Koliko ljudi zaista napusti Srbiju svake godine?

0
69

Procenjuje se da negativni migracioni saldo iznosi između 25.000 i 27.000 osoba godišnje, kažu u Republičkom zavodu za statistiku

Podatak Evrostata da je Srbiju za deset godina napustilo pola miliona građana, izazvao je polemiku u javnosti, a nedoumice je pokušao da razjasni direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

On je naglasio da broj odobrenih prvih boravišnih dozvola ne može da bude ekvivalent za broj emigranata iz Srbije.

„Podaci koji su preuzeti sa veb-sajta Evrostata i koji se odnose na prve boravišne dozvole izdate u periodu 2013–2022. godina jesu tačni, ali je veoma sporan način na koji su ti podaci protumačeni“, naveo je Kovačević u saopštenju.

Kako je istakao, u tom periodu u zemljama EU izdato je oko 413.000 prvih boravišnih dozvola.

„Od toga, oko 250.000 boravišnih dozvola izdato je na period od 12 i više meseci, u proseku oko 25.000 godišnje“, naveo je Kovačević i dodao da treba imati u vidu da se radi o broju izdatih boravišnih dozvola u datoj godini, a ne o broju lica.

Prema njegovom objašnjenju, jedna osoba je mogla, na primer, 2016. godine da dobije prvu boravišnu dozvolu na period od devet meseci, a da šest meseci nakon njenog isteka, u 2017. godini ponovo podnese i dobije prvu boravišnu dozvolu.

„To lice, odnosno njegova boravišna dozvola, biće iskazana u broju prvih boravišnih dozvola i u 2016. i u 2017. Isto tako, jedno lice je moglo u jednoj kalendarskoj godini dva puta da dobije prvu boravišnu dozvolu“, naveo je Kovačević.

Dodao je da zvanična statistika ne raspolaže egzaktnim podacima o broj građana koji godišnje odu iz Srbije.

Razlog je, kako je dodao, što, bez obzira na odredbe Zakona o prebivalištu i boravištu, po kojima je svako lice dužno da MUP-u prijavi svoj privremeni boravak u inostranstvu duži od 90 dana, odnosno da odjavi prebivalište ukoliko se iseljava iz Srbije, većina građana to ne radi.

Da Vas podsetimo:  Pored Gazimestana

„Grube procene, rađene na osnovu podataka Popisa 2011, Popisa 2022. i godišnjih podataka o prirodnom priraštaju, pokazuju da okvir za sagledavanje migracionog salda u periodu 2011–2022 iznosi blizu 300.000 lica, te se procenjuje da je negativni migracioni saldo bio oko 25.000–27.000 lica godišnje“, naveo je Kovačević.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime