Ako vas ujede neki od ovih insekata pod HITNO se obratite lekaru

0
712

Koji insekti sve mogu da izazovu alergijsku reakciju usled ujeda? Od pčela zbog toga mnogi beže, ali retko ko beži od mrava i bubašvaba!

Ako se pojave znaci alergijske reakcije u obliku osipa i crvenila po celom telu, praćenom vrtoglavicom, mučninom i glavoboljom, potrebna je hitna lekarska pomoć.

1. Stršljen
Zovu ga “osa na steroidima” zbog veličine, koja je dvostruka u odnosu na običnu osu. Od ose se, osim veličinom, razlikuje i svojim dlakavim telom. Njihov otrov manje je toksičan od otrova ostalih osa, ali sadrži više acetilkolina, materije koja izaziva jak osećaj pečenja. Dobra je vest što stršljeni ne ubadaju toliko često koliko to čine druge ose. Treba pripaziti na azijske stršljene, kojih je kod nas sve više, a koji su još opasniji od “domaćih”. Ubod za alergičare može biti fatalan, posebno ukoliko vas stršljen ubode u lice, vrat ili jezik.

2. Komarci
Komarci su za većinu ljudi dosadna smetnja zbog koje zatvaraju prozore i kupuju sprejeve. Ubod komarca obično stvara blago crvenilo i svrab koji traje nekoliko dana, a u retkim slučajevima može doći do snažne alergijske reakcije koja rezultira oticanjem grla, osipom i teškim disanjem.

3. Bubašvabe
Osim što su glavobolja u svakom domaćinstvu koje ih ima, bubašvabe takođe mogu da izazovu alergijske reakcije. Gde god bubašvabe hodaju, ostavljaju tragove, sluzi, fekalija i odbačenih delića tela što je za one osetljive bitno jer mrtve bubašvabe, njihov izmet i ostaci kože mogu da izazovu alergijske reakcije, posebno kod dece ili osetljivih odraslih osoba.

4. Mravi
Različiti mravi grizu na različite načine. Vatreni mravi, na primjer, mogu ugristi osobu ili kućnog ljubimca više puta. Reakcija na ugrize razlikuje se zavisno od osobe, vrste mrava, broja ugriza itd. U najgorem slučaju mravi će kod osoba alergičnih na ose i pčele izazvati alergijske reakcije poput mučnine, dijareje, teškog disanja, oticanja grla ili jezika i slično. Zbog toga je uvek dobro da vas u slučaju ugriza mrava pregleda lekar. U većini slučajeva ugrizi mrava nisu ipak opasni. Uglavnom uzrokuju crvenilo i oticanje kože oko ugriza, kao i malu bol koja nestaje nakon nekoliko sati.

Da Vas podsetimo:  Niška glumica Staša Nikolić na prestižnoj akademiji u Moskvi kao jedini strani student

5. Pčele ili ose
Ubodi pčele ili ose česti su tokom leta. Na ljude ih “lepe” slatki mirisi poput sladoleda, voća i slatkih napitaka, a često znaju da ubodu ako se zapletu u kosu ili odeću. Reakcija na ubod može biti blaga, u obliku blagog crvenila na mestu uboda, ali i teža – alergijska reakcija. Osobe koje su alergične na otrov pčele ili ose moraju da budu vrlo oprezne i zato nikako ne bi smele da koriste jake parfeme tokom leta, nose odeću jarkih boja ili da piju slatke napitke na plaži.

Izvor: dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime