Koceljeva: Tender od 300 miliona dinara, a samo jedan ponuđač

0
124

U opštini Koceljeva, čiji budžet iznosi oko 400 miliona dinara, državna Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima ugovorila je rekonstrukciju vrtića koja će biti plaćena 300 miliona dinara. Posao je kao jedini učesnik na tenderu dobio konzorcijum na čelu sa novosadskom firmom „Gat”.

Direktor i vlasnik firme „Gat” je Dejan Slijepčević, protiv koga je tužilaštvo vodilo dugogodišnju istragu zbog tendera za izgradnju socijalnih stanova u Kisačkoj ulici u Novom Sadu 2014. godine. Javnu nabavku su raspisali zajednički javno preduzeće JP „Poslovni prostor“ i Stambena agencija Grada Novog Sada. Četiri godine posle tendera tužilaštvo je podiglo optužnicu tvrdeći da je „Gat“ posao dobio zahvaljujući fiktivnom sporazumu sa još dve firme sa kojima je u konzorcijumu nastupio na tenderu, a koje kasnije nisu učestvovale u poslu niti su se od istog naplatile. Tužilaštvo je takođe utvrdilo da je jedan od ugovora kojim je „Gatov“ konzorcijum na tenderu dokazivao poslovni kapacitet – falsifikovan. Portal Cins pisao je o ovom slučaju.

Iako je sud utvrdio da je na tenderu bilo propusta Slijepčević je pravosnažno oslobođen 2019. godine jer po mišljenju suda on nije imao „svest i znanje da podnosi ponudu koja je zasnovana na lažnim podacima“.

„Osim nesvrsishodnosti sprovedenog postupka javne nabavke i zablude u koju su bili dovedeni učesnici u tom postupku, na besmisao sprovedene javne nabavke ukazuje i to što je naručilac dozvolio da nabavku radova realizuje samo jedan član zajedničke ponude koji nije ispunjavao dodatni uslov za učešće ponuđača u postupku javne nabavke, te je došlo do neregularnosti u fazi realizacije ugovora, a da naručilac nije preduzeo ni jednu od mera koje je imao na raspolaganju“, piše u presudi Višeg suda u Novom Sadu.

Uslovi na tenderu za vrtić u Koceljevi bili su veoma striktni. Od učesnika se tražilo da su izgradili javne objekte u vrednosti od 450 miliona dinara u poslednjih  pet godina, da su u poslednje tri godine izgradili poseban tip objekta – škola, vrtić ili fakultet – u vrednosti od najmanje 200 miliona dinara i da su ovaj tip objekata opremili aluminijumskom stolarijom u iznosu od 30 miliona dinara, da su u njima postavili PVC podne obloge u vrednosti od šest miliona dinara, izradili fasade u minimalnoj vrednosti od osam miliona dinara i izveli spoljašnje uređenje objekta u vrednosti 25 miliona dinara.

Da Vas podsetimo:  Na tenderima za rasvetu ponovo fotografije iz kataloga

Kao dokaze da ispunjava ovakve uslove firma „Gat“ je dostavila pet ugovora o radovima na osnovnim školama u SentiNovom SaduTemerinu, Tutinu i Adi. Iako su tendere sprovodile lokalne samouprave, sve poslove po ovim ugovorima finansirala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Na četiri od pet tendera „Gat“ je u konzorcijumima sa različitim firmama dobio posao jer je jedini odgovorio na uslove tendera.

Trend ovako detaljnih zahteva pri izgradnji vrtića i škola primetan je već neko vreme pa su se slični uslovi pojavljivali i na drugim tenderima, a Komisija za zaštitu prava ponuđača ne vidi problem u tome.

Na sličnom tenderu održanom krajem prošle godine za radove na tekućem održavanju vrtića „Ljolja” na Voždovcu takođe se za zanatske radove tražilo specifično iskustvo u radu na objektima vrtića i škola. Zbog toga se jedan od učesnika žalio Komisiji za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki navodeći da se građevinsko-zanatski radovi ne razlikuju po nameni objekata na kojima se izvode. Njihova žalba je odbačena i Komisija je utvrdila da ovakvi uslovi mogu da se zahtevaju na tenderu.

I na ovaj tender, kao i za koceljevački vrtić, pristigla je samo jedna ponuda. Posao je dodeljen grupi od dve firme iz Beograda: „Tesla sistemi“ i „Sabod rent“.

O kriterijumima tendera za koceljevački vrtić razgovarali smo i sa direktorom građevinske firme „Modulor” Mirkom Lunićem, koji je učestvovao na tenderu za izgradnju beogradskih vrtića. On tvrdi da uslovi za rekonstrukciju vrtića u Koceljevi nisu bili teški i da makar 30 firmi u Srbiji ispunjava takve uslove. Firma „Modulor” nije učestvovala na ovom tenderu.

Sa druge strane Lunić tvrdi da su kriterijumi na tenderu za izgradnju novih vrtića u Beogradu bili teški i da oni nisu mogli samostalno da podnesu ponudu već su morali da se udruže sa drugim firmama. Kako su preneli mediji, za 14 vrtića u Beogradu je opredeljeno 20 miliona evra.

Da Vas podsetimo:  Kome to smeta pominjanje organizovanog kriminala !!!

Da uslovi za renoviranje nisu uvek bili tako rigorozni govori i primer javne nabavke za renoviranje Osnovne škole „Sremski front” u Šidu iz 2017. godine kada je na tenderu bilo čak četvoro ponuđača. Tada nisu postojali kriterijumi određeni kategorijom objekata. Naime, potencijalni učesnici svoj tehnički kapacitet dokazivali su iskustvom u građevinskim radovima na svim objektima visokogradnje (stambenim i stambeno-poslovnim, privatnim ili javnim), a ne samo na školama, vrtićima ili fakultetima kako je opština Koceljeva sada tražila na tenderu. Interesantno je da je i na tenderu u Šidu pobedio „Gat” zajedničkom ponudom sa još nekoliko firmi.

Iz opštinske uprave u Koceljevi nisu ponudili objašnjenje zbog čega su zahtevali tako ograničavajuće kriterijume tendera. Službenik za javne nabavke u opštini Koceljeva Jagoda Babović odbila je da odgovara na novinarska pitanja u telefonskom razgovoru i uputila nas da pošaljemo pitanja mejlom. Iako smo poslali i mejl, do danas odgovor nismo dobili.

Direktorka koceljevačkog vrtića „Poletarac” Gordana Mijailović takođe nije ponudila objašnjenje uslova tendera. „Oko uslova konkursa morate da vidite sa našim osnivačem, opštinom. Mogu da kažem da firma „Gat” lepo radi, imaju nove mašine, vrtić sad deluje kao ozbiljno gradilište”, rekla je Mijailović.

Ona kaže da su radovi počeli u januaru i da će se objekat raditi u fazama.

Vrtić u Koceljevi, posle rekonstrukcije moći će da primi 11 grupa po 25 dece, ukupno 275 dece, kaže direktorka. Kako je pisao lokalni list „Koceljevačka revija“, u ovoj opštini ukupno ima 559 dece u predškolskom uzrastu od kojih je 270 upisano u vrtić „Poletarac”.

Kancelarija za javna ulaganja, kojom rukovodi Marko Blagojević, iznos od 300 miliona dinara opredelila je na osnovu projektne dokumentacije koju je podnela opština Koceljeva i na osnovu državnog programa obnove za objekte koji su oštećeni usled poplava i grada u 2019. godine. Sredstva za rekonstrukciju obezbeđena su iz republičkog budžeta, objasnila je Katarina Grujičić iz Kancelarije.

Da Vas podsetimo:  Građani zaustavili uništavanje bare Reve u Beogradu

Planirano je da se objekat vrtića koji se sastoji iz dva dela – jednog montažnog i jednog ozidanog ciglom – rekonstruiše tako što će montažni biti srušen a na njegovom mestu biti izgrađeno deset prostorija.

Na tenderu za renoviranje vrtića u Koceljevi „Gat“ je posao dobio zajedno sa građevinskom firmom „Tehno inženjering“ i firmom koja prodaje sisteme za obezbeđenje „Sekjuriton“.

Prema bazi koji je uradio istraživački portal Birn novosadska građevinska firma „Gat” do početka 2020. godine renovirala je nekoliko objekata osnovnih škola u Vojvodini. Osim škola radili su i na drugim objektima javne namene, ukupno 18 projekata koje je finansirala Kancelarija za javna ulaganja. Kancelarija je „Gatu” u tom periodu platila ukupno više 782 miliona dinara.

Firma je i posle januara 2020. nastavila saradnju sa Kancelarijom za javna ulaganja – na izgradnji stadiona u Leskovcu. Južne vesti su pisale da je u tom postupku bilo konkurencije, ali i žalbi na tender. Firma „M enterijer” u februaru je odustala od žalbe, pa je posao dodeljen „Gatu”.
Piše: Snežana Đurić

Izvor: Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime