Komisija za Srebrenicu i Sarajevo: Biće zatražena pomoć generala Mekenzija

1
940
Bivši komandant Unprofora u BiH Luis Mekenzi biće angažovan u radu Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, kao i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, piše današnji Glas Srpske.

List navodi tvrdnje jednog od bliskih saradnika predsjedavajućeg te komisije i izraelskog stručnjaka za istraživanje Holokausta Gideona Grajfa, da je gotovo sigurno da će Mekenzi biti pozvan da, u najmanju ruku, iznese svoja saznanja o dešavanjima u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, sa akcentom na Sarajevo, zato što ima nesporan kredibilitet da o tome govori.

– Ako komandant Unprofora iz tog perioda nije mjerodavan i kredibilan da govori o onome što se dešavalo, onda ne znam ko jeste. Da Mekenzi nije nekoliko puta izrazio sumnju u „zvaničnu“ verziju dešavanja u Srebrenici, vjerovatno bi bio miljenik bošnjačke politike, ali pošto je iznosio suprotan stav i tvrdio da tamo nije počinjen genocid, onda je njegov kredibilitet sporan – kaže sagovornik Glasa Srpske.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da su međunarodne komisije za Srebrenicu i Sarajevo potpuno nezavisne i da ne zna ko će osim imenovanih članova učestvovati u njihovom radu, ali pozdravlja namjeru da pojedinci, kao što je penzionisani kanadski general, bar u svojstvu svjedoka iznesu svoja zapažanja iz spornog perioda.

– Vrlo je značajno da čovjek koji je boravio ovdje i bio direktan učesnik nekih događaja iznosi mišljenje koje odgovara namjeri da bude preispitano šta se zaista dešavalo i u srebreničkoj regiji i na području Sarajeva – kaže Kojić.

General Luis Mekenzi rekao je nedavno da 1995. godine u Srebrenici nije počinjen genocid, već ratni zločin, a da su prethodno zločin nad Srbima u srebreničkim selima počinile jedinice Nasera Orića, čije oslobađanje u Hagu smatra sramotnim.

Da Vas podsetimo:  Bela Crna reka

Izvor: rtrs.tv, SRNA

1 KOMENTAR

  1. KOMISIJA ZA SREBRENICU I SARAJEVO jeste zestok udarac svim Srpskim neprijateljima!!! Duboko sakrivana istina, iako svima poznata, mogla bi izaci na svjetlost dana. To bi mogla promjeniti i poboljsati mnogo toga. Zahvaljujuci Miloradu Dodigu i njegovim sljedbenicima, borba za pravdu i istinu daje svoje rezultate. Svi znamo sto je sve cinjeno da se sprijeci i eliminerà Dodig iz drustvenog i politickog zivota. Srecom, za razliku od SRBIJE , Republika Srpska je vodjena patriotima, hrabrim i nacionalno svjesnim ljudima. Ovo je samo nastavak jedne teske samoodbrane
    Koja ce sigurno dugo trajati i nece biti mimalo laka!!! Srecom nije laka niti za Srbomrsce……. sto se upravo vidi po aktiviranju ove komisije…………..!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime