Koji zakon važi za Olivera Ivanovića?

0
1274

Odluka Euleksa da Oliveru Ivanoviću, lideru Građanske inicijative SDP, bude produžen pritvor do 6. oktobra u najmanju ruku je pravno neobjašnjiva, utoliko pre jer mu je po prethodnom rešenju suda bio određen pritvor do 27. avgusta, kaže sa Sputnjik sudija Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici, Miroslav Ivanović.

3771618

„Ovo nije bilo ni u vreme Hamurabijevog zakonika! Ja ne znam odakle izvlače osnov za ovako nešto! NJemu je prethodnim rešenjem pritvor bio određen do 27. avgusta, a po ovoj logici, ako već krše zakon, onda mogu da kažu dve godine unapred mu određujemo pritvor i završena priča“, revoltirano kaže sudija Ivanović.

U mitrovičkom sudu do sada je saslušano 45 svedoka Tužilaštva u procesu koji se vodi protiv Ivanovića i još četvorice Srba, a nastavak suđenja zakazan je za 10 septembar.

Juče su iz pritvora, da se brane sa slobode, pušteni Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, dok se Ilija Vujačić od početka sudskog procesa brani sa slobode. Svi pomenuti su obuhvaćeni istom optužnicom, a da se brani sa slobode, osim Ivanoviću, nije omogućeno ni penzionisanom pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić.

Sudija Ivanović kaže da upravo ovde ne vidi logiku za produžetak pritvora Ivanoviću, jer je u pitanju ista optužnica i isto krivično delo.

„Isto je obrazloženje i za juče puštene na slobodu, iako su optužnicom osumnjičeni za isto delo. Oni se puštaju, a ovi se zadržavaju“, kaže mitrovički sudija, podsećajući da za sve postoji ista osnova, a to je „uticaj na svedoke i mogućnost bekstva“.

Po njegovim rečima, sud je u obavezi da u svakom momentu treba da razmišlja o ukidanju pritvora, jer je to izuzetna mera.

„A oni, još pre 27. avgusta kada mu ističe pritvor, odluče da mu isti produže do 6. oktobra. Ovako nešto ne postoji nigde utemeljeno u zakonu ni u svetu, a ne u zakonu Kosova“, navodi sudija Ivanović.

Da Vas podsetimo:  Ponižavaju, maltretiraju,zajebavaju…(2)

I supruga Olivera Ivanovića, Milena ocenila je odluku Euleksovog sudskog veća — skandaloznom.

„Ova odluka Euleksa je skandalozna, nisam očekivala da će i ovoga puta biti produžen pritvor mom suprugu jer niko od dosadašnjih 45 svedoka njega nije direktno optužio za dela koja mu se stavljaju na teret“, rekla je ona za Tanjug.

Garancije da će Ivanović biti dostupan ovdašnjem pravosuđu u svakom trenutku, ako mu se omogući odbrana sa slobode, ranije je dala Vlada Srbije, ali u Euleksu su do sada smatrali da bi on mogao da utiče na svedoke ako ga oslobode.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine.

Brankica Ristić

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime