Komitet niškog Univerziteta: Profesor Medicinskog plagirao naučni rad

0
976

Time što je profesor niškog Medicinskog fakulteta Zoran Golubović u monografiji preuzeo crteže i radove poznatog ortopeda Milorada Mitkovića, a nije naveo njega kao autora niti publikaciju iz koje ih je preuzeo, on je, zaključilo je veće Komiteta za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu, prekršio kodeks i plagirao naučni rad. Golubović tvrdi da je “čist pred Bogom i ljudima” i da ništa nije ukrao, te da je reč o progonu.

Tvrdnje i stavove ispred Komiteta za profesionalnu etiku sukobila su dva dugogodišnja člana akademske zajednice i poznati niški ortopedi i profesori. Veće Komiteta je odlučilo da je Golubović u monografiji Lečenje ratnih rana ekstremiteta nezakonito preuzeo tuđe delo i izreklo mu meru – javna osuda.

Prema rečima predsednika veća Komiteta prof. dr Tomislava Okičića ovo nije pravosnažna odluka, a konačnu reč imaće sam Komitet. U odluci veća navodi se da je Golubović na 255 fotografija prikazao spoljni skeletni fiksator u lečenju povređenih, nigde ne navodeći da je to fiksator po Mitkoviću, kao i da je preuzeo crteže iz Mitkovićeve knjige Primena spoljne fiksacije u traumatologiji, razvoj i primena aparata.

Veće je utvrdilo da Golubovićevo delo nije napisano u skladu sa pravilima i da navodi, činjenice, prikazi i ideje koje se koriste pri pisanju naučnih radova uvek moraju biti citirani. Da je Golubović objavio tuđa dostignuća kao svoja utvrdilo je i Nastavno-naučno veće Medicinskog fakulteta koje se izjasnio po zahtevu Komiteta za profesionalnu etiku.

Veće Medicinskog fakulteta utvrdilo je da je prof. dr Zoran Golubović neovlašćeno koristio intelektualnu svojinu prof.dr Milorada Mitkovića i podržava sprovođenje započete procedure pred Komitetom – navodi se u odluci veća Komiteta.

Mitković: Nije dozvoljeno da neko prisvaja tuđi rad

Za plagiranje je Mitković, kako kaže, saznao tek kada je monografija objavljena krajem 2018. godine. U njegovoj prijavi upućenoj Komitetu ističe da Golubović u knjizi prikazuje više pacijenata kao da ih je on lečio, a zapravo su to dugogodišnji pacijenti niškog akademika.

Da Vas podsetimo:  Stanovnici sela Mali Izvor se merdevinama popeli u gradsku skupštinu u očajničkom pokušaju da spreče kamenolom

Odluku veća Komiteta za profesionalnu etiku Mitković vidi kao ispravnu liniju kojom treba da se kreće naše društvo.

Ništa nemam ja lično protiv njega. Samo prosto nije dozvoljeno da neko prisvaja tuđi dugogodišnji rad. To nisi dobre stvari za našu akademsku zajednicu, pogotovo u nauci mora sve da bude pošteno. Naučno postignuće je maltene kao vaše dete, tako da sam morao da reagujem. Da li bi iko ćutao da mu neko ukrade dete ? – kaže Mitković.

Kaže i da je protiv profesora Golubovića podneo i tužbe zbog drugih falsifikovanja, jer je, kako tvrdi, njega navodio kao recezenta i krivotvorio njegov potpis.

Golubović: Ničije ništa nisam uzeo

Donedavni načelnik Klinike za ortopediju i dugogodišnji profesor Medicinskog fakulteta Zoran Golubović kaže da je odluka veća Komiteta da je plagirao rad sramotna, kao i da su navodi o tome neistiniti i manipulacija.

Ja sam čist i pred Bogom i pred ljudima. Sve ljude koji su učestvovali u lečenju ranjenika ja sam naveo u knjizi. Sve knjige koje sam koristio, naveo sam u poglavlju literatura. Ničije ništa nisam uzeo. To je sramota, napišete nešto što je deo istorije srpskog naroda, uložite 20 godina u to, i onda imate osobe koje su zavidne i to ne mogu to da podnesu. Ovo je jedan progon koji je neverovatan – kaže Golubović.

On priznaje da je koristio crteže Mitkovića, ali da je u poglavlju literatura naveo njegovu knjigu iz koje ih je preuzeo. Tvrdi da je i Mitković na isti način preuzeo fotografije stručnjaka Grina iz knjige objavljene još 1981. godine.

Kaže da ispod fotografija operisanih ranjenika gde je korišćen fiksator profesora Mitkovića nije to napominjao jer to, ističe, nije praksa u udžbenicima, odnosno, da je samo opisivao koji je metod primenjen, a ne i koja vrsta fiksatora.

Da Vas podsetimo:  Makronovi "rafali" i Srbija - koliko je Francuska pouzdan partner u oblasti vojne industrije?

Napominje da mu za napredovanje nije bila potrebna ova knjiga i da je nije pisao da bi zaradio, jer nijedan primerak monografije nije prodat, već su poklonjeni bibliotekama, zdravstvenim ustanovama, crkvama i drugima.

Inače, knjiga „Lečenje ratnih rana ekstremiteta“ govori o radu medicinskog osoblja na zbrinjavanju ranjenika tokom ratne 1999. godine. Sa više od 1.500 slika na 500 stranica, profesor Golubović je zabeležio događaje u hirurškoj sali u vreme bombardovanja Srbije od strane NATO.

Jelena Canić Milanović
Izvor:Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime