Kome punimo budžet? Hrvatske firme u Srbiji (1)

0
3859
Foto: Ozon Media

Kako na godišnjem nivou građani Srbije uplate 20.000€ za penzije hrvatskih branitelja, a 344.934 € hrvatskom penzionom sistemu, „samo“ kupujući Grand kafu, Smoki, Makulin i Cedevitu?

Iz godine u godinu, obično početkom letnje turističke sezone, u javnosti se povede polemika oko letovanja na hrvatskom primorju. Oni najtvrđi odbijaju svaku mogućnost
posećivanja ostrva, poluostrva i plaža u Hrvatskoj, oni malo blaži predlažu odlazak ali ostavljanje „što manje novca“ Hrvatima, a oni najblaži nemaju nikakve zamerke po pitanju
„hrvatskog gostoprimstva“ i punjenja budžeta „domaćina“ .

Naporedo sa ovim raspravama, s vremena na vreme se provuče priča o hrvatskim proizvodima u Srbiji. Traje rasprava neko vreme, uskomešaju se neki duhovi i – sve nestane, svaki put. Rešeni da to promenimo, pokrećemo ciklus tekstova posvećen delovanju hrvatskih firmi u Srbiji, njihovim proizvodima, njihovim vlasničkim strukturama kao i tome gde novac građana Srbije završi na kraju, u Hrvatskoj naravno, ali kod koga tačno. Prva na redu je Atlantik grupa, koja je nedavno svojom odlukom da preimenuje „Kombank Arenu“ u „Štark Arenu“ , to nesporno i zaslužila.

Atlantik Grupa je naziv za multinacionalnu kompaniju sa sedištem u Zagrebu, koja je nastala 2002. godine, kao „nadograđena“ verzija „Atlantik Trejd“ grupe iz 1991.
godine. Na čelu joj je Emil Tedeski, hrvatski biznismen poreklom iz Venecije. Kao što je već rečeno, sedište kompanije je u Zagrebu, proizvodni pogoni u HR, BiH, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji, a fabrike i predstavništva u 12 zemalja. Ukupno broji 5.300 zaposlenih.

-PROIZVODI-

Atlantik Grupa se bavi proizvodnjom raznih prehrambenih proizvoda, slatkih i slanih, pića, dečije hrane, zdrave hrane, koje svakodnevno kupujemo.

Pomenimo najbitnije: tu su Grand kafa, Barkafa i Bonito kafa, od ostalih pića Cedevita, Kokta, voda Donat MG, svi proizvodi „Štarka“ (koji je u vlasništvu Atlantik Grupe ) ;
dakle, Smoki, Najlepše želje… , zatim sve Argetine paštete, razni farmaceutski proizvodi (Makulin, farmacia, plidenta, rosal, melem…) i dečija hrana.

Da Vas podsetimo:  Jugoslovenska vojska i srbočetnički kralj

-VLASNIČKA STRUKTURA-

Kao što slika iznad pokazuje, u vlasničkoj strukturi Atlantik Grupe, drugi najveći deoničar su „Mirovinski fondovi“ , tj. „Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje“. Prema podacima sa njihovog sajta, od jula tekuće godine, broj hrvatskih „domobrana“ (i/ili njihovih članova porodice) koji primaju penziju iz „Mirovinskih fondova“ je 71.711 iz redova HV i 6.792 iz redova HVO, što će reći ukupno 78.683 njih ( od 1.231.877 svih korisnika penzionog osiguranja, tj. 6,38% njih).

Ako pristupimo malo složenijoj matematici dolazimo do sledećih cifri i zaključaka; ukupan prihod od prodaje za Atlantik Grupu je bio 5.174.539€, 22% od toga odlazi na tržište u Srbiji, dakle 1.138.398,58 € , „Mirovinski fond“ je vlasnik 30,3% deonica „Atlantik Grupe“ , što znači da je njemu od ovoga otišlo 344.934,77 € , a ako su veterani HV i HVO 6,38% svih primaoca penzije u HR, to nas dovodi do zaključka da su građani Srbije (među kojima je preko 750 hiljada onih poreklom i rođenjem sa teritorija nekadašnje RSK) , u 2016. godini, uplatili 22 miliona EUR hrvatskim braniteljima, koji su vrlo verovatno učestvovali u progonu srpskog stanovništva sa teritorije današnje RH i BiH!!!

Dakle, na godišnjem nivou, 20.000 € građani Srbije uplate za penzije hrvatskih branitelja, a generalno 344.934 € hrvatskom penzionom sistemu, sve to „samo“ kupujući Grand kafu, Smoki, Cedevitu itd. Tako dolazimo do paradoksalne situacije da neko sa trajnim boravištem u Srbiji, proteran iz RSK, kupujući neki od ovih proizvoda, delimično i neposredno finansira i onoga ko ga je proterao sa vekovnog ognjišta i možda mu ubio oca/brata/majku/sestru/rođaka i oteo/spalio mu kuću i zemlju.

Dakle, nikako nije svejedno čije proizvode kupujete, čije džepove punite, za čije penzije izdvajate. Ako uporedimo odnos hrvatskih firmi i proizvoda u Srbiji i obrnutu varijantu, zaprepastićemo se koliko smo daleko od makar približne proporcionalnosti.

Da Vas podsetimo:  Nastavak Vučićevog obračuna sa Srbijom i srpskim narodom - skok u kolonijalni ambis

M. Jakovljević

Koreni

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime