Kolonijalni establišment u Srbiji

20
2776

Foto: Britanski kolonizator na leđima Tibetanke, snimlјen krajem 19. veka (Izvor)

„Pođimo od toga da smo kolonija”, napisao sam u prošlom tekstu.

„Ama, znamo to, znamo”, bila je primedba u jednom od komentara koji se pojavio na sajtovima koji su moj tekst preneli (ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde…). „Nego, zašto profesor ne napiše – a šta dalje?”

Ali, dragi čitaoče, saznanje da je Srbija kolonija nije tek „teoretisanje” – to je prvi veći korak ka promeni.

Jer, ukoliko shvatimo da smo to što jesmo, znaćemo da iz tog proističe više praktičnih posledica. A one ne menjaju samo našu percepciju političkih i ekonomskih dešavanja u Srbiji, već i naše svakodnevno ponašanje.

Recimo, ako ste kolonija, vaš odnos prema strancima-kolonizatorima mora da bude drugačiji nego prema drugim strancima, ili pak drugačiji nego što bi bio prema strancima u nekoj suverenoj državi.

Srbi su, kao i drugi tradicionalni narodi, gostoljubivi. Mi zapravo volimo strance. Volimo da ih ugostimo, a pogotovo volimo da im pokažemo da su njihove predrasude o Srbima pogrešne.

U koloniji je, međutim, takvo ponašanje glupo i naivno. Svaki kolonijalni stranac – onaj koji je iz nacije kolonizatora i koji je deo kolonizatorskih struktura (od guvernera do službenika) – naš je eksploatator i tlačitelj. Bukvalno.

Alber Memi u znamenitoj studiji Kolonizator i kolonizovani objašnjava da se, između ostalog, kolonija i prepoznaje po tome što u njoj stranci-kolonizatori automatski imaju daleko veću platu od domaćeg stanovništva – za isti posao i za isti stepen stručnosti.

I zaista, u današnjoj Srbiji svaki Amerikanac, Britanac ili Nemac zasigurno da ima veću platu – i to višestruko – od Srbina. Bez obzira na kvalifikaciju. Da nije to zato što Amerikanci, Britanci ili Nemci kod nas obavljaju specifične poslove, one koje samo oni umeju da rade? – Aha-ha!

Da Vas podsetimo:  Rodžer Voters: Umesto da nokautiraju Rusiju, američke sankcije donele bedu narodima Evrope

Moja prijateljica zaposlena je u filijali jedne francuske firme u Beogradu. „Naši šefovi bili su Francuzi”, priča ona, „i imali su šest puta veću platu od nas. Posle tri godine oni su otišli, a mi smo unapređeni tako što smo postavljeni na njihova mesta. Ali, nisu nam dali njihove plate. Naše povećanje iznosilo je tek 20% – za isti posao i za istu odgovornost koju su imali Francuzi! Kada smo pitali zašto je to tako, iz centrale je stigao odgovor: `Francuske plate su za Francuze, a vaše plate su prema lokalnim prilikama`”.

„U koloniji se zarađuje više, a troši manje, poslovi su unosniji, u karijeri se brže napreduje”, objašnjava Memi (str. 34). Kolonizator uvek ima veću platu od kolonizovanog. A kolonizovani, zauzvrat, to smatra normalnim.
Alber Memi, francuskki pisac i esejista

Ta „normalizacija” eksploatacije u svesti domaćeg stanovništva izvršena je kolonizacijom uma (o tome više sledećom prilikom). Tako kolonizovani ne vidi da je dobra zarada stranca kolonijalca zapravo praćena proizvodnjom bededomaćeg stanovništva.

Glavna dobit kolonizatora, naime, dolazi otuda što koloniziovani može biti eksploatisan do mile volje – baš kao i prirodni resursi kolonije, koji se mogu crpeti do uništenja. Ta uzročno-posledična veza nije vidljiva na početku kolonizacije. No, ona deluje neumitno i kako vreme više odmiče njene posledice sve su pogubnije po domaće stanovništvo. Posle nekoliko decenija, u koloniji više nema srednje imućnih. Postoje samo bogati stranci i njihovi lokalni politički lakeji – beskrupulozni pripadnici domaće elite koji zajednički s kolonizatorom eksploatišu „urođenike”, i beskonačna masa domorodačke sirotinje (Memi, 36–37).

Dakle, vaš simpatični komšija koji je iznajmio najveći stan u zgradi, taj tridesetogodišnji Nemac, vrlo kulturan, koji je pohvalio vašeg sina da odlično priča engleski i koji se ljubazno osmehuje vašoj ćerki – a na kog sve komšijke s ćerkama-udavačama bacaju čežnutljive poglede – on je, budući da smo kolonija, eksploatator i vas i vaše dece; vaš „klasni” neprijatelj.

Da Vas podsetimo:  Kosovo i Metohija - zemlje bogougodne: Nebo nad slomljenim krstom

Većina našeg sveta to ne razume, prvenstveno zbog moćnog ideološkog (propagandnog) aparata kolonizatora i njegovih saradnika. Taj aparat je i napravljen zato da nam zamagli vidike i da nam utuvi poželjne predstave. Ali, hajde da analiziramo taj aparat, hajde da kritički sagledamo njegove nosioce, njegove interese, njegovu ideologiju i njegovu propagandu prema „domorocima” (čemu i služi ova kolumna). I brzo nam može sve postati jasno.

Možda je najvažnije da razumemo da protiv sebe imamo ozbiljan i moćan kolonijalni establišment. Čine ga atlantistička (EU i NATO) birokratija, šefovi i japijevci iz komapnija „10.000 evra dotacije po radniku”, autokolonijalni (kompardorski) političari, domaći „pa-tako-je-u kapitalizmu” tajkuni, lakejska sistemsko-opslužujuća inteligencija – iz medija, iz kulture, sa univerziteta, ali i klajnerburgerska provincijska („palanačka”) elita koja „samo želi da živi kao sav normalan svet” (uporedi: Memi, 49).

U vezi s poslednje rečenim ne mogu a da već sada – iako o tome tek nameravam da pišem, ne navedem jedan sasvim veseo primer. Beograd se često vidi kao „najdemonskije” mesto u Srbiji, zato što su u njemu, zbilja, koncentrisani lokalni pripadnici elite političkih, ekonomskih i kulturnih kolonizatora, zatim domaći kompradorski establišment, bezobzirni bubašvaba-tajkuni, autošovinistički kulturnjaci itd. Ali, obratimo samo pažnju na to da elita iz Novog Sada ili, na primer, Niša, takođe gleda da ne zaostane previše za takvom „prestonicom”.

Tako je, recimo, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, ne želeći da bude u senci Beograda, za otkup snimka (na DVD-u) samo jedog performansa Marine Abramović platio 80.000 evra (100.000 dolara). Reč je o „delu” Ispovest (Confession) u kome „umetnica”, bukvalno, čitav sat gleda u oči – magarca (videti ovde).

Eto, to je kolonijalna Srbija. U njoj je sasvim normalno da stranci imaju šest puta veću platu od nas, i u njoj je „cool” da se sat gledanja u magarca plati 80.000 evra! A ko takvu „umetnost” ne razume, zapravo je „seljačina” i „naciJonalista”.

Da Vas podsetimo:  "VEĆ NA PRVI POGLED...". A NA DRUGI?

E takav „narativ” mora se dekonstruisati, da bi se Srbija oslobodila.

Otuda priča o „koloniji Srbiji” i nije puko teoretisanje, zar ne?

Slobodan Antonić

stanjestvari.com

20 KOMENTARA

 1. @Spase Uzelac
  Реци ти нама Спасе у којој си ти странци па да ми на следећим изборима заменимо АВ са тобом.
  По коментарима видим да познајеш истину, супериоран си у односу на све, начитан, да не кажем лепо васпитан. Где си био да сада ?

  • Za ssve sto trazis: nema potrebe! Ni u jednoj stranci. A brozisti me proganjali i fizicki, za razliku od tebe; tebe protjerali
   Brozovi ispljuvci zvani dosmanlije i njihovi porodicni clanovi samonazvani naprednjaci; meni sve ogadili, pa vise(mi) i ne postoje; ako si vani, cestitam; ako si tamo gdje, kako tvrdis, jesi, ne zavidim ti: bjezi od ubica, makar i u Kamerun.
   . Eto, toliko. Trebali jos, odgovoricu.
   Pozdrav!

  • Evo ti, Srdjane, resenja muke koja te muci: da bi se rjesio AV-a, „Srbo“ ti se nabaci; mene zeznu: kao dobro udbasko njuskalo, posrecilo mu se- usao mi u partijsko-politicki trag, te, kao „clan SKJ“ , od istog njuskala sam onemogucen u mojoj namjeri da ti ispunim zelju; ali, kao isykusan covjek, osjetio si, naravno, da ti se ovo njuskalo nabacuje- tvoje je da zelju i ispunis, a i sigurniji si u udbasa, no u „clana SKJ“; upozorio te je i na onu Gordanu sa Pinka- nikako, Srdjane; ima on spisak svih- kada ga izaberes na mesto AV, ma ima da glave lete, a ti zadovoljan… Ponavljam ti: nista bolje od udbasa, ja kao „clan SKJ“ to najbolje znam… Zelim ti uspjeh sa SrbomUdbasem!

 2. @Spase Uzelac
  Nezna to Srbo, znanje stice, pa ga ovdje srice…“
  Узелац, чекали смо и дочекали тебе, да нас просвијетлиш. Види се да познајеш ствари, као и сваки интелектуалац у покушају, осјећа се како прожимаш, прожимаш, не може се дахнут… Као расан копитар (Јернеј) и припадник србопјеснићких формација на тракторима, управо досежеш ранг Великог мајстора копрофагије. Можда и буде нешто од тебе, ако од Узелца постанеш Давалац. („Nezna“ се пише одвојено).

  • „Diplomiranom INZINJERU (!!!) filozofije“, inace „autHoru“ od Gospodina Gordica topli poklon za uvodjenje u misljenje, Pitagore radi!
   Entschuldigen, also:
   -filozofija je misaono istrazivanje celokupne stvarnosti;
   -Savremena logika je u znatnoj meri matematicka. To stanje je posledica pedagoskog nemara;
   -logika se bavi samo formom misljenja.
   Forme se odnose na ono sto se formira;
   -Analogija (za l o g i c k o!- op SU) sa sokovnikom (kalup/noz/socivo je forma, voce je sadrzaj, sokovi su saznanje;
   -Dostojevskog su vecito proganjala “ prokleta i vecna ljudska pitanja“ i on od njih nije bezao, nije ih smatrao za nebitne stvari u ljudskom zivotu..
   ITD, ITD…
   ETO, ovakvi samoprozvani „inzinjeri“ filozofije, inace „autHori“, sramote i misao i filozofiju i instituciju koja im dade diplomu; no, manje je to bitno od cinjenice da ovakve gluposti isti prenose na mlade… Svako upucen u s t v a r zna o cemu govorim, a „autHoru“ moja pohvala za logicnost mu logickog: da ponavlja skolovanje- ne ide, ovakvima se ne prima…Ajd’, Hegel, pa i Fihte za ovakve kazu da ne gube vreme, no da napuste predavanja, jednostavno ne prima im se…
   Usput: vec rekoh „dipl. inz. filozofije“ da je dobro savladao novogramatiku srpskog jezika…

   • Не могу ја с тобом, Узелац, о филозофији, јер си у њој веома добро поткован, а и уопште. Само звони.

    • Dobro rece Pitagora: „Navalio (si) ko kuce na lepinju“. Petar Gordic, „dipl. INZINJER filozofije“, inace „autHor“, poducio je Pitagoru da l e p i nj a u susretu s k u c e t o m nema sta da trazi u filozofiji. Buduci stanje jest takvo, besmisleno je dalje o logickom: „sumadijski blu(z)“ je sam sebi dovoljan- dalje izlaganje istog sramoti samo Peru Gordica, nikako Pitagoru…

 3. Лако за Енглезе, Амере и Немце, они експлоатишу пола света и гледају своје економске интересе. Али нас експлоатишу и Хрвати, и то док у исто време вичу „Убиј Србина“ и саплићу нас где год стигну, а у Србији им се препуштају трговински монополи и продаје земља.

 4. @SRBO Kaze :

  „Onaj ludi Karl Marks,komunistički inspirator,je rekao da su svi sloveni prljavi ološ koji treba izbrisati da ne postoje,među njima prvo Srbi.“

  Ajde Srbo, molim te, ili navedi izvor ili dokaz da je Marks ovo rekao, ili se izvini citaocima.

  • Naivni Gavrilo: pa, Srbo je toliko nacitan, da mu se od punoce nacitanoga ukrstile v i j u g e , te nastao poremecaj pri pokusaju svakog verglanja: m o t o r stekce, auspuh se treska, drugi prvom majcicu pominje…
   Na stranu Srbo(stanca), ali Marks u, prvo, bitna vremena i, drugo, po najbitnijoj stvari- pisanosti!- stavi Srbe u, za njega, grupu samo nekoliko i s t o r i j s k i h naroda…. Nezna to, ipak mili, Srbo; a tek da m i s l i- uz prethodno poznavanje- Marksovu samo u jednoj recenici srocenu misao o nepremostivoj razlici izmedju duha slavenstva i duha onih kojima, tek u dijelu, i on pripadase: interpretirano- drugi su ubice, prvi su po Bogu… Nezna to Srbo, no filmove gleda: znanje stice, pa ga ovdje srice…
   ,

   • da sam pogodio da si komunista vidi se po ovoj novinarki sa pinka i onma je Uzelac,svi ste vi komunjare.Eto ti tvoje novinarke sa pink-a UZELAC-poltronka.za sada toliko.znači nisam pogrešio da ste vi uzelci skoro svi komunjare.

    • Znano je ko si, ali nek ostane…
     A da smo komunjare!- jesmo, kao i ti; a.bolje nam je- i tebi!- i to , nego da smo go..na k’o sto su ostali…

  • Sad videh,evo sa puno pažnje.KRVAVA ISTORIJA KOMUNIZMA,uz to pogledaj i film sovjetskog generala zove se SOVJETSKA PRIČA.To nije snimio SRBO,već neko drugi.Da su Uzelci uglavnom oni iz krajine,a sve koje znam u Srbiji su komunisti,izvinjavam se ako neki nisu.Srbo nije pisao knjižicu za vreme rata,KRVAVA LISTA KOMUNISTIČKIH ZLOČINA,sa fotografijama unakaženih ljudi od strane suludih marksovih i staljinovih komunista.Srbo nije pisao knjige,CRVENI METAK I CRVENI JARAM,VEĆ DRAGIŠA BOŽIĆ.Nisam pisao ni CRVENA KUGA,VEĆ ANTONIJE ĐURIĆ.Tako da ti Gavrilo,prvo to pogledaš,pa da vidiš ko to brani i krije istinu.Nije Srbo napisao u nedeljnom ekspresu,kako je tito potpisao naredbu o krađi deset milijardi dolara da bi titova tajna zločinačka udba prenela te pare da naprave fantom firme na zapadu da bi mogli da mešetare sa tim milijardama,a između ostalog da njihovi direktori unište fabrike u srbiji i da ih te firme kupuju za džabe,opet od tih para,već Konstantin Pušara cenjeni profesor,članak se zove DECA SVETIH KRAVA RAZBILA SFRJ.E,sad što se po zadatku javljaju titovi udbaši da pokušaju da sve te istine sakriju,to je drugo,ali istina je istina.

   • Sa Srbom nikako logicki kontekst u logicku vezu: ne negiram ja, Srbo, nista od onoga sto ti zboris o komunistima i njihovim zlocinima, ta, vecega zla od njih srpstvo nevidje- to se vidi u svakoj mojoj rijeci; uostalom; ja sam ih, kao mladac, na najuzasniji nacin po svojim ledjima „primao“, za razliku od nesrecnika zvanih „ptagore“ i „srdjani“- nista ovi ne posjeduju izuzev l i c n e kivnosti, pa i prezira spram, uopste, zivota, dakle mrtvilo…
    Ali problem je u tome sto ti, oprosti mi, dozvolis sebi zalet u nepoznato, te kazes sto kazes, a, eto, Gavrilo, pa ja, onako sa strane,
    dozvolim sebi da malo prosirim ono njegovo, a da navedes izvor, Srbo, bas kako Gavrilo trazi… Uostalom, nacin na koji ti pristupas odredjenoj misli bilo kog ko misli toliko je problematican- neodgovoran , a po pomenutom-Marksu- veoma pokazan, te, na tragu tvog n a c i n a pristupa misli kao misli, nuzno reci: NIKO GORE, GROZOMORNIJE O NJEMCIMA NIJE GOVORIO I PISAO OD K. MARKSA… Ali takva prazna konstatacija o Marksu- i bilo kome ( pa, najveci Svabo- Hegel- u svojoj „Filozofiji istorije“ iznosi, s pravom, najuzasniju istinu o narodu kojem pripada- u jednom njegovu- naroda- „segmentu“ istorijskom) nista ne govori o misljenju kao misljenju, konkretno Marksa… U tom smislu moja opaska, ma koliko ironicna, spram tebe je samo dobronamjerna, pa zatobi kazem: ne „srice“ se znanje na nivou filmova i prozaicne, misljenju ne podvodjene literature…
    To ce ti i Gordic, alihas „Pitagora, reci, ako mu u nameri ka tome lezi dobronamjernost, a ne sujeta: ako sujeta, stalo mi, po cijenu istine, samo do mene, ne i do istine, a, kamoli, nekog Srbe….
    Ponimaim se, Srbo!
    A moj Djed je, znas t i to, bio stari kraljevac, a unuk mu prognanik od strane titica- i ovo znas.
    PIZDRAV!
    .

    • Sve što je prikazano,je surova istina,ko je rekao,nije bitno,da je sve istina da su komunisti činili a i danas čine naj veća zla to je fakat,ko ih osporava,iz te je priče.Što se tiče filma sovjetska priča,zasnovan je na istini i toliko su ti slučajevi opisivani,da ih osporavati može samo slepac ili onaj koji je i sam ta zla činio,svak će se prepoznati na osnovu ličnog znanja.Ali,ako me neka bitanga ubeđuje da ne verujem svojim očima,već nekoj bitangi,onda je sve jasno.Na filmu su zločinac staljin,sa njegovim zločincima i zločinac hitler sa njegovim zločincima.Ako neko ne veruje u ono što vidi,ili je lud ili je osvedočeni udbin ubica.

 5. Onaj ludi Karl Marks,komunistički inspirator,je rekao da su svi sloveni prljavi ološ koji treba izbrisati da ne postoje,među njima prvo Srbi.Zašto se čuditi da je to komunistima završna faza.Taj zadatak im je dala kominterna,tako da su ga odbili prvi komunisti sa Simom Markovićem i njegovim tadašnjim komunistima,pa ih je tito pobio u ljubljanki,a za izvršenje odabrao naj gluplje komuniste iz Srbije koji su toliko glupi i pokvareni odmah prihvatili i počeli sprovoditi nazvavši to prvo kao lijeva skretanja,do masovnih zločina po Srbiji po komunističkoj okupaciji.U ime tog kretena i sa njegovom fotografijom je sve rađeno,samo ti komunisti iz Srbije nisu znali da pročitaju sve šta je njihov ideolog napisao,ili su znali pa to zdušno prihvatili i danas to predali svojoj deci i unucima na dovršenje.Pametni se sećaju kako su pojedini titovi omladinci puštali kosu i bradu da se poistovete sa njihovim ideologom Marksom.E,danmas njihova deca i unuci imaju završnu fazu brisanja Srba sa ovih prostora.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime