Koliko zaista vrede sirovine u Železari?

4
1257

smederevo-1Sirovine koje se nalaze u “Železari Smederevo” bile su, kako se spekulisalo, glavni mamac za “Esmark” u pokušaju kupovine čeličane. Mediji koji su prenosili šta se dešava na pregovorima sa Amerikancima pisali su da u Železari postoje zalihe u vrednosti od 90 miliona dolara. I upravo su te sirovine bile kamen spoticanja, jer se Vlada Srbije plašila da će “Esmark” kada potroši te zalihe otići iz Smedereva. Zato su tražene garancije da se to neće desiti, ali nisu dobijene. Govoreći o razlozima zbog kojih je Vlada odlučila da ne potpiše sporazum sa američkom kompanijom, premijer Vučić je, između ostalog, kazao da Železara ima zaliha u vrednosti od – 170 miliona dolara.

“A šta nam je to pa ostavljeno? To nam govorite kao da nam neko nešto prebacuje. Kao da neko hoće da kaže: “Nasledili ste milijarde, bilione nečega i divnu situaciju”. Ne, nasledili smo praznu halu sa nula u sirovinama, a sad Železara ima 170 miliona dolara u sirovinama. Sad “Železara” može da radi dugo i bez naše podrške i pomoći.”
Konferencija za medije, 17. 2. 2014. godine

Samo dan ranije, agencija Tanjug objavila je tekst o pregovorima Vlade i “Esmarka” u kome je navedeno da “Železara” ima 90 miliona dolara u sirovinama.

“Istovremeno, Vlada Srbije od ‘Esmarka’ traži čvrste garancije da će obezbediti proizvodnju u narednih pet godina, ne želeći da se dogodi da ‘Esmark’ napusti Smederevo kada potroši postojeće sirovine u Železari vredne oko 90 miliona dolara.”
Tanjug, 16. 2. 2015. godine

Kako su zalihe preko noći sa 90 miliona porasle na 170 miliona dolara? Ovo pitanje smo postavili Ministarstvu privrede, ali nismo dobili odgovor. Na pitanje kolika je vrednost sirovina kojima trenutno raspolaže “Železara Smederevo” izvršni direktor čeličane Bojan Bojković kaže da ne može da iznese taj podatak, jer bi to bilo “protivno nekim ugovorima koje kompanija ima”.

Da Vas podsetimo:  BAKA PETRICA (98) SRUŠILA NEOBIČAN REKORD: Starica iz Kraljeva za godinu i po dana uradila ovo!

“To što je premijer kazao da je vrednost 170 miliona dolara, predstavlja obrtni kapital kompanije. Tu se računaju i zalihe, i sirovina, i gotovina…”, ističe Bojković za Istinomer.

Ni sindikalci u “Železari Smederevo”, sudeći prema odgovoru Milete Gujaničića, predsednika Nezavisnog sindikata metalaca u “Železari”, ne znaju sa koliko sirovina trenutno raspolaže njihova kompanija. On kaže da po njegovim informacijama trenutnim sirovinama može da se podmiri proizvodnja u narednih četiri-pet meseci.

“A da li raspolažemo sirovinama u vrednosti od 90 ili 170 miliona dolara, to zaista ne znam”, kaže Gujaničić.

Misterija oko vrednosti sirovina trebalo bi da bude razrešena javnim pozivom za novi menadžment koji će u ime države da rukovodi “Železarom”. Potencijalni rukovodilac smederevske čeličane moraće da zna sa koliko sirovina će raspolagati.

Opstanak Železare bez državne pomoći

Srbija se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) obavezala da će 1. februara ove godine prestati sa subvencionisanjem proizvođača čelika. Vlada je tražila od Evropske komisije produžetak ovog roka, ali još nije dobila odgovor. Po rečima premijera Vučića, poreski obveznici su mesečno izdvajali između 10 i 12 miliona evra za smederevsku čeličanu. Da li će sada bez tog novca “Železara” moći da funkcioniše i isplaćuje plate radnicima? Izvršni direktor “Železare” Bojan Bojković tvrdi da poštovanje obaveza iz SSP-a neće ugroziti poslovanje čeličane.

„Funkcionisaćemo normalno, pa će i narednog meseca i svih ostalih meseci radnici na vreme dobijati platu“, kaže Bojković.

Na pitanje zašto je onda Srbija svakog meseca izdvajala 10 miliona evra za funkcionisanje smederevske kompanije kada ona sada, navodno, može da posluje i bez te pomoći, Bojković nije dao precizan odgovor, objašnjavajući da će se ono što je pokrivala državna pomoć sada računati kao gubitak.

Da Vas podsetimo:  I SRBI IMAJU SVOJ HOLIVUD: Ivo Car uz pomoć brata napravio dobro poznata slova na krovu Šumadije, a sada su dobila i šajkaču!

Ni radnici u “Železari” nisu zabrinuti za svoje plate zbog prestanka državne pomoći. Kako za Istinomer kaže Mileta Gujaničić sirovine su im garant da će biti posla i plata.

„Čim imamo sirovine, znači da ćemo nastaviti proizvodnju i da ćemo time uspeti da isplatimo plate“, zaključuje Gujaničić.

Mijomir Laketić

Istinomer

4 KOMENTARA

  1. ljudi dokle više kad je nešto mrtvo sahranite ga dokle više da budemo taoci železare šta bi moglo sve da se uradi sa 10 miliona mesečno obnovite bolnice škole dajte deci bez roditelja i sl. dosta više te trule jabuke iz smedereva pa zar nije jeftinije da im dajete plate i da sede kući ko ovi na kosovu.

  2. zaista ne razumem novinare, ali ih ne pravdam neznanjem. zar je moguce da ne pitaju jednu prostu stvar: da li postoji kupac za to sto se od sirovina proizvede? nije nista neobicno da politicki rukovodeci kadar to ne pominje, jer em sto ne umeju da kupca nadju (citaj PRODAJU svoj proizvod), em ni ne znaju da to treba pokusati/uraditi, jer ih budzet finansira…

    • Bravo imenjace. To je prvo pitanje koje sam postavio nakon izjave premijera da ce se nastaviti proizvodnja pod strucnim menadzmentom. Ako imaju kome da prodaju svoje proizvode zasto onda traze strucnjaka koji ce im obezbediti trziste?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime