Komična inicijativa

0
895

srbija-rusija-zastava1Poslednjih dana ponovo je aktuelna priča o učešću Srba u ratnim sukobima u inostranstvu. Državni vrh je u više navrata isticao da se na taj način urušava ugled države Srbije u svetu, a danas je objavljeno i da je Socijaldemokratska partija na čelu sa predsednikom Rasimom Ljajićem,  inače ministrom u Vladi Srbije, Skupštini  podnela inicijativu za promenu Krivičnog zakona po kome bi se odlazak naših građana na strana ratišta tretirao kao krivično delo. Inicijativa o izmeni Krivičnog zakona predviđa da „ratnici“ budu kažnjeni od dve do pet godina, dok organizatorima odlaska preti od dve do 12 godina zatvora.

Naravno, sve ovo je aktuelno i pokrenuto zbog određenog broja Srba koji se u sukobu u Ukrajini bore na strani Rusa. Onaj termin „proruske snage“ mi je jeziv, bez obzira na sva dnevno-politička dešavanja kako pripadnici ruskog naroda u Ukrajini mogu da budu prorusi?! Oni su Rusi, bez obzira sa koje strane granice živeli. Bar ja to tako kapiram. Meni su Srbi Srbi bez obzira na adresu stanovanja.

Mogla bih da postavim pitanje:

– Šta Srbima, koji su označeni kao glavni krivci za ratove u poslednjih par decenija, drugo preostaje nego da idu na „tuđa“ ratišta kad je nekoliko puta rečeno da „Srbija više neće ratovati!“?

ali mislim da oni koji odlučuju ne bi shvatili.

Da se vratim inicijativi. Sve ovo bi imalo smisla da je pokrenuto onomad kad su se pojavile prve priče o angažovanju stanovnika Raške oblasti muslimanske veroispovesti u ratu u Siriji, ali i njihovom učešću u brojim ratnim sukobima u tom delu sveta.  Dok su oni ratovali iz nekih svojih ubeđenja, tamo ginuli, a onda se po raznim internet sajtovima naširoko pisalo o njihovim „herojskim pogibijama sa osmehom na licu“, to je valjda bilo prihvatljivo. Nešto se ne sećam da je bila pokrenuta neka inicijativa.

Da Vas podsetimo:  AVtokratura i Ustav

Da je motiv vlasti briga o nacionalnom opstanku, strahu da bi učešćem na nekim drugim ratištima mogao da se smanji broj ionako ugroženog srpskog naroda, to bih mogla donekle i da razumem. Ali, znamo da to nije motiv.

Da je Raška neka država iz našeg okruženja i da zato vlast u Beogradu ne reaguje na odlaske u „sveti rat“ muškaraca muslimanske veroispovesti, i to bih razumela. Ali Raška je u Srbiji. Bar je bila poslednji put kad sam gledala kartu.

Ako hoćeš da budeš ozbiljan igrač ne možeš okretati glavu za rat u Siriji, a padati u dramu zbog rata u Ukrajini samo zato što u njemu učestvuju Srbi na strani Rusa.  Da su na strani Ukrajinaca verovatno bi i to bilo prihvatljivo.

U tom smislu, danas su se pojedini mediji prosto utrkivali ko će dati više informacija o Srbima koji ratuju u Ukrajini. Isticano je da „to nisu nikakve srpske patriote već strani plaćenici“ jer im je nedeljna plata oko 2.000 dolara.

Onako kako ja kapiram patriotizam, on nema nikakve veze sa ratom u Ukrajini i to da li je neko srpski patriota ili ne apsolutno je nebitno kad se piše o sukobu Rusa i Ukrajinaca. On je tamo otišao kao pojedinac ili kao član neke grupe. Baš kao kad su onomad Rusi došli na Kosovo i Metohiju. Niko nije tvrdio da su to ruske patriote, to su bili Rusi koji su osetili da u tom trenutku treba da budu uz srpski narod. Baš tako danas Srbi osećaju da treba da budu uz Ruse u Ukrajini. I neki od Srba su tamo. Nema tu neke posebne filozofije. Nema tu nekih posebnih para. Ma koliko pokušavali da to nekom pričom ukaljate, nećete uspeti.

Da Vas podsetimo:  U stanovima žive kao pacovi, a sela zarasla u korov!

To su veze koje spajaju dva naroda, a koje mnogima nisu jasne.

To su veze koje nikakva inicijativa neće moći da pokvari.

ivinsvet

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime