Ko to tamo laže o cenzuri?

0
1715

Predsednik Aleksandar Vučić navodno nije imao pojma zbog čega se podigla frka oko karikature Predraga Koraksića Koraksa objavljene pre desetak dana na naslovnoj strani dnevnog lista Danas. Pričao je o demokratiji, dok je Ministarstvo kulture i informisanja osipalo paljbu protiv Koraksa i „Danasa“ zbog „neprihvatljivog i moralno nedopustivog konteksta“ predstavljanja predsednika Srbije kao Hitlera. Dok je konačno video spornu karikaturu i konstatovao da na njoj nije prikazan on, već „pravi“ Hitler, izložba Predraga Koraksića Koraksa i Duška Petričića u Lazarevcu je uveliko bila skinuta, nakon samo jedne večeri prikazivanja. Vučić i dalje nastavlja da priča o demokratiji i čudi se optužbama za cenzuru.

Zaista, o kakvoj cenzuri mi govorimo?

Izložba „Karikature od naših života“, otvorena u biblioteci „Dimitrije Tucović“ u okviru obeležavanja 9. novembra kao Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, izazvala je mnogo pažnje. Volšebno je zatvorena za manje od 24 sata – radovi su sklonjeni nakon što je to naložila direktorka biblioteke Jasmina Ivanković. Razlog? Naravno da nije to što je istog dana u Danasu objavljena Koraksova karikatura sa Hitlerom i Gebelsom, koji u naručju drže funkcionere SNS Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića, pri čemu su neki u Hitleru prepoznali Vučića.

Jasmina Ivanković je objasnila da izložba skinuta zbog „učešća predstavnika političkih stranaka koji nisu bili najavljeni“ ukazujući na to što se među posetiocima našao predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. Osim toga, nije bilo precizirano koliko će izložba trajati, tako da je po njoj bilo sasvim u redu da se skine posle nekoliko sati. Eto, a mi i dalje o cenzuri.

Slična situacija bila je i s izložbom fotografskog kolektiva Kamerades, koja je otvorena pod naslovom „Dirty Season – Necenzurisano“, da bi nakon intervencije tadašnje direktorke Ivone Jevtić bilo izbrisano ono „ne“. Naime, po njenom nalogu su nakon otvaranja izložbe bili uklonjeni radovi koji su prikazivali umazane predizborne­ plaka­te srpskih političara. Razlog? Po izjavama Ivone Jevtić, ti radovi bili su problematični jer su se nalazili na prozorima, za šta je, navodno, „n­eopho­dna­ dozv­ol­a Zavoda­ za­ zašti­tu­ s­pomenik­a“. Uostalom, ko će primetiti da nedostaje tih nekoliko fotografija? Sigurno je bila iznenađena što je to dovoljno narušilo koncept postavke da su Kameradesi sami sa svojom publikom skinuli i ostale radove i zatvorili izložbu pre vremena. Je l’ to cenzura?

Da Vas podsetimo:  Miša Đurković: Represija kao budućnost – kraj „Stanja stvari“

Paralelno, stiže nam i sveža vest o „sukobu interesa“ zbog predstave Sergeja Trifunovića, koji se nedavno našao u centru pažnje nakon javnih kritika vlasti, predsednika na prvom mestu, oko novca za lečenje dece u inostranstvu. Organizatori su se predomislili i predstava se neće naći na programu Festivala u Aleksincu.

Mnogo puta se to da se organizatori predomisle dešavalo i bendu Dža ili bu, nakon pesme „Diktatore“.

– Dešavalo se da nam kažu: „Možete da svirate, ali da ne svirate onu pesmu“ i slično, a najčešće smo bili odbijeni na mestima gde smo ranije više puta imali uspešne koncerte – ispričao je za NOIZZ Nebojša Simeunović Sabljar, frontmen benda.

Ovo su samo neki od slučajeva o kojima se priča. I možemo da poverujemo da predsednik Aleksandar Vučić nije intervenisao ni u jednom od njih. Nije ni morao – stvorio je atmosferu u kojoj autocenzura pojedinaca, koji su se (ne slučajno) našli na odgovarajućim pozicijama, radi punom parom. Oni su ti koji skidaju izložbe (koje bi mogle da uvrede nekoga koga je opasno vređati?), brišu predstave (u kojima učestvuju pojedinci koji se ne slažu s nekim s kim je poželjno slagati se u svemu?), zabranjuju koncerte (na kojima bi možda moglo biti rečeno nešto što se ne sme izgovoriti?) i izmišljaju razloge koji gotovo da vređaju zdrav razum, ali podržavaju privid demokratije.

Zato je skup „Solidarnost za Petričića, Coraxa i Danas“ mnogo više od podrške konkretnim autorima i listu.

Održaće se u četvrtak 22. novembra u prostorijama Gradske opštine Stari grad (Makedonska 42 ) – za 17 sati najavljen je perfomans, nakon čega će Marko Somborac otvoriti izložbu „Karikature protiv diktature“, dok će u 18 sati u velikoj sali GO Stari grad početi tribina „Koja je tvoja crvena linija?“. Učešće su najavili Dragoljub Draža Petrović- glavni urednik lista „Danas“, Milan Ćulibrk- glavni urednik nedeljnika NIN, Filip David- pisac, Goran Marković- reditelj, Olja Bećković- novinarka, Dušanka Stojanović Glid- glumica, Vesna Pešić- sociloškinja, Borka Pavićević- dramaturškinja, Vida Ognjenović- književnica, Danica Vučenić- novinarka, Gojko Božović- izdavač, Ljubodrag Stojadinović- novinar, Darko Mitrović- voditelj, predstavnici pokreta Ne davimo Beograd i Lokalni front, Vera Jovanović- koordinatorka KudeS-a iz Ivanjice, Branislav Guta Grubački- osnivač Novog Optimizma, Dragan Popović ispred Centra za praktičnu politiku i Nove Solidarnosti… A sigurno i još mnogo onih koji ne mogu da se prave da je sve ok.

Da Vas podsetimo:  Najavljene izmene zakonskih predloga o vlasništvu države u medijima i ulozi Saveta za štampu, ali ne i o REM-u

Izvor: Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime