Ko zapravo finansira Partizan i Crvenu Zvezdu, sa sve navijačima i huliganima

1
1303
Foto: YouTube Screenshot

Posle večitog derbija odigranog krajem septembra, u kom su crno-beli slavili sa 2:0 predsednik Srbije, najavio je da će saopštiti podatke o novcu koji su dobili Zvezda i Partizan. 

“Da ne bih ulazio u te odvratne priče gde državu koriste za pravdanje poraza ili veličanje uspeha, po povratku u Beograd lično ću izaći sa kompletnim ciframa, a brdo para smo dali i Partizanu i Zvezdi. Da vidi narod ko je čiji ljubimac i koliki je Vučić peder, rekao je Aleksandar Vučić, a onda dodao da će to učiniti zbog onih pravih navijača.

“Cifre ću izneti zbog pravih navijača Partizana i pravih navijača Zvezde, a ne zbog političkih aktivista. Da zaista znaju šta se dešava i koliko smo novca dali. Uvek je lakše da imate izgovore za svoje neuspehe da budete velike žrtva ili veliki junak za svoj uspeh.To ćete ubuduće manuti preko grbače države jer ćemo jednom zauvek da izađemo sa sivm podacima, rekao je predsednik. 

Pre dva dana ministar finansija Siniša Mali objavio je koliko para dobijaju “večiti rivali”,  i u pitanju su, naravno, milionski iznosi. 

“Država je, na razne načine, od 2014. godine pomogla košarkaške klubove Crvena zvezda sa 1,626 milijarde dinara, a Partizan sa 1,217 milijardi dinara, izjavio je ministar u obraćanju medijima.

On je rekao da je država, bilo direktno iz budžeta ili preko ministarstava, ili indirektno, preko javnih preduzeća za fudbalski klub Partizan dala 899,4 miliona dinara, a za Crvenu zvezdu 727 miliona.

Mali je objasnio da te podatke daje kako bi građani videli da država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude „uravnotežena na najbolji mogući način“, preneli su domaći mediji.

Da Vas podsetimo:  Plač Darijin na tuđem grobu

Ipak, nigde nije navedeno na osnovu kojih odluka i iz kojih izvora konkretno se te pare isplaćuju? I ko odlučuje o tome? I zašto se uopšte klubovi pomažu na taj način? I zašto se, onda, ne pomažu i klubovi iz unutrašnjosti a ne samo „večiti rivali“?

Ponovo se dešava,da se, posle svakog odgovora vlasti, samo javljaju nova pitanja na koja nema odgovora.

Ono što “normalnom” građaninu nikada nije bilo jasno je kako je moguće da, na primer, glavni sponzor fudbalskog kluba bude neka državna firma – gubitaš? Kako oni daju pare koje nemaju ni za sebe, za plate, za proizvodnju, za sopstveno funkcionisanje? Jedino što se sa sigurnošću zna je da će sve te gubitke, pa i sponzorstva, platiti građani Srbije.

Jasno je da se sve odigrava u uskom krugu ljudi, bez ikakvih pravila, zakona, i da o svemu, na kraju odlučuje jedan čovek. I jasno je da se i sport gleda kroz prizmu politike i uticaj koji ima u društvu, posebno među mladima. Donacijama se, u stvari, kupuje naklonost navijača i potencijalno, njihovi glasovi na nekim budućim izborima.

Skandiranje na Partizanovom stadionu „Vučiću pederu!“ sigurno ne prija ušima onih koji su u vrhu vlasti. Stadioni su oduvek bili ogledalo onog što se dešava i misli u narodu. Vučić se zato uporno šlihta navijačima, ističe svoju mladalačku navijačku strast, blagonaklono gleda na divljanje huligana iz redova navijača… Ono što naša država neće ili ne može da učini, pokušavaju međunarodne fudbalske institucije pa se sve više mečeva igra pred praznim tribinama ili pred publikom mlađom od 14 godina. I to je, sva je prilika, i budućnost našeg fudbala – mečevi bez publike i navijača. Uzgred budi rečeno, ti isti navijači, se dobrim delom finansiraju od strane klubova i tako redovno dobijaju svoj deo kolača od donacija koje pristižu od strane države.

Da Vas podsetimo:  Šta bi bilo kada bi se Branimir Nestorović kandidovao na izborima?

A pošto se država finansira od građana, krug se tako zatvara pa ispada da mi svi finasiramo Partizan i Crvenu Zvezdu. Sa sve navijačima. I huliganima.

Goca Savković

1 KOMENTAR

  1. Sport i gladijatorske arene sluze za zamajavanje naroda, i to vrlo uspesno vec par hiljada godina. Tako da stadioni SIGURNO nece biti prazni. Prazni ce biti nasi dzepovi. A to sto je vlastela ceo taj cirkus, podigla na visi nivo, pa vise ne placa iz svog dzepa zamajavanje robova, vec iz dzepova tih istih robova (mi smo robovi verovali ili ne) , to je vec nas problem. Ko nam je kriv, kad nas jasu hiljadama godina na istu „foru“. Batina (milicija), crkva (sto nikako nema veze sa verom u boga) i sport.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime