Diplomatska „igra“

Koga zastupa ambasador Srbije u SAD?

1
1376

Izjava srpskog ambasadora u Americi Đerđa Matkovića da „Putin ima veliki ego, da želi da bude vladar sveta i da Rusija ponovo postane velika supersila“, ne izražava „zvanične stavove naše zemlje”, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ambasador Matković govori ono što premijer Srbije “misli”?
Ambasador Matković govori ono što premijer Srbije “misli”?

Postavlja se pitanje da li je ovaj diplomatski „gaf“ izvučen iz konteksta izjave ili deo smišljenog nastupa diplomate iza kojeg stoje autoriteti vlade Srbije i Premijera ali i MIP Srbije. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na ovaj način šalje javnosti poruku da je ambasador Matković izrazio svoje mišljenje što je neuobičajeno za jednog iskusnog diplomatu koji uživa poverenje i premijera Srbije, ali i admnistracije SAD. Matković je, kako prenosi list „Čikago marun“, odgovarajući na pitanja tokom debate „Odnosi SAD i Srbije i integracije Srbije u EU“, između ostalog rekao da Amerika, umesto da ide protiv Putina i izaziva negativne reakcije ruske strane, treba više da se uključi u dijalog i traženje rešenja. Ovaj drugi deo stava ambasadora Matkovića pokazuje umerenost i održava i politiku Srbije. Ipak, nije slučajno da ambasador Srbije Matković u jeku američke kampanje protiv Rusije i Vladimira Putina oko Ukrajine i rata u Siriji, poznavajući jasan stav države Srbije, da izjavu koja u sebi ima stav koji vređa ugled predsednika Rusije i odnosa Rusije i Srbije.

Kada ambasador Srbije u SAD da lošu izjavu o predsedniku Rusije koji je prijatelj Srbije, u državi koja vodi politički i ekonomski rat kroz sankcije prema Rusiji, stiče se utisak da je reč o svesnoj izjavi sa političkom cenom, a u cilju diskvalifikacije Rusije i predsednika Putina; i da to odražava i stav Srbije i MIP Srbije… Ovaj diplomatski verbalni skandal ambasadora Matkovića ipak ukazuje da iza njega stoji vrh vlade Srbije (kabinet premijera) ili MIP Srbije, ali i uticajni lobi u SAD. Sada je procedura ocene karaktera izjave ambasadora Matkovića, reagovanje MIP Ruske federacije, ali i stav Stejt departmenta. Jasno je da je prekršen diplomatski protokol iskusnog diplomate i da takva izjava ima svoju “cenu” i za Matkovića i za Srbiju. Ovakve izjave sada mogu biti korišćene i za stvaranje nesporazuma Srbije i Rusije, ali i arbitriranje SAD u odnosima prema Srbiji i uvlačenju u svoj sukob sa Ruskom federacijom.

Da Vas podsetimo:  ZABRANjENI tekst Gorana Šarića: Osuda Mladića – pokušaj pilatovskog pranja ruku onih koji su rasplamsavali rat na Balkanu

Ukoliko MIP Srbije pokrene postupak protiv ambasadora Matkovića, izvesno je reagovanje Stejt departmenta i zaoštravanje odnosa SAD prema Srbiji. Ukoliko sve ostaje kao diplomatski gaf, reagovaće MIP Ruske federacije. Sve se ovo dešava u vremenu pritiska SAD i EU da Srbija uravnotežuje svoju spoljnu politiku u skladu sa EU prema Rusiji. Ambasador Matković koji je bio “desna ruka” premijera Vučića od 2012. godine za spoljnu politku i odnose prema SAD, ne bi ovakvu izjavu dao da nije dobio izvesne „signale“ iz vlade Srbije ili MIP-a Srbije. Ambasador Matković učinio je diplomatsku „štetu“ Srbiji, ali nije ona jedina. MIP Srbije nije recimo rešio i utvrdio odgovornost ambasadora Srbije Olivera Potežice i stradanje srpskih službenika u Libiji. Srpska diplomatija se vodi, ne na osnovu državnih interesa i nacionalnih principa, već političkih uticaja, ali i preporuka stranih diplomata. Tako diplomate sve više postaju ucenjeni, trgovci, ili su na platnim spiskovima tajnih službi i stranih vlada.

Diplomatski “gaf” ili “igra” karijernog diplomate?

Pošto je reč o karijernom diplomati, treba preneti ono što stoji u radnoj biografiji Đerđa Matkovića. Biografija diplomate Matkovića je dosta „bogata“… Šta se piše o Matkoviću? Zna se da je reč o karijernom diplomati iz Ministarstva spoljnih poslova koji je već službovao u SAD, ali i u Kanadi i Zimbabveu. Važi i kao desna ruka srpskog premijera za spoljnu politiku od 2012., još iz vremena kad je Vučić bio prvi potpredsednik Vlade. Reč je o profesionalnom diplomati, koji ipak nikada nije bio ambasador u nekoj zemlji.

„Veliki je profesionalac, inače je i fin i odmeren čovek. Ali je nekako više birokratski tip, a i nema iskustva u javnim nastupima, što u javnom poslu nije prednost“, čulo se iz neimenovanih krugova.

Da Vas podsetimo:  Vlast spremna da zapuca na narod: Oružje na protestu u Beogradu, okupljeni u strahu

Đerđ Matković je ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama od februara 2015. godine. Rođen je u Subotici 1955. godine, gde je završio osnovnu školu i prva dva razreda gimnazije. Od 1971. godine nastavio je školovanje u Beogradu (XIV Beogradska gimnazija), a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1978. godine. Počeo je da radi u Saveznom sekretarijatu za inostrane poslove 1981. godine kao pripravnik. Između 1982. i 1986. godine bio je ataše i treći sekretar u Direkciji za susedne zemlje. Od 1986. do 1990. treći sekretar Ambasade SFR Jugoslavije u Otavi (Kanada). Od 1990. do 1993. šef Kabineta podsekretara Ministarstva spoljnih poslova. Od 1993. do 1998. prvi sekretar Ambasade SR Jugoslavije u Harareu (Zimbabve). Od 1998. do 2001. šef Kabineta pomoćnika ministra za bilateralne odnose u Ministarstvu spoljnih poslova. Od 2001. do 2005. ministar savetnik, zamenik šefa misije Ambasade SRJ (kasnije SCG) u Budimpešti (Mađarska). Od 2005. do 2007. zamenik šefa Kabineta ministra, a zatim zamenik generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Od 2011. do 2012. direktor Direkcije za Ameriku i šef Protokola Ministarstva spoljnih poslova. Od avgusta 2012. savetnik za spoljnu politiku prvog potpredsednika Vlade, a od marta 2014. do januara 2015. savetnik za spoljnu politiku predsednika Vlade Republike Srbije.

Za svoju misiju u SAD ambasador Matković kaže: „Dužnost ambasadora Republike Srbije preuzeo sam januara ove godine. Ovo nije prvi put da sam u Vašingtonu. Ovde sam službovao kao prvi savetnik Ambasade Republike Srbije u periodu od 2007. do 2011. godine. U ovom prelepom gradu se osećam kao kod kuće“.

Ovde se više radi o diplomatskoj igri smišljenog tipa nego o diplomatskom gafu.

Tomislav Kresović

Vidovdan

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime