizovali, logistički i obavještajno podržavali, usmjeravali i uništavali Republiku Srpsku Krajinu a zatim bombardovali, prvo Republiku Srpsku (1995) i Srbiju (1999), razarali i oteli Kosovo, nisu sigurno prijatelji bilo kojo jsrpskoj politici i bilo kojoj republici u kojoj žive Srbi. Pravljenje vještačkog balansa po kome su velike sile jedno te isto – je primitivno, glupo i štetno, ono vrijeđa razum srpskog naroda. Naravno, ovo je vrijeme velikih geopolitičkih potresa i dioba, ponegdje otvorenih sukoba i sigurno je da Srbija i Republika Srpska ne trebaju biti među prvima i nuditi sebe kao vječitu žrtvu nekog „najnovijeg“ svjetskog poretka.

ALI MORAJU ZNATI I GDJE IM JE MJESTO I KO SU PRIJATELjI SRBIJE: zemlje NATO to sigurno nisu i krajnje je vrijeme da Srbija, onako kako je tu već uradila Republika Srpska, odbaci sramne ucijene u ime krajnje neizvjesnog puta ka Evropskoj Uniji i cilja koji nijedan geopolitički strateg ne može vidjeti, u određeno vrijeme, na utvrđenom mjestu i pod predvidivim uslovima i cjenom koja se mora svakodnevno plaćati američkim i njemačkim interesima. Srbija mora konačno definisati jasno svoju međunarodnu politiku u razumijevanju da ne može više ići u dva duboko politički i civilizacijski konfritirana pravca.

Da Vas podsetimo:  Nikola Varagić: Vučiću i onima koji su ga stvorili nije cilj da oslobode KiM, nego da od Srbije naprave logor

Vjerujući u tu mogućnost, trudio sam se da svojim razumijevanjem složenog političkog položaja Srbije i Republike Srpske ne doprinesem ni na koji način konfrontiranju ova dva državotvorna subjekta nego da iznesem svoje skromno mišljenje koje ne proizvodi štetu po jedan narod u dvije države – koji mora biti jedinstven i usaglašen oko daljeg puta.
Marko JAKŠIĆ, lider Srba sa Kosova i Metohije, donedavni član i poslanik DSS

Situacija se deli na dva poligona: u zemlji i u svetu.

U zemlji imamo izdaju koja se vidi i kroz sporazum o telekomunikacijama i sporazum o sudstvu kojim Beograd sam isteruje srpsko sudstvo iz pokrajine, ubrzano gradi još dva nova granična prelaze je i sve dosadašnje morao da ukloni jer su protvustavni. Dakle: učestvuje u stvaranju NATO države. U tom setu je i podrška Đukanoviću i saučesništvo u nameštenom državnom udaru – jer je Đukanović bio grogi i trebalo je da padne, ali je Vučić dao direktnu podršku NATO režimu i sprečio da se desi ono što se desilo u Bugarskoj i Moldaviji.

Vučić to radi da bi se dopao zapadu i da bi pokrao predstojeće izbore. Zato žuri u NATO, posetio je prvi put sedište NATO pakta, hvalio razgovore sa Stoltenbergom, kao i ulogu Kfora na Kosovu i Metohiji – koji po njemu štiti Srbe. A da je tako, ne bi 250 000 Srba odbeglo.

Dok se u svetu lomi situacija, predsednik Vlade kao eksponent globalističke liberalne klike, uz pomoć svojih zapadnih lobista i NATO pakta radi na tome da zadrži vlast i usmeri Srbiju u NATO, a saradnja sa NATO se već odvija na svakom planu, tako da se i naši oficiri školuju u SAD.

Dakle, Vučić političkim marifetlucima sprema teren da jedno jutro – bez da nas je iko pitao – osvanemo u NATO paktu koji nas je bombardovao, otkinuo nam državnu teritoriju, napravio ovde svoje baze i izvršio egzodus i genocid nad našim narodom.

Vučić uvlačenje Srbije u NATO radi po Milovom receptu, gde računa da će većina u skupštini uz glasove velikog dela prozapadnih opozicionih partija izglasati tu odluku. To je računica zapadnih obaveštajnih službi u Srbiji koje pripremaju teren, bez obzira što se političko klatno u svetu menja.

Za svetski poligon, za Rusiju, je dovoljno da Tramp samo ne radi ono što su radili Klinton i Obama. U EU je sve veži broj zemalja protiv liberalnog koncepta. Pokušaji da se spreči NATO i globalizam će biti sve intenzivniji, s obzirom na to da će u Francuskoj najverovatnije doći vlast koja je veliki prijatelj sa Rusijom. U svetu već imamo ogroman broj antizapadnih zemalja. Zato su ovo poslednji trzaji NATO pakta koji pokušava da sačuva poziciju koju ima. Zato je pokušaj naše vlasti da zemlju uvuče u EU i NATO, kako kada 1945.godine idete u četnike. Koncept supersile NATO pakta propada, a mi smo bili njegove najveće žrtve.

Vladislav JOVANOVIĆ, šef diplomatije SRJ

NATO mora da žuri, jer nad sobom imaju novog predsednika SAD koga hoće da dovedu pred svršen čin na Balkanu, kako on ne bi imao šansu da traži alternativni prilaz po svom ukusu. Drugi razlog je zanesenost širim projektom: hoće da zaookruže obale Sredozemnog mora da bi sprečile Rusiju i Kinu da se pojave u „mekom trbuhu“ Evrope kao globalne sile. Zato im je važno da što pre uključe Crnu Goru (koja je po broju vojnika beznačajna) jer ona svoju obalu spaja sa obalom NATO, tako da bi se cela sredozemna obala našla pod kontrolom NATO.

Drugi deo istog problema je serija arapskih proleća, koje su počeli, ali nisu završili. Mislili su da će to biti ubrzani pohod u kome će eliminisati svaku mogućnost da se Rusija i Kina pojave sa trupama u Sredozemnom moru. To je trebalo da se završi Sirijom. Ali, umesto da je to istislo Rusiju, samo je ojačalo njeno prisustvo!

Kada je reč o Srbiji, ona je sama nedefinisana. Piše da smo vojno neutralni, ali u stvarnosti se granica saradnja sa NATO stalno pomera, pa se čak ovih dana izjednačavaju neki oblici unutrašnje vojne organizacije. Zašto je to nama neophodno? Ako je to zato što je NATO moćna sila uz naše granice, nije jasno zašto se ide na izjednačavanje naše unutraše organizacije vojske sa njima. Čak se ni ne kaže koje će biti krajnje granice preko kojih nećemo ići. Stalnim odmicanjem u saradnji sa NATO, neutralnost ostaje reč bez sadržine. To i Kolinda ima u vidu, kao i oni koji su njoj taktički prepustili da bude ta koja će da nam saopšti dobrodošlicu.

Da Vas podsetimo:  Zaharova: Sporazum o žitu osujetili su Zelenski i njegovi teroristi, kojima su upravljali britanski specijalci

Najvažnije im je da uvuku Crnu Goru, jednu od najstarijih srpskih zemalja, u NATO, da ona bude za primer i ugled Srbiji. A Srbija se i više nego uzdržava od svake kritike unutrašnje i spoljne politike Podgorice.

NATO i EU su mislili da su na domak cilja na Balkanu, a to jeda samo oni imaju uticaj ovde – ali se Rusija vratila na svoje istorijske pravce spoljne politike. Zato bitka za Balkan ni iz daleka nije gotova. Zato NATO hoće da bar de fakto uvuče Srbiju i zato forsira sve napredniju saradnju, do faktičkog pristajanja Srbije da uđe u zonu NATO.

Andreja SAVIĆ, profesor Fakulteta za bezbednost

Izbori u SAD su doneli potpunu promenu političke situacije u Americi,pa odlazeća liberalna vlast pokušava da do 20. januara donese što više odluka. Za ulazak CG u NATO treba još samo formalnost – da ih u maju prime, ali će sada mnogo zavisiti od Trampa.

Prioritet u međunarodnim odnosima će biti smirivanje situacije oko Ukrajine i na Bliskom Istoku. Širenje NATO je zato na ledu. U tom smislu, poziv Kolinde Grabar Kitarević je stav lokalnih političkih elita.

Mi smo na dobroj poziciji neutralnosti. Međutim, biće nam ono što se dogovre Amerikanci i njihovi zapadni partneri sa Rusima.

U Crnoj Gori je polarizacija vlasti i naroda, a Rusima to izvesno ne odgovara. Mislim da će već promenom američke administracije, tu prevladati razum i da će velike sile ispregovarati.

Mi se ništa ne pitamo. Pitate zašto je onda premijer otišao u sedište NATO i nahvalio delovanje na KiM, zašto je otišao kod Klintonovih a pobedio Tramp. Dobro, to je stvar političkog stila. Nezahvalno je procenjivati taj njegov potez. U političkoj taktici je moguće da radite stvari koje se drugima ne dopadaju ili koje su iznenađenje. Mislim da je to taktički potez u kontekstu da je ishod američkih izbora šokirao zapadnoevropske države koje su u sedištu NATO, jer su se u izbornoj kampanji Trampa otvorila mnoga sporna pitanja (kao klauzula o solidarnosti). Sve će se znati tek posle 20.januara.
Dušan JANjIĆ, predsednik Aktivne Srbije

Prvo, Tramp će ići na jačanje američke vojske i njenog prisustva, ali je novina što traži od Evropljana da finansiraju NATO. Ovo što vidimo je ofanziva ne SAD, nego NATO-a koji pokušava da se prilagodi Trampu. Već ste videli grešnim začećem, a izjave hrvtaskih zvaničnika da će ići na veća izdvajanja i kupovati oružje iz SAD, a Kitarevićeva nam je poželela dobrodošlicu.

Uvek sam govorio da su u laži kratke noge. Još je u vreme Koštunice usvojena NATO razvojna strategija i NATO standardi, iako je on izmislio vojnu odnosno političku neutralnost (kao da je od došao na vlas bezgrešnim začećem, a ne dogovorom SAD i Rusije).

Sama pozicija Rusije je u ono vreme ograničena na principijelnu podršku Rezoluciji 1244.

Potom se u delu javnosti stvara anti NATO utisak, jer siromašna Srbija nema odakle da kupi oružje nego Rusije i Belorusije. Tako se neutralnost pretvara u sto zajedničkih akcija…

NATO je u svojoj samozadovoljnosti – dok im Rusija nije pokazala u Ukrajini i Centralnoj Aziji da se oporavila i da nema više samo jedna sila – nije imao potrebe da požuruje Srbiju. Sada je situacija sasvim drugačija.

Evropa mora grčevito da dokazuje da je saveznik SAD i da preuzme na sebe bezbednost Evrope uključujći i Ukrajinu i zato grčevito želi da završi širenje na Zapadni Balkan. Tu je samo Srbija ostala izvan.

Poruka da smo dobrodošli je pokušaj da nam se kaže ono što smo znali od početka : da ne postoji za zemlje bivšeg komunizma članstvo u Evropi bez članstva u NATO.

Zapad to više neće da trpi. A Rusija – i to ćemo čuti u narednim posetama- poručuje da se opredelimo, a ona će prihvatiti naše opredeljenje. Ona ne vrši kontrauticaj.

Ovo je momenat kada je zapad procenio da je Vlada slaba i da opet ide na izbore. Takva Vlada ne odgovara ni Rusiji ni NATO, jer je vrlo realan islamski terorizam na Balkanu i nije im u nteresu da gase Siriju, a dobiju novo ratište.

Pripremila Diana Milošević

fsksrb.ru

1 KOMENTAR

  1. Skot kojeg rvati zovu ispravno Skot podanička Srbia naziva Skat da se Skotina ne uvredi. E pa taj Skot,eu i Plenković gaze i ponižuju Srbe i Srbiju do besvesti. Hrvatska veliča fašiiam a evropa ih podržava javno glasnom šutnjom, Merkelica ima svog klovna Vučića i ne pada joj na pamet njega dići na nivo njima uvek verne NDH. Dok eu činovničić Vučić drži prdstavu za lakoveran narod kako nas niko ne sme ponižavati. Velika vecina Srba zeli savez sa Ruskom federacijom i Evroazijskom unijom.Evropski zvanicnici ,sem bombi, sad nas zasipaju omalovazavanjem i raznim uslovljavanjima.Kao da nikad necemo biti dostojni njihove druzine ili kluba kako hocete.Na silu ne ide, kajacemo se gorko kasnije. Tako se govori i to svet ceni : Plenković poručio službenom Beogradu: Hrvatska ima očekivanja koja Srbija i njezina vlast moraju ispuniti: http://www.vecernji.hr/hrvatska/vlada-odlucuje-o-amandmanima-na-proracun-1135666 a ne ko naš ljigavac stalno popuštanje i ulizništvo umesto potpune blokade rvatske robe, nacionalizacije rvatskih preduzeća u Srbiji i nacionalizacija njiva koje su kupili rvati uz pomoć pete kolene u Srbiji za vreme žutih pa do danas.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime