Kome smeta srpska žandarmerija

2
5799

zandarm

Protivno moralu i profesionalnoj etici, određeni mediji u Srbiji (prvenstveno novinari “Kurira” i “Blica”) vode sramnu hajku na elitnu jedinicu MUP-a. Njihova satanizacija Žandarmerije doseže do te mere da se od savesno i profesionalno izvršenih zadataka pravi zamena teza i vrši uticaj na javnost, gde se Žandarmerija opisuje maltene kao teroristička organizacija, a prosečan pripadnik se predstavlja kao kriminalac i bandit.

Umesto da im, kao novinarima i medijskim servisima, zadatak bude da izveste javnost o svemu onome što se dešava, objektivno, gore pomenutima je očigledno stalo samo da obmanama rasprodaju tiraž, ne mareći pritom koliko će urušiti kredibilitet jedinice MUP-a, kao ni to što svojim tekstovima umesto objektivnosti kreiraju iskrivljenu sliku o pripadnicima Žandarmerije.

Kome je stalo do toga da javnost u Srbiji na pripadnika Žandarmerije, bez razloga, gleda kao na kriminalca, umesto kao na čuvara reda i zakona?!

Mi ne štitimo, niti smo ikada štitili od Zakona, nikoga ko na bilo koji način krši Zakon, bilo da je u pitanju lekar, narko diler, novinar ili pripadnik Žandarmerije.

A, s obzirom da to znaju i novinari, onda se nameće pitanje – kome je cilj da, na primer, tekstom o okončanju pobune u niškom zatvoru, stvori sliku o žandarmima kao batinašima, a zatvorenike koji su učestvovali u pobuni predstavi kao naše žrtve?

Bez da nipodaštavamo ikog, pitamo autora teksta: Da li čitalac istog treba da lica, koja su na izdržavanju kazne zbog recimo, ubistva, silovanja, distribucije narkotika, pedofilije ili bilo kog drugog dela, doživi kao žrtvu i svog idola, a sa druge strane da prosečnog pripadnika elitne jedinice MUP-a, koji se zarad svog posla, obuke i zadataka koji se pred njega postavljaju, odriče mnogo čega, sagleda kao batinaša i kriminalca?!

Da Vas podsetimo:  Pokrenut postupak protiv PMU TV Pink

Vidimo da autor nije ni uzeo u obzir činjenicu da je jednoj vrhunski obučenoj jedinici kao što je Žandarmerija, širom Evrope i Sveta, pa i kod nas, pored ostalog, zadatak da interveniše u ovakvim situacijama, kao što je pobuna u Ustanovi za izdržavanje sankcija, tj. zatvoru.

Zaključak je da bi autor teksta radije pustio, one koji izdržavaju Zakonom propisane zatvorske sankcije, da vrše pobunu, uništavaju imovinu u Ustanovi, ugroze živote stražara i drugih zatvorenika, pa i samovoljno napuste istu, tj. pobegnu?!

Mi ne tražimo zahvalnice za uspešno izvršene zadatke kao što je ovaj, pa ni bilo koji drugi zadatak koji se pred nas postavi, ali bi logično bilo da, ako se već neko našao da napiše tekst o tome, sagleda šta je urađeno tom prilikom uspešno, šta je moglo da se desi, tj. šta je sprečeno.

Takođe želimo da napomenemo da kao posledicu neobjektivnih, pa i neistinitih tekstova od strane ovakvih medija, imamo situaciju gde izvesna lica na društvenim mrežama objavljuju slike, imena i prezimena, adrese i brojeve telefona pojedinih pripadnika Žandarmerije. Na tim društvenim mrežama se, kao posledica ovih tekstova, poziva na linč, čime su ugroženi pripadnici, njihove porodice, imovina…

Žandarmerija je elitna jedinica u sastavu MUP-a Republike Srbije, kojom svaki građanin može da se ponosi. Da se ponosi činjenicom da u svojoj zemlji ima takvu jedinicu, koja je spremna da zaštiti građane, Zakon i Ustavni poredak. Još kada bi ovakvi novinari objetivno izveštavali, prosečan građanin u Srbiji bi znao da može mirno da spava.

S poštovanjem,

Sindikalna Organizacija Žandarmerije

2 KOMENTARA

  1. Zandarmerija smeta onima sto su svesni da je to jedina sila, a da nije vojna jedinica, koja moze sutra da pogura ili zaustavi nezadovoljne mase na ulicama. Zato im je bitno da ih stave pod kontrolu.

  2. Zandarmerija, to su najvecim delom, posteni ljudi, bez mrlje na obrazu, ocevi, muzevi i domacini. Ti ljudi tesko zaradjuju svoj hleb, hrabro zive i vole svoju zemlju i narod. Samo neko ko ih ne poznaje moze da siri takve lazi. Bas zato sto su patriote, nekim novinama ne odgovaraju. Kad spasavaju, odricu se dnevnica, gase pozare, rasciscavaju izgorele manastire, spasavaju i nalaze izgubljenu decu, ginu za bezbednost svog naroda, to se zaboravlja. Naredjenja su naredjenja, zna se od koga, a oni ne komanduju, vec vrh vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime