Kalcijum je ključan sastojak u svakoj ishrani, a posebno je važan za vegane i žene.
Kalcijum je esencijalni mineral koji je bitan za zdravlje kostiju, i ključan je u prevenciji osteoporoze i drugih zdravstvenih problema sa kostima.
Ono što možda niste znali jeste da kalcijum ne služi samo za izgradnju kostiju, nego ima mnogo više uloga. On je izuzetno važan sastojak, potreban za funkcionisanje centralnog nervnog sistema, kapilara i mišića.
Osobe koje su alergične na laktozu, kao i vegani, ne unose dovoljno kalcijuma kroz ishranu. Iako su mlečni proizvodi najbolji izvor dijetetskog kalcijuma, možete ga naći u zelenišu i drugom povrću.
Ljudi koji u svojoj dijeti nemaju dovoljno kalcijuma su pod rizikom od osteoporoze i drugih poremećaja, i zbog toga moraju da uzimaju suplemente.
Većina ovih dodataka ishrani je u obliku kapsule ili tablete, ali zbog osoba koje imaju poteškoće sa gutanjem pilula i drugih razloga, postoji i tečni suplement kalcijuma. Tečni kalcijum se bolje upija u telu, jer organizam ne mora da ‘razbija’ tabletu, kako bi iz nje izvukao kalcijum.
Sve u svemu, tečni kalcijum je podjednako rizično uzimati, kao i bilo koji drugi suplement. Dodaci ishrani sa kalcijumom mogu se umešati u ‘rad’ nekih drugih lekova koje možda uzimate, uključujući pojedine antibiotike, i druge suplemente, poput recimo gvožđa.
Pre nego što se odlučite za uzimanje suplemenata sa kalcijumom, razgovarajte sa svojim doktorom, kako biste se uverili da se neće pomešati sa nekim drugim lekovima ili dodacima ishrani koje uzimate.
Kao i kod svih suplemenata, kalcijum u ovom obliku može izazvati neke nuspojave poput dijareje, gasova i zatvora. Ali, prvenstveno zbog bolje apsorpcije u organizmu, tečni kalcijum može biti bolji izbor, kako bi se izbegle negativne posledice. Većina nuspojava se generalno može izbeći ako se uzima preporučena količina od 500mg u određeno vreme, i 1000, do 1200mg dnevno.
Predoziranje kalcijumom pravi ozbiljne zdravstvene posledice, koje se mogu čak i pogoršati tečnim kalcijumom, zbog toga što ga telo brže upija.
http://cajeviza.net
Ima li granica fuseraju u pisanijima o „zdravoj ishrani“? Kakve veze ima osetljivost na laktozu – mlecni secer – na absorpciju kalcijuma, ako znamo da kravlje mleko (i sir) ustvari izaziva gubitak kalcijuma? Zasto? Zato sto ono ima tri puta visi nivo proteina od majcinog mleka, cime povecava kiselost krvi – kriticne za funkcionisanje tela (porast kiselosti od optimalne 7.4 pH na 7 pH uzrokuje smrt) – zbog cega telo reaguje izvlacenjem iz kostiju osnovnog elementa koje koristi za snizenje kiselosti, kalcijuma, koji, jednom izvucen, biva izbacen kroz bubrege. Naravno, ovaj kljucni mehanizam osteoporoze nije ni pomenut u clanku. Da li zato sto se koji sa interesima industrije mesa i mleka? Cinjenica je da je stopa osteoporoze najvisa u zemljama sa najvisim unosom kalcijuma (i, po pravilu, takodje vrlo visokim unosima proteina). Ljudi u plemenskim zajednicama unose do 250-300mg calcijuma dnevno i – gle cuda! – prakticno ne znaju za osteoporozu. Iz slicnih razloga (bitno nizi unos proteina, zdravija ishrana prirodnom hranom, bogatom hranljivim sastojcima), vegetarijancima je, u nacelu, zaista potrebno znatno manje kalcijuma nego karnivorima, posebno onim koji takodje upraznjavaju ostatak zapadnjackog nacina ishrane.
Nije samo visok unos proteina problem. Secer i fosfati, kojima obiluje „moderna“ ishrana, takodje povecavaju kiselost tela i dovode do gubitka kalcijuma. Dodavanje kalcijuma ishrani nece pomoci ako osoba ima nizak nivo elemenata potrebnih za njegovu absorpciju i transport, od kojih su najvazniji magnezijum, cink, boron, vitamin D i vitamin K. Bez ova poslednja dva, transportni proteini gube sposobnost da drze molekule kalcijuma, i umesto da ih odnesu gde su potrebni, ispustaju ih po krvnim sudovima, gde ovi sa oksidovanim holesterolom predstavljaju dva osnovna sastojka naslaga koje suzavaju krvne sudove, uzrokujuci bolesti srca i krvnih sudova – najveceg ubicu modernog sveta.
Naravoucenije: jedino resenje problema kalcijuma je zdrava, uravnotezena ishrana.