Koliko nam se „isplati“ da se prehladimo

0
61
foto:rawpixel

Da nijedan virus nije bezazlen, ne samo u zdravstvenom već i u finansijskom smislu, mogli su da se uvere svi oni koji su ovih dana zbog bolesti morali kod lekara, pa u apoteku po lekove.

Virus, grip, korona… budite spremni da bez par hiljada dinara ne možete da prezdravite, a ako se pored vas zarazi još neki član porodice onda je ta cifra znatno veća.

„Dete mi je došlo sa priprema bolesno. Svi su imali neki virus, on je dobio upalu uva. Doktorka mu je prepisala, osim antibiotika, dva spreja za nos, od kojih samo jedan (Sinomarin) košta 1.160 dinara. Osim toga, terapija je uključila i fluimucil od 200, koji za sedam dana košta 250 dinara, sprej za uvo 880 dinara i analgetik 200. Uz sve to treba i probiotik. Uzeli smo najjeftiniji, jer nam je apotekarka objasnila da su svi oni isti, samo je stvar u proizvođaču. Antibiotik nismo platili, išao je na recept, a ostalo me je koštalo više od 3.000 dinara“, objašnjava nam jedna Beograđanka.

Zbog sinuzitisa, neki su pak na spisku za lekove dobili i Defrinol forte, koji može da se nađe po ceni od 460 do 600 dinara. Za one koji su među simptomima imali i kašalj, spisak za lekove se samo povećava. Primera radi, za sirup protiv suvog kašlja Levopront treba izdvojiti više od 500 dinara, u zavisnosti od apoteke, Altiprim od 200 ml je 659, Herbiko 619 dinara, Flavamed preko 500 dinara.

„Skoro sam imala stomačni virus, sa temperaturom. Nisam išla kod lekara. Pila sam Fervex, probiotik i Enterofuryl. Enterofuryl je koštao 250 dinara, a probiotik oko 500, 600“, kaže za Danas Dejana iz Beograda.

Da Vas podsetimo:  Panonsko more – misterija davnih vremena

Bakterijska infekcija, dva odlaska kod lekara i dva u apoteku Draganu O. iz Beograda koštala su oko 5.000 dinara.

„Doktor mi je prvo dao antibiotik, probiotik, sirup za kašalj i kesice Orthomol-a za jačanje imuniteta (jedna košta 250 dinara). Sve to koštalo je oko 2.700 dinara. Kada sam otišla na kontrolu doktor je rekao da uzmem drugi sirup, sada za iskašljavanje. Opet više od 500 dinara. Uz to mi je rekao da je dobro da nastavim da pijem napitak za imunitet još deset dana. Uzela sam malo povoljniju varijantu, 140 dinara po kesici“, objašnjava naša sagovornica.

Lekari savetuju da se uz svaki antibiotik pije probiotik, tako da vam je to obavezna stavka na spisku za lekove. U zavisnosti od proizvođača, ali i od apoteke probiotici koštaju od 420 do 1.000 dinara.

Ukoliko vam preporuče da održavate toaletu nosa, kako vam se sekret ne bi slivao u grlo, brojni sprejevi na bazi morske soli koštaće vas preko 600 dinara po bočici. Kapi za nos poput Snup ili Olynth koštaju oko 400 dinara.

Prema rečima farmaceuta iz nekoliko beogradskih apoteka, lekovi za snižavanje temperature su trenutno među najprodavanijim. Najviše se prodaje paracetamol i Brufen, a cene po kutiji su od 150 dinara (Panadol) do 303 (Brufen).

Osim spisaka lekova da lečite trenutnog stanja, mnogi lekari su vam sigurno preporučili i nešto da ojačate imunitet. To je tek nova stavka za kupovinu. Bilo da se radi o pojedinačnim vitaminima ili kompleksu, i za njih vam treba bar 2.000 do 3.000 dinara. Imaćete sreće, ako u apotekama naletite kada su na 20 odsto popusta, ili na neko porodično pakovanje.

Da Vas podsetimo:  U Srbiji 150.000 zavisnika od droge, sve više mladih

Ilustracije radi, samo za vitamin C treba izdvojiti od 50 dinara koliko košta jedna tabla tableta od 1.000 miligrama do preko 2.000 dinara koliko koštaju tablete u bočicama, različitih proizvođača. Neki farmaceuti će vam upravo te preporučiti kao najbolje, uz nagoveštaj da ih imate za mesec dana (30 tableta).

S druge strane, ima i onih ljudi koji su, da li zbog blaže kliničke slike ili tankog novčanika, ipak odlučili da se leče sa onim što im se zateklo u „kućnoj apoteci“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime