Koga nokautirati za život dostojan čoveka?

0
911
Foto: pixabay.com

Svako društvo je podeljeno bar na dve grupacije – one koji podržavaju vlast i one koji su protiv nje. U Srbiji ništa ne izaziva burnije reakcije od bilo koje vrste okršaja pripadnika vlasti sa običnim građanima iz radničke klase, koji se bore da prežive tako što se na najrazličitije načine snalaze za koricu hleba.

Poslednji slučaj koji se dogodio na vidikovačkoj pijaci je digao javnost na noge. „Ulična prodavačica nokautirala je komunalnu milicajku”, prolomilo se društvenim mrežama brzinom svetlosti.

Incidentu je prethodila rasprava između ove dve žene, a na snimku koji kruži društvenim mrežama, vidi se da je komunalna milicajka vukla kofer u kome se, pretpostavka je, nalazila nelegalna roba koju je prodavala žena na ulici. Nakon toga, prodavačica je napala komunalku.

Fejsbuk, Instagram, Tviter, brojni komentari na tekstove na portalima… Svi su se bavili ovom temom iz najrazlačitijih uglova – i fizički i metaforički. Pravile su se i foto-montaže ovog događaja. Sadija Durmisi, ulična prodavačica, predstavljena je kao Majk Tajson, Hoakin Finiks u filmu „Džoker“, junak iz Marvelovih filmova, super-žena „koju treba ženiti”, žena koja se bori za egzistenciju, simbol pobede radničke klase nad zlom vlasti i buržoazijom. Komunalna milicajka Alisa Memetović izvukla je deblji kraj tokom koškanja, pa je završila na betonu. 

Njen zgroženi suprug je dao izjavu za medije da je njegova žena pretrpela potpuni šok, da ne prestaje da plače i da će se teško povratiti od stresa koji je preživela.

„Otišla je da zaradi parče hleba, a onda se dešava da je neko prebije na radnom mestu! Doživela je traumu za ceo život. Postupila je u skladu s poslom koji obavlja, a pretrpela je nasilje i nikada nije prekoračila ovlašćenja. Ovo je upozorenje da se ovako nešto nikada ne ponovi i apelujem na sve da se stane na put tome! Žene treba da se zaštite od nasilja“, poručio je Alisin suprug.

Da Vas podsetimo:  Zašto da plaćamo nepatriotski RTS

On je svoju suprugu video kao žrtvu, a Sadiju kao nasilnika i zlostavljačicu. Nije da je bio jedini sa tim mišljenjem. Mnogi smatraju da je milicajka samo radila svoj posao i da je reagovala onako kako bi svako na njenom mestu: „ Žena je samo radila svoj posao“, „Nasilje nikad nije bilo rešenje. Nikad.“, „I ona je nečija majka, ćerka, žena.“…

Sa druge strane, i Sadija je to isto – nečija majka, ćerka, žena. Samo što je izrevoltirana, pod pritiskom da mora da zaradi za hleb, izgubila kontrolu nad sobom, zbog čega će sada debelo da odgovara, po svoj prilici. Biće osuđena za napad na službeno lice. 

Sadija je postala svojevrsni junak društvenih mreža na kojima se organizuju grupe podrške. Valjda, ono što ljudi nikada ne bi smeli da urade, a žele, Sadija jeste uradila. Podržali su njenu borbu protiv elite i tvrde da je prodavala na hladnoći samo kako bi stavila ručak na sto. Milicajka je trebalo samo da je pusti da ode kući. 

Ipak, svakog čuda za tri dana dosta, pa tako biva i na društvenim mrežama, te je sva prilika da će Sadija već za pet dana biti tek neka sporedna vest kojom se niko neće baviti. U ovom slučaju nije lako zauzeti ispravnu stranu – naposletku, i jedna i druga žena su na neki način žrtve. Samo što će Sadija za svoj kratak fitilj da odgovara pred zakonom jer, i da nije napala službeno lice, napala je jednu ženu. 

Zaustavimo nasilje nad ženama, reče Alisin suprug, dok Srbijom šetaju nasilnici od kojih žene ne smeju da slobodno udahnu. Međutim, za to nije kriv ni on ni Sadija ni Alisa, već država koja nikako da postavi stvari na prave temelje.

Da Vas podsetimo:  Sramotna otimačina i razbojnička ideja poreza na pse je oštrica uz vrat odgovornim vlasnicima

Srbijo naša, koga mi da tužimo za ugrožavanje prava na običan život dostojan čoveka?

Goca Savković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime