Ko su (ne) prijatelji interesa Srbije?

2
1848
Tomislav Kresović / Foto: skrinšot vidovdan

Državni i nacionalni interesi Srbije na “posmatranju”

Jedno od ključnih pitanja je šta su nacionalni i državni interesi Srbije, ko su saveznici, a ko protivnici tih interesa i na koga Srbija može da računa na spoljnopolitičkom planu. Ako bi sagledali nacionalnu i državnu “agendu” Srbije onda bi opšti interesi Srbije bili očuvanje državnih interesa na Kosovu i Metohiji i nepriznavanje kosovske državnosti. Paket nacionalnih intersa je očuvanje Republike Srpske, održavanje strateških odnosa sa EU i Ruskom federacijom, vojna neutralnost i put Srbije ka EU i stabilnost na Balkanu. Srbija ima konstruktivne odnose u liderskoj strukturi EU pre svega u Nemačkoj i Francuskoj, ali i u većini država Balkana sem Hrvatske i Albanije.

Koliko je Srbija “nezavisna” država?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napominje da je ponosan što Srbija može jasno da govori koja je njena jasna politika, kao što može u Briselu i Vašingtonu jasno da kaže da neće uvoditi sankcije Moskvi da i da će Srbija voditi svoju politiku, na način da prati sopstvene interese, a ne bilo koje druge strane sile, ni SAD, ni Rusije, ni EU, niti bilo koga drugog..Srbija i njena državna politika vodi “disperznu” spoljnu politiku koja prati uticaj Nemačke,Ruske federacije i SAD na Baklanu i njihovih interesa koji se prelamaju na Srbiju. Nemačka je od tradicionalnog neprijatelja u 20 veku postala racionalni partner, jer Nemačka ima svoje interese ekonomske dominacije na Balkanu i uslovljavanja veznih za “normalizaciju” odnosa sa Kosovom. SAD su nekada bile prijatelj Srbije u prvom i drugom svetskom ratu, i nakon sukoba brozove politike sa Staljinom sve do devedsetih godina prošlog veka. SAD su pokrenule preko NATO agresiju na Srbiju i tako sebe definisale kao neprijatelja Srbije, oduzimajući ili otimajući Kosovo od Srbije uz njihovo liderstvo u priznavanju Kosova kao američkog i NATO protektorata.

Da Vas podsetimo:  Trese se Srbija, rađaju se rudnici

Srbija između sile i interesa!?

Srbija pokušava da igra ulogu “dobrog momka” prema SAD od 2001 godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže “Amerikanci su naši prijatelji, svi su oni naši prijatelji, ali zemlju vodimo u skladu sa svojim interesima“. SAD same definišu ko su im prijatelji,partneri i saveznici, a ko protektoralni “poslušnici” Srbija je za SAD u statusu balkanskih “poslušnika”. Ruska federacija bi u Srbiji mogla da dobije naziv racionalnog saveznika sa “simpatijama” koji prate geopolitičke interese Rusije na Balkanu. Ruska federacija se pokazala kao pragmatski “prijatelj” prema Srbiji štiteći je u SBUN, ali šireći svoje energetske, vojne i ekonomske interese.Zapad pre svega SAD i EU žele da se Srbija što više distancira od Ruske federacije. Predsednik Srbije kaže oko ne uvođenja sankcija prema Rusiji “. Ništa nam Rusija nije učinila nažao. Zašto bi uvodili zemlji sankcije koja nam ništa nije učinila, a nismo uveli onima koji jesu”. Ovaj odgovor je racionalan, ali je jasno da će SAD i EU vršiti jak pritisak na odvajanju Srbije od Ruske federacije. Put Srbije ka EU je u sklopu državnog, ali ne po svaku cenu i nacionalnog interesa. Predsednika Vučića koji kaže “Mnogo toga ćemo morati da ubrzamo iduće godine” EU od Srbije traži promenu Ustava, politike prema Kosovu smanjenje energetske zavisnosti od Rusije i fazno prelaženje od vojne neutralnosti u atlantističku politiku.

Tomislav Kresović

vidovdan.org

2 KOMENTARA

  1. Narode ako opet glasate za ove koji placaju l jelku 83 .hiljada Eura i za Cecu 100.000 Eura a Gosa i druga preduzeca se gase i raprodaju Nemcima i jos subsidiramo onda smo- mi najveci idioti kada radite za 200-300 EURA a to je u Skandinaviji za jedan dan ali ovde je kraljevina i ima poreklo kapitala,politicari u zator kao naprimer policajac koji sardjivao sa svercerom droge 20 godina zatvor a svercer 15 godina a u Srbija je kao Meksiko bogati politicari lopovi sa kriminalcima ljubavnice ove vsarske pevacice i sve koje rade po tv su odlicno udate ili lljubavnice i to je drzava Srbija sada jos i GAY vlada presednik biseksual lazov sve je neozbiljno Svi komunjare su nas izdali i sada proba i u Kosovo sa desniicom sve k¨je blef i laz i njih bas briga za Srbiju i narod .
    Ako gasatae za SNS,SPS,DS,DSS,SPO,PUPS ,SJ Canak ,jovanovic onda glsate da vasa deca se odsele uz te krominalne drzave .Srbiji treba nova postava Bosko Obradovic, Stamatovic, i sve ni\ovi koji imaju cistu biografiju alu znabje od Dragana Radonja Ekonom,Branko Dragas, i sve poznate ljude kao i Dusan Dundjev, Mila Aleckic , za sefofe Bia i vojske da damo ljudima koji su kompententni kao Jugoslav Petrusic,Slavko Nikic ,Dejan Lucic ali to mora brzo da se desi .
    Mi iz dojaspore smo svi probali da investiramo i s vi smo skoro bili prevareni i opljackani mi samo verujemo ako se vrati kraljevina kraljevska vojska i zandarmerija to je nama i vama zadnja sansa da Srbija opstane i odmaah baza Rusima ali se plasim ovi su takvi lopovi to bi znacilo zatvor za par njih dosta ali narode probudite se pa vi ste milioni ako zelite vasoj deci dobro i inucima buducnost.

  2. Mi smo sami sebi neprijatelji. Glasamo za svoje uništatelje. Narod mora da shvati da može ovako do u nedogled da se proteže. Izborima nikada i nikada nećemo promeniti ništa. I vlast i „opoziciju“ postavlja Veliki brat iz Vašingtona preko Brisela. Oni su samo marionete koje glume vlast da bi se prikrila brutalna okupacija. Što je najgore sami smo sebi uveli okupaciju 5. oktobra 2000., okupaciju goru od oružane. U oružanoj okupaciji se stvara otpor, u ovoj saradnja. Nemojte izlaziti na izbore misleći da će neka opozicija nešto promeniti. Zabluda svi oni imaju istog gazdu. Bojkot je jedini izlaz iz ovog jer smo mali, slabi, dodatno osiromašeni i razoružani. Pa vidite da se najgori kadar, polupismen i korumpiran postavlja u vrh vojske, policije, tužilaštva, sudova, koji bi trebalo da štite građane.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime