Koliko je Srba ubijeno u Jasenovcu?

0
1455

  • Srpska i Srbija su ove 2021. godine izabrale 08. maj da zajednički ožale pretke i opomenu potomke na Pokolj. Sistemski zločin genocida počinjen od Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu, sa epicentrom u logoru smrti Jasenovac.

Mnogo toga tu ne ide u prilog srpskom narodu i narušava interese kulture njegovog sjećanja. Do stepena da se to ne može samo nazvati nebrigom, već i protivsrpstkim djelovanjem.

Tu spada nepostojanje dana sjećanja na genocid nad Srbima, nemanje naučno-popularnog imena tog genocida, odsustvo sistematičnog rada na proučavanju tog istorijskog procesa. Posebno nema autonomije istraživačkog rada, zaštićenog od stranih uticaja, protivnih srpskim interesima.

Izabraćemo datum kad u Jasenovac ne idu Hrbi i Hrvati?

Dan kad se sjećamo žrtava Jasenovca pomičan je kao Vaskrs. Svake godine se zakazuje u neko drugo vrijeme, što izuzetno otežava strateško planiranje komemoracije. Njeno ukorijenjivanje u svijest zajednice i izradu mehanizama trajne tradicije obilježavanja.

To je posljedica tradicionalnog povlačenja i prepuštanja svega svog od strane Srba, samo ako drugi to takođe zaiskaju. Bitno je, izgleda, da se u logor Jasenovac ne ode samo na dan koji smo komunističkom inercijom i mimo srpskih interesa izabrali sami (dan proboja logoraša), a na koji se sa druge strane Save i Une pojavljuju kao jedinstvo naoko različitih politika Zoran Milanović i Milorad Pupovac. Odnosno Željko Komšić.

Nijedan bitan zvaničnik ili predstavnik muslimanskog ili hrvatskog etnosa, u čije ime je počinjen taj zločin, neće se danas pojaviti na komemoraciji. A to nije slučajno, jer unutar same državne strukture Srpske i Srbije i finansirani od njih, postoje ljudi koji otvoreno osporavaju zvaničan broj ubijenih u ovom hrvatskom logoru smrti.

Oni se slažu sa Milanovićem, Pupovcem i Komšićem oko Jasenovca i zazivaju institucionalnu saradnju sa njima. Posebno oko ekstremno minimiziranog broja žrtava. Naročito složno revidiraju broj ubijenih Srba, dok broj stradalih Jevreja ne dovode u pitanje.

Kojeg datuma se obilježava istrebljenje Srba?

Najveće žrtve NDH, uvijek su na posljednjem mjestu ili se njihovo stradanje nikada ne obilježava posebno. Obavezno uz druga dva sastradalna naroda, dok se Srbi najčešće uopšte ni ne pomenu.

Da Vas podsetimo:  Srpska košarka postoji, uprkos NBA janičarima

Jevreji i Romi imaju i ime, i datume za genocide koji su nad njima počinjeni u toku Drugog svjetskog rata. Tako Holokaust (genocid nad Jevrejima) i Porajmos (genodic nad Romima) padaju na 27. januar, odnosno 02. avgust (Savindan i Ilindan).

Srbi, pak, nemaju svoj dan sjećanja. Osam decenija kasnije, kao zvanični državni praznik usvajaju 22.04. i u Srbiji se praznuje pod imenom Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu. (?!?)

Dakle, bez pominjanja Srba. Ne na prvom mjestu, već uopšte. I to nikako nije slučajno. To je namjerno i sistemski.

Samo ne Srbe i nikako samo njih

Od iste grupacije koja je za saradnju sa Neovisnom Republikom Hrvatskom, na nož je dočekan prijedlog da dan isključivo srpskog stradanja, bude dan zatvaranja logora Jadovno i početak rada logora Jasenovac. U Zagrebu se zbog takvog djelovanja nesmetano gradi Muzej Holokausta, dok se Srbi ne pominju.

„Pritvorenički logor Zemun“ koji je operisao u NDH, naziva se danas u Srbiji – Staro sajmište. Bez obzira što se logor tako nikada nije zvao, već na njemačkom – Anhaltelager Semlin. U Drugom svjetskom ratu nije postojalo poslije rata izgrađeno „novo sajmište“, ali se „staro“ u javnosti promoviše kao mjesto stradanja i komemoracije isključivo Jevreja. Mada je u njemu, po istraživanju dr Milana Koljanina, umoreno 10.500 Srba, a 6.500 Jevreja.

Očito je nelogično i nekorisno da Srbi nemaju ustanovljen dan sjećanja na genocid počinjen baš nad njima, ali zaposleni u institucijama Srpske i Srbije, koji bi to trebali pozdraviti i pomoći, ne samo da osporavaju predloženi termin Pokolj. Oni se kategorički protive postojanju mogućnosti da se takav jedan termin usvoji u nauci i srpskom narodu!

Što je kolektivno najtragičnije, čine to miješajući se u nadležnost nauke o jeziku, uz propagandne motive i naučne argumente na nivou piramida u Visokom.

Da Vas podsetimo:  Vreme je za novi pristup

Broj žrtava Jasenovca – šta kaže država, a šta „istoričari“ na njenoj plati?

Osim osporavanja imenovanja genocida nad Srbima i ustanovljenja dana njihovog sjećanja, ljudi koji se u svojoj karijeri nijesu bavili predmetnim pitanjem, a pogotovo nikada nijesu proveli forenzička istraživanja na terenu – osporavaju broj žrtava nekim svojim utiscima i logikama, svodeći ga na 80.000. Kako kažu: „ispod toga ne idu“.

Državna novinska agencija Republike Srpske (SRNA), u svojoj današnjoj vijesti navodi: „Prema izvještaju državne komisije 1946. godine, u periodu postojanja logora Jasenovac od 1941. do 1945. godine na najstravičniji način pogubljeno više od 700.000 ljudi. U logoru Jasenovac je, prema izvještajima nezavisnih komisija, ubijeno 700.000 Srba, a logor je bio mjesto masovnih stradanja žena i djece.“

RTRS, u jutrošnjim najavama, govori o „750.000 ubijenih Srba“, dodajući još na to brojeve ubijenih Jevreja i Roma. Milorad Dodik je u svojim izjavama više puta ove godine ponovio da je „u Jasenovcu ubijeno preko pola miliona Srba“.

Kao sjecikese i sitni klevetnici, svim drugim danima osim kao što je ovaj danas, grupa hrvatsko-jevrejskih lobista, koji se često predstavljaju kao istoričari, tvrdi da je taj broj „mitomanija“, „političko prenapuhavanje“, „fizički nemoguće ostvariti“, „naučno davno osporen“.

Državni žeton-istoričari protiv države Srpske

Nikada, sa naglaskom na nikada, nijesmo čuli žeton-istoričare iz grupacije stranih lobista da istupe u javnost i demantuju srpskog člana Predsjedništva BiH, što bi se od naučnih radnika kojima je eto toliko stalo do istine i mentalnog zdravlja svog naroda očekivalo.

Međutim, oni su izuzetno brzi da institucionalno reaguju na rad i javne istupe jednog običnog udruženja građana, kao da je uticajnije i moćnije od Milorada Dodika ili Aleksandra Vučića.

Izdaju se saopštenja pod koja se potpisuju državne ustanove, zaziva se Ministarstvo inostranih poslova Izraela da zove Univerzitet u Banjoj Luci, samo zbog sadržaja objavljenih na sajtu Udruženja građana „Jadovno 1941″…

Zašto? Samo zato što to udruženje jedino poziva da se za srpske budžetske pare radi u srpskom interesu. Ne u drugačijem interesu, drugih naroda. I kome to može zasmetati?

Da Vas podsetimo:  Od čega će zavisiti broj Srba stradalih u Jasenovcu?

Najdalje tu ide vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, koji je za vikarnog episkopa lipljanskog postavljen pravo iz Jerusalima, gdje je bio oficir za vezu SPC i tamošnjeg središnjeg muzeja Holokausta. On kaže da imamo na djelu „državnu reviziju broja žrtava Jasenovca“, što po izjavama srpskih čelnika uopšte nije istina.

Recite danas ili umuknite zauvijek!

Osim korištenja latinice za unutarsrpsku komunikaciju SPC, od drugih episkopa ga razlikuje što su pod njegovim nadzorom skoro svi procesi i ustanove, koji bi se mogli vezati za sjećanje na Pokolj. Zvanični, ili nezvanični putem aparatčika kojima figurira kao guru u nivou Ošoa ili Bikrama.

Otkako je izašao film Dara iz Jasenovca, ti žeton-istoričari su se ušutili, prepadnuti opštesrpskom rezonancijom. Stoga nije čudno, što je pomenuti vladika bio glavni lobista da Lordan Zafranović dobije novac za film Djeca Kozare, koji je već do Zagreba promijenio ime u Zlatni rez 42.

Strani agenti su se sveli na njihovu pravu mjeru, a to je da su ponekad pozvani u tv program državnih medija, gdje daju izjave o istorijskim događajima u aktuelnom trenutku. Ali nikada na način, da bi naučnost ili poštena ocjena mogla zasmetati aktuelnim vlastima. Odnosno njihovom konformizmu. Inače preferiraju oglašavanje u antisrpskim i nevladinićkim glasilima.

Kao neko ko je javno govorio o Jasenovcu i sjećao se njegovih žrtava kada to oni ne da nijesu htjeli, već nijesu smjeli ni pomisliti, javno ih danas pozivam da istupe i demantuju zvanični narativ Srbije i Srpske o Jasenovcu.

Učinite to danas! Recite preko državnih medija Vučiću i Dodiku da su lažovi i politikanti, da je u Jasenovcu ubijeno 80.000 ljudi, od čega ni 40.000 Srba? Sretnite se sa zasluženom reakcijom svog naroda. Ne glumite autoritete i naučnike drugdje u kalendaru.

Govorite imenom i prezimenom danas, kao ja, ili zasvagda ućutite!

Dani(j)el Simić

Izvor: Balkanska geopolitika

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime