Koliko vredi glas birača u Negotinu

0
208

Vodili se pregovori oko vođenja predizbornih kampanja i izbora, bili i ovi iz Brisela da posreduju, zamlaćivali se tako par meseci i opet smo na početku. Ima i zakon, tačnije više zakona koji regulišu izbornu materiju, finansiranje političkih stranaka, rad javnih službenika i nosiulaca javnih funkcija …

Zabranjena je funkcionerska kampanja, zabranjeno korišćenje javnih resursa u svrhu političke kampanje, zabranjeno korišćenje socijalnih davanja u svrhu predizborne kampanje …. i opet ostalo isto.

Dobro, ako je sve tako u Srbiji, koliko košta tj. koliko vredi glas građanina koji izlazi na glasanje. Ili da budemo precizniji šta stranka koja želi da koruptivnim radnjama pridobije glasove birača na izborima kalkuliše i koliko je spremna da uloži u tu rabotu.

I najvažnije, kako takva stranka procenjuje građane Srbije, koliko vredi njihov glas i za koliko su građani spremni da prodaju svoje izborno pravo da glasaju po sopstvenoj volji.

U nedelju 17. oktobra su lokalni izbori u Negotinu i Mionici, pa eto lepe prilike da proverimo predizborni cenovnik.

Na primeru Negotina, to izgleda ovako.

Aktivisti SNS-a idu u kampanju od vrata do vrata i građanima dele predizborne paketiće. U paketićima malo kafe, malo ratluka i sličnih đakonija, sve upakovano u ambalažu sa logom SNS-a.

Kafa za ukućane i rahatlokum za dečicu

E pa nije sve kako izgleda na prvi pogled. Iako pakovanje kafe izgleda kao kesica sa 100 grama, stvarna količina kafe je manja. Kao što je vlast oličena u SNS-u jedno vreme zakidala penzionerima na penziji, tako sada SNS zakida na kafi, pa u kesici umesto 100 grama ima 84 grama kafe.

Sudeći po ovakvim poklonima očigledno je da negotinski naprednjaci i njihova stranačka centrala u Beogradu misle da glas jednog građanina Negotina vredi koliko i 80 grama kafe i šaka ratluka.

Da Vas podsetimo:  Užas u Tutinu: Dvogodišnji dečak upao u reku i nestao pod vodom, potraga u toku
Na poleđini kesice deklaracija na 100 grama neto kafe, a na vagici kafa sa sve pakovanjem teži 84 grama

I to nije sve. Da vlast ima nameru da prikriva nepravilnosti na lokalnim izborima u Negotinu svedoči i zabrana prisustva nezavisnim posmatračima na izborima.

Nosilac liste Narodne stranke za lokalne izbore u Negotinu Krsta Stanković Njenjulović izjavio je da je Opštinska izborna komisija (OIK) zabranila nezavisnim posmatračima da prate izbore u toj opštini, i da Narodna stranka razmatra da odustane od izlaska na izbore i povuče listu ako ta zabrana ostane na snazi.

– Organizaciji OFID je prvo dozvoljeno da ima 61 posmatrača i ta organizacija je predala imena svih posmatrača, ali je OIK noćas odlučio da zbog epidemije virusa korona OFID može da ima samo tri posmatrača, što znači da posmatrača praktično i nema – rekao je Stanković Njenjulović.

– Kada je SNS shvatio da bi mogla da bude ugrožena krađa izbora koju je planirao, vlast je zabranila posmatranje izbora uz izgovor da to čini zbog epidemioloških mera – dodao je Stanković Njenjulović.

Stanković Njenjulović je najavio da će se Narodna stranka žaliti Upravnom sudu zbog te zabrane.

Lokalni izbori u Negotinu zakazani su za nedelju, 17. oktobar.

https://www.ozonpress.net/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime