Koji praznik slavite 1. maja?

1
921

Da nas vremenska prognoza nije izneverila ove godine za 1. maj, omiljena mesta za uranak bi već uveliko bila prepuna onih koji slave praznik rada, radničkih prava, solidarnosti i socijalne pravde. Zapravo, to bi trebalo da slave.

U čast i slavu praznika jednakih, prošle godine je grupa mladića i devojaka isekla drvo na Košutnjaku kako bi njime podložila vatru za roštilj, a za njihov podvig javnost verovatno ne bi ni saznala da se sami nisu pohvalili na društvenim mrežama. Zbog tog vandalskog čina su se rasplamsale strasti, pa se oglasio i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, obećavši da će odgovorni biti adekvatno kažnjeni.

Pošto u Srbiji važi da je svakog čuda za tri dana dosta, niko se tim slučajem više nije ni bavio i ostalo je da verujemo ministru na reč da su krivci odgovarali za ono što su počinili. Ipak, nameće se pitanje, ko u današnjem “fensi” ropstvu slavi Praznik rada: da li službenici u državnim institucijama, koji su iskoristili prliku da nas liše svog, ionako skromnog, učinka na poslu i spoje uskršnje i prvomajske praznike u mini odmor; da li oni koji su već godinama na birou za nezaposlene, nadajući se da će Godo kad-tad stići; ili studenti i tinejdžeri kojima je i inače svaki dan kao praznik?

Zaposleni u velikim inostranim kompanijama ne idu na prvomajski uranak jer su za njihove poslodavce samo jedan šraf u dugačkom lancu, iz kog mogu biti izbačeni ako naprave samo jedan pogrešan korak. I to putem mejla jer je tako najlakše. Zašto bi vas iko udostojio objašnjenja da više niste potrebni i adekvatni za neko radno mesto, kad to može da “uradi računar”? Tako nemate kome da se požalite da vam je posao neophodan, da izdržavate porodicu, da ne zaslužujete otkaz. Računar je rekao svoje i vama preostaje samo da otkaz dostojanstveno prihvatite. Možda ipak dobijete i formalno izvinjenje, kao mrvicu protokolarne ljubaznosti.

Domaći poslodavci nisu ništa bolji, jer ako se drznete da kažete da za praznik očekujete slobodan dan koji vam po zakonu sleduje, najbolje što može da vam se dogodi je da vam se očita bukvica kako je kriza sveopšta i kako mora da se radi čak i za praznik. Oni lukaviji će vas zamoliti za malo empatije i podsetiti vas na one kojima je gore nego vama i da treba da ste srećni što uopšte imate posao. Ima i onih koji će vam odmah staviti do znanja kako ste lako zamenjivi, pa ako baš insistirate da ne radite na neradan dan, pa i ne morate. Umesto vas, uvek ima neko ko hoće ili mora. Mašinerija je toliko samlela ljude koji su primorani da rade od jutra do sutra kako bi ozbezbedili sebi i svojoj porodici minimum egzistencije, da se većina više i ne batrga kada im se naredi da moraju da rade i za praznik. Računi moraju da se plate i frižider mora da se napuni, a šta uopšte i znači taj jedan slobodan dan, koji nas ionako samo podseća na rad koji bismo radije da zaboravimo.

Da Vas podsetimo:  Umesto Vučićevih beskonačnih ispraznih spinova - prekinuti pregovore sa Prištinom

Čini se da je Praznik rada u Srbiji praznik onih koji su uspeli da se “snađu”, onih koji znaju “nekog negde”, koji su u stranci, koji su uspeli da se uvale u državne firme i, naposletku, praznik dokoličara koji su odavno shvatili da je rad u Srbiji uzaludan i da se od njega možda i može pobeći.

Goca Savković

1 KOMENTAR

  1. Sve je to tako,samo ne reče da je to od vaših brozovih omladinaca.Samo vam je važno da vi ostanete dosledni zakletvi vašem brozu,DA SA NJEGOVOG PUTA NEĆETE SKRENUTI I NEĆETE,TAJ PUT JE ON ZACRTAO,A ON VODI PRAVO U PROPAST.A vi samo ne smete da kažete,zašto je sve to tako,pa prosto,ZBOG VAŠEG BROZA KOGA STE PRETVORILI VAŠE BOŽANSTVO,A ON JE SVE UČINIO DA SE SRBI I SRBIJA,NEPOVRATNO UNIŠTE,U ČEMU STE MU VI POMAGALI A I DANAS POMAŽETE,OPTUŽUJUĆI SVE DRUGE,OSIM NJEGA I VAS KOJI STE GA UZDIGLI.Na vlasti u Srbiji su brozovi komunistički okupatori iz 1944,samo što su oni 2000 postavili na vlast svoju decu,obučenu od brozovih dođoš okupatora,TAKO DA SRBIJA OSTANE TRAJNO POD OKUPACIJOM BROZOVIH KOMUNISTIČKIH DOĐOŠA,NI JEDAN NIJE IZ SRBIJE,SVI SU DOŠLI SA NJIM 1944,DA NA SOVJETSKIM TENKOVIMA OKUPIRAJU SRBIJU I POBIJU BLIZU 150 000 SRBA UZ POMOĆ USTAŠA I MARKA MESIĆA,NAZIVAJUĆI OVDAŠNJE SRBE“NEPRIJATELJI NARODA“.oVDE IH NIKO OD NAS NIJE ZVAO,A NIKADA SE NISU VRATILI U SVOJA MESTA ROĐENJA,PA ŠTA SU ONDA DRUGO NEGO“BROZOVI KOMUNISTIČKI DOĐOŠ-OKUPATORI.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime