Kompanija Novosti pozvala zaposlene da se do kraja septembra prijave za otpremnine

0
664
Foto: printscreen (cenzolovka.rs)

Kompanija Novosti uputila je danas javni poziv zaposlenima da se dobrovoljno prijave kao tehnološki višak. Za Cenzolovku je potvrđeno da je poziv otvoren do 30. septembra.

U iščekivanju zvaničnog odgovora na ponudu vlasnika firme „Media 026“ Bobana Rajića za kupovinu Kompanije Novosti za oko 300 miliona dinara, ta kompanija, koja je, pored ostalog, izdavač Večernjih novosti, povukla je danas potez koji bi trebalo da rezultira smanjenjem broja zaposlenih i time, može biti, novom vlasniku uštedi truda.

Javni poziv zaposlenima da se dobrovoljno prijave kao tehnološki višak upućen je danas u prepodnevnim satima, a mogućnost da dobiju stimulativnu otpremninu zaposleni u Kompaniji Novosti, kako se navodi u dopisu, imaju do kraja ovog meseca.

Predsednica Sindikata novinara Srbije (SINOS) i predsednica ogranka tog sindikata u Kompaniji Novosti Dragana Čabarkapa kaže za Cenzolovku da su se sindikati u toj kompaniji oduvek zalagali da se pitanje viška zaposlenih rešava kroz javne pozive za dobrovoljni odlazak i da zato pozdravlja potez svoje matične kuće.

„Svesni smo da u kompaniji ima viška zaposlenih, ali smo isto tako svesni i da će, u slučaju da Novosti posle prodaje dobiju novog vlasnika, sigurno doći do korekcije broja zaposlenih. Iz tog razloga, ovaj javni poziv smatram dobrim potezom jer smo se za takav način rešavanja pitanja tehnološkog viška zalagali i 2006. godine“, navodi Čabarkapa.

Ona kaže i da u današnjem dopisu to ne stoji, a ni ona nema saznanja o tome koliki bi za menadžment bio „poželjan broj“ zaposlenih koji će se prijaviti za otpremninu do 30. septembra. Kompanija Novosti, prema njenim rečima, trenutno ima 324 zaposlena.

„Onima koji žele da se prijave za dobrovoljni odlazak nudi se iznos u visini prosečne bruto plate u poslednja tri meseca za svaku godinu radnog staža, uz mogućnost da se ta stimulativna otpremnina pojača i sa dve ili tri plate pride“, kaže predsednica SINOS-a.

Da Vas podsetimo:  Popović: Ko je medijima dao informaciju o prijavi protiv rektorke?

Na pitanje kako će se rešavati pitanje viška zaposlenih ukoliko se do roka koji je dao menadžment ne prijavi željeni broj ljudi, Čabarkapa ističe da se to pitanje ne može rešavati bez sindikata i mimo kolektivnog ugovora.

„SINOS će insistirati na tome da ovakav poziv bude više puta ponovljen kako bi priliku da firmu napuste uz otpremninu dobili i oni kojima zbog godina staža ili nečeg drugog trenutno ne odgovora da se dobrovoljno prijave kao tehnološki višak“, kaže predsednica SINOS u Kompaniji Novosti.

Napominjući da o mogućoj prodaji Kompanije Novosti biznismenu iz Vučka kraj Smedereva „zna koliko i drugi“, Dragana Čabarkapa navodi da je ipak najviše zainteresovana za budući položaj zaposlenih i da u tom smislu „sindikat neće dozvoliti da se položaj zaposlenih pogorša, kao što je to bilo slučaj s drugim medijima, posebno lokalnim, koji su dobili nove vlasnike“

Denis Kolundžija
Izvor: cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime