Kole kupuje AIK banku

0
733

aik-bankaBeograd – Miodrag Kostić Kole kupuje AIK banku. Kako je „Novostima“ potvrđeno u Narodnoj banci Srbije, Kostićevoj firmi „Sunoko“, delu MK grupe, data je dozvola da poveća svoje učešće u ovoj finansijskoj instituciji.

„Od početka 2013. godine do Adanas, povodom preuzimanja većeg udela u vlasništvu nad AIK bankom, obraćala su nam se dva lica“, rečeno je „Novostima“ u NBS.

„Postupak po zahtevu jednog od njih, a reč je o privrednom društvu „Sunoko“ iz Novog Sada, okončan je i NBS je dala prethodnu saglasnost za sticanje većeg udela u vlasništvu nad AIK bankom iz Niša, dok je postupak po zahtevu drugog lica još uvek u toku.“

„Sunoko“ je već vlasnik najvećeg paketa akcija AIK banke, od 21,69 odsto. Zajedno sa ostalim članicama Kostićeve grupacije („MK holding“) poseduje nepunih 25 odsto akcija.

Upravo toliki procenat je i granica kada vlasnik mora da uputi javnu ponudu za preuzimanje svim ostalim akcionarima. U ovom slučaju, pošto je reč o banci, neophodna je i prethodna dozvola NBS za uvećavanje vlasništva.

Teorijski, ako je drugo lice povezano sa „Sunokom“, a NBS mu odobri sticanje većeg vlasništva, Kostić će morati da uputi javnu ponudu za preuzimanje svim ostalim akcionarima. Ukoliko je reč o nezavisnoj kompaniji ili osobi koja nije ni u kakvoj vezi sa Miodragom Kostićem i njegovim firmama, neće postojati obaveza ponude za preuzimanje.

„„Sunoko“ je poslednji put kupio veću količinu akcija AIK banke krajem septembra 2013. godine, kada je od jednog ofšor fonda kupio 4,2 odsto akcija“, kaže izvor „Novosti“ sa tržišta kapitala.

Teško da će Kostić moći da izbegne ponudu za preuzimanje. Jer, pojedine ofšor firme koje kupuju akcije AIK banke nezvanično se već dovode u vezu sa Kostićem. U prilog tome naš sagovornik dodaje i činjenicu da je upravo ove firme Kostić, koji je i predsednik Upravnog odbora ove banke, zastupao na skupštinama akcionara.

Da Vas podsetimo:  Svi ljudi sveta moraju da ustanu i sruše ovaj loš sistem!

„Brojne ofšor firme koje rade preko brokerske kuće Miodraga Kostića često su pomagale ovom privredniku prilikom trgovanja u drugim akcionarskim društvima koje je kontrolisao“, navodi naš izvor.

„Najindikativnije su neke nove kao što su: „Lazarit trejding ltd“, „Aida aset asosijšn akting“, „Venčr menadžment“… koje kupuju samo akcije AIK banke, a bilo bi logično da pravi investitor kupi, uz AIK, makar akcije NIS-a ili još neke druge uspešne firme.

„MK grupa“ u sredu „Novostima“ nije potvrdila informaciju o povećavanju vlasničkog udela u AIK banci. U kompaniji nam je rečeno da je predsednik na putu, van zemlje.“

„Nismo u prilici da vam pošaljemo izjavu gospodina Kostića, s obzirom na njegovo odsustvo“, kratko nam je saopšteno u „MK grupi“.

Na berzi vredi 121 milion evra

Na kraju 2013. godine AIK banka Niš na Beogradskoj berzi vredela je oko 121 milion evra. Trenutna tržišna vrednost je 19,57 milijardi dinara. Banka je profitabilna, a za prvih šest meseci prošle godine upisala je profit veći od milijardu dinara. Na čelu banke je Vladimir Čupić, nekadašnji prvi čovek Hipo banke.

vaseljenska.com / novosti.rs

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime