Kod oficira iz Srbije 500 puta više osiromašenog uranijuma

0
150

Niški advokat Srđan Aleksić rekao je danas da je veštačnjem u Torinu kod pukovnika Vojske Jugoslavije Dragana Stojčića, utvrđeno prisustvo čak 500 puta više od normalne vrednosti osiromašenog uranijuma, što je, kako je istakao, posledica NATO bombardovanja naše zemlje.

Foto: printscreen

Aleksić, koji zastupa obolele od kancera po tužbama protiv NATO, za Tanjug je rekao da je u tkivu koje je uzeto za veštačenje pronađena i 21 vrsta teških metala.

To je, kako on smatra, apsolutni dokaz da je NATO upotrebio municiju sa osiromašenim uranijumom, koja je izazvala kancer i teške bolesti kod pukovnika Stojčića, koji je u međuvremenu preminuo.

„Ispunili smo sve zakonske uslove, odnosno imamo neoborive dokaze i očekujemo da se ročište po tužbi protiv NATO zakaže u Beogradu do kraja godine“, rekao je Aleksić.

Naveo je da je iste dokaze pred sudom u Italiji izvodio i italijanski advokat Angelo Fiore Tartalji u Italiji i da je dobio 350 pravosnažnih presuda u korist vojnika.

Aleksić je napomenuo da je zajedno sa Tartaljom radila doktorka Rita Čeli, koja je upravo na Institutu u Torinu utvrdila veliku količinu osiromašenog uranijuma kod Stojčića i poslala Aleksiću taj nalaz kao dokaz.

On ističe da je u Srbiji dokazano da je višestruko veća količina osiromašenog uranijuma nego kod vojnika u Italiji, zbog čega smatra da je to dovoljan dokaz da Viši sud u Beogradu pokrene postupak, koji će se, kako tvrdi, završiti u korist srpskih vojnika i oficira.

„Srbija je po broju obolelih od kancera prva u Evropi, a druga u svetu, što znači da je osiromašeni uranijum znatno povećao broj obolelih od kancera“, poručio je Aleksić.

Ukazao je da je do sada njegova kancelarija podnela pet tužbi, a da je u planu još 20.

Da Vas podsetimo:  Pored Gazimestana

Aleksić je istakao da će svaka tužba protiv NATO imati nalaz veštaka Čeli, kao i da će ostali dokazi biti identični kao u tužbama koje je podneo Tartalja, jer želi da ishod tužbi u Srbije bude isti kao i u Italiji.

„Tartalja nijedan spor nije izgubio i zbog toga želimo da izvodimo identične dokaze kao u Italiji, kako tuženi ne bi prigovorio da postoji pristrasnost naših sudova“ rekao je Aleksić.

NATO je u maju ove godine odgovorio na tužbe, navodeći samo da ima imunitet.

Doktorka Čeli, koja je radila veštačenje za Stojčića, specijalizovana je za forenzičku psihopatologiju, a bila je konsultant Istražne komisije-efekti osiromašenog uranijuma, nanočestice i na vojno stanovništvo zaposleno u mirnovnim misijama, a koji su boravili na Kosovu i Metohiji posle NATO bombardovanja.

Čeli je bila član komisije veštaka koji su radili na utvrđivanju uzročno-posledične veze između bombardovanja osiromašenim uranijimom i oboljevanja ljudi koji su zatekli na KiM 1999.

Italijanski advokat Tartalja je dobio 350 pravosnažnih presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, po tužbama koje je zastupao u ime italijanskih vojnika obolelih od kancera, jer su bili u mirovnoj misiji na KiM nakon NATO bombardivanja.

Po uzoru na Italiju, tužbama se od beogradskog suda traži da dosudi odštetu na račun NATO od oko 100.000 evra zbog oboljevanja od kancera usled trovanja osiromašenim uranijumom.

Uz tužbe podnet je i predlog za medijaciju, odnosno mirno rešenje sudskog spora.

Kancelariji Aleksić se do sada obratilo oko 3.000 ljudi, potencijalnih klijenata, koji žele da traže odštetu od NATO po ovom osnovu, a među njima ima i Albanaca sa KIM i juga Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime