Ko to nama putuje po belom svetu?

0
776

Pitati Reformatora Velikog čijim je parama putovao po belom svetu u poslednjih 48 sati je – jednostavno rečeno – glupo. Putovao je, naravno, po belom svetu. I putovao je o trošku državnih obveznika. Avionom, naravno. A da se narod ne bi bunio oko toga što je kao premijer potrošio pare na hiljade kilometara i nekoliko ne previše važnih sastanaka, pobrinuo se spinerski tim unutar (para)državnih institucija.
Ne znate o čemu govorim?

Aleksandar-Vucic-i-seik-Muhamed-620x330

Hmmm… Pa, ako pogledate malo unazad, primetićete (a primetio je i Reformator Veliki), kako se „uvek kada on ode iz zemlje desi neki problem“.
Time Reformator Veliki, naravno, dodatno hipnotiše ionako „veliku hipnotisanu gomilu“ koja sada već 150% veruje da je u Srbiji zemlji sve u redu kada je on tu. I da mi tada idemo isključivo i samo – napred. A kad on ode – onda krenu problemi.
Pošto je problem o tome „kako se Ivica (bez Marice) okliznuo o Bananu“ – zapravo stari problem izvađen iz fijoke (o čemu smo pisali u tekstu „Ko se, zapravo, okliznuo o bananu„) – trebalo je smisliti i neku priču o uštedama.
A najbolja žrtva za priču o uštedama odgovornog premijera je ovaj put bio Bata Keramičar, zaposlen privremeno na mestu ministra vojnog.
Eto, zamislite, poželeo Bata da ide u Brazil sa delegacijom državne firme koja se bavi izvozom naoružanja (i koja dobro posluje, da se ne lažemo), a Reformator Veliki se naljutio zato što će Bata da uzme pare da otputuje u Brazil. Sram ga bilo. Zašto ne plaća svoju avionsku kartu iz svog džepa? Mislim, ako ima za crkvu pokajnicu, ima valjda i za kartu do Brazila? Ne zna Reformator Veliki da je Bata, zapravo, hteo da se stručno usavrši i da vidi kako u proizvodnji izgledaju te pločice od brazilskog mermera (najskuplje na svetu, bile svojevremeno poručene za beogradski aerodrom dok su demokrate drmale srpskim glavnim gradom) – za crkvu valjda.
E, kad je to lepo plasirano u medijima, Super Alek je mogao da krene na kanabe kod Merkelove.
Iznenada. Zvala ga ona da dođe. Imaju važne razgovore.
Zamislite koja smo mi banana od države kada premijer Srbije poskoči čim pozove kancelarka Nemačke.
A o čemu su bili važni razgovori?
Ako je suditi po saopštenju iz kancelarije Aleksandra Vučića – nije tu bilo ničeg previše važnog. Da citiramo izjavu Merkelove, koja je pohvalila „veliki napredak u pregovorima Beograda i Prištine“:
„Moram reći da su to delom vrlo hrabre odluke koje su donele, kako kosovska, tako i srpska strana… Smatramo da će ti rezultati dati važan impuls i daljim pregovorima o pristupu, i o tome treba da se govori i u Bundestagu“.
Primećujete li nešto?
Nemci su izuzetno pedantan i precizan narod. Oni čak i u neformalnim razgovorima mere šta će i kako će reći.

Da Vas podsetimo:  Vreme i nevreme

Ako je već tako, da li neko može da mi kaže zbog čega je Angela Merkel pohvalila za veoma hrabre odluke najpre kosovsku, pa tek onda srpsku stranu?
Reformator Veliki je posle razgovora „izrazio nadu da će Srbija otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU ove godine“. Iako je već tada znao da je po srpskim medijima pukla priča o sastanku prvog potpredsednika njegove vlade i ministra spoljnih poslova sa glavnim operativcem Darka Šarića. To u normalnim zemljama defakto znači uvod u raspad vlade i isto tako – uvod u novu predizbornu kampanju.
A Evropska unija neće otvarati poglavlja u pregovorima sa državom koja – nema vladu.
Za tako nešto biće, naravno, kriv Ivica. Njega Reformator Veliki ionako ne voli previše. Ne voli ga ni Angela. Ali ne znamo da li su Angeli nekad pokazali ili preveli ovaj snimak:

Znam samo da sam se posle košarkaške utakmice između Srbije i Nemačke koju smo dobili u poslednjoj sekundi malo štrecnuo, da nam Nemci nekim slučajem opet ne uvedu sankcije. Još kad je Angela navodno rekla kako smo „mi Srbi navikli da pobeđujemo u poslednjoj sekundi…“
U svakom slučaju, ono što je pričao sa Angelom – Vučić je ponovio i u Bundestagu.
I navodno je (ako je verovati onim novinarima koji su ga po Berlinu pratili) dogovorio da mi otvorimo još neki prihvatni centar za izbeglice, a da zauzvrat dođe više investitora. Kojima će Srbija obezbediti debele beneficije, o kojima srpski investitori mogu samo da sanjaju – naravno.
Dakle – duplo golo.
Da ne kažem – troduplo.
Onda je Reformator Veliki odleteo kod svog prijatelja i brata šeika i prestolonaslednika Abu Dabija Muhameda bin Zajeda al Nahjana. I taman su se verni članovi SNS obradovali kako će se Super Alek vratiti s dalekog puta sa još nekom milijardom evra u džepu – kad ono – ćorak!
Dva prijatelja (ovaj put Vučić nije izgovorio reč „brat“) razgovarali su o „skorom početku gradnje prvih objekata u fazi jedan projekta Beograd na vodi“ (bojim se da će to biti i jedina faza, ali, da ne kvarim nadanja) kao i o „budućem investiranju Emirata u Srbiji„… Otišao je Vučić i da se vidi s ministrom spoljnih poslova UAE Abdulom bin Zajedom, a trebalo je da se sastane i sa predsednikom Izvršnog odbora kompanije Mubadala Kaldunom Al Mubarakom.
Gde je Reformator Veliki danas?
Ne znam. Možda preslišava Ivicu. Ili Master Tomu, jer je ovaj podržao lidera SPS-a.
A možda se i odmara u Abu Dabiju.
Ko će ga znati.

Da Vas podsetimo:  Pranjanska razglednica – Bilbord

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime