Koja je razlika između BAJPASA I STENTA: Naš čuveni KARDIOHIRURG o najčešćim operacijama na srcu

0
128

Kardiovaskularna oboljenja vodeći su uzrok smrtnosti i invaliditeta u svetskim okvirima. Podaci ukazuju na porast oboljenja koronarnih arterija, koje snabdevaju srčani mišić krvlju, kao i oboljenja srčanih zalistaka (valvula), te je sve je veća potreba za tretmanima poput bajpasa i valvularne hirurgije koje čine oko 80 % svih kardiohirurških operacija.

Dr Marko Čubrilo: Savetuje se prestanak pušenja, lečenje visokog holesterola u krvi, viskog krvnog pritiska i dijabetesa, fizička aktivnost, održavanje adekvatne telesne težine, kontrola stresa i zdrava ishrana Foto: Privatna arhiva

– Hirurškom revaskularizacijom ili aortokoronarnim bajpasom, premošćuje -se suženje ili začepljenje kororonarne arterije. To se čini pomoću arterija ili vena uzetih sa mesta na kom njihovo postojanje nije neophodno. Na taj način dovodi se krv u dovoljnoj količini do delova srca koji su do tada bili bez adekvatnog snabdevanja – objašnjava spec. dr med Marko Čubrilo, specijalista kardiohirurgije.

Novi put do srčanih arterija

Krvni sudovi koji se koriste za premošćavanje nazivaju se graftovi.

– Graftovi mogu biti arterijski i venski. Dokazano je da su arterijski graftovi dugovečniji, te se u poslednje vreme značajno proširila nihova upotreba. Najčešći krvni sud koji se koristi je unutrašnja grudna arterija, koja se pokazala u mnogim velikim studijama kao najkavlitetnije i najdugoročnije rešenje za bajpas. Pored dve unutrašnje grudne arterije, koristi se i arterijski graft sa podlaktice (radijalna arterija), a od venskih graftova najčešće su u upotrebi površne vene sa noge – navodi doktor Čubrilo.

Otvara se grudni koš

Nakon operacije dolazi do oslobađanja od anginoznih tegoba (stezanja u grudima), smanjuje se šansa za mogući infarkt miokarda i zaustavlja se dalje narušavanje funkcije srčanog mišića.

– Ono što je bitna razlika u odnosu na plasiranje stenta je to što je kod bajpasa neophodno pristupiti srcu preko otvorenog grudnog koša, a samim tim to iziskuje i nešto duži postoperativni oporavak. Poslednjih godina se uspešno razvija i minimalno invazivan pristup, što smanjuje vreme postoperativnog oporavka – kaže dr Čubrilo.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI - TRAJNE VREDNOSTI

Iako je, podseća naš sagovornik, ugradnja stenta manje invazivna intervencija, kraće traje, a samim tim i oporavak je brži, nije rešenje ukoliko je koronarna bolest značajnije zahvatila sve koronarne krvne sudove.

– Plasiranje stenta tada predstavlja veliki rizik, pa je jedini izbor kardiohirurška intervencija – hirurška revaskularizacija miokrda ili aortokoronarni bajpas.

Kvalitet života se znatno popravlja

Prednosti hirurške revaskularizacije (bajpasa) su znatno duža oslobođenost od ponovne intervencije na srcu, što su pokazale mnoge velike studije koje su poredile ovaj vid lečenja sa implantacijom stenta.

– Posle uspešno izvedene operacije kvalitet života pacijenata je znatno poboljšan te se oni mogu vratiti, uz blaga ograničenja, normalnim fizičikim aktivnostima. Naravno, proces ateroskleroze ne miruje, tako da bi bilo neophodno da se bolesnici podvrgnu adekvatnom režimu ishrane i života i posle operacije, da bi se smanjili faktori rizika za ponovno značajnije suženje koronarnih krvnih sudova i samih graftova.

Dr Čubrilo naglašava da se nakon ugradnje bajpasa i stenta promene životnog stila podrazumevaju, kao i da operacija omogućava bolesniku obavljanje normalnih aktivnosti.

– Savetuje se prestanak pušenja, lečenje visokog holesterola u krvi, viskog krvnog pritiska i dijabetesa, redovna fizička aktivnost, postizanje i održavanje adekvatne telesne težine, kontrola stresa i zdrava ishrana.

Piše:Violeta Nedeljković

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime