Komunalna policija bez adekvatne kontrole

0
943

komunalciŠest godina od formiranja Komunalne policije u Beogradu i dalje se dovodi u pitanje zakonitost pojedinih ovlašćenja i metoda rada ove gradske službe. Na osnovu svega što smo otkrili, a što ste mogli da pratite u rubrici Insajder u izgradnji u poslednja tri meseca, ispostavlja se da do danas nije uspostavljena adekvatna kontrola rada Komunalne policije, uprkos učestalim incidentima u kojima učestvuju pripadnici ove službe.

Rubrika o Komunalnoj policiji otvorena je na portalu Insajder.net pošto je početkom jula prodavac lubenica Vladan Marinković preminuo na Vidikovačkoj pijaci prilikom rasprave s komunalnim policajcima.

Iz Komunalne policije je saopšteno da je posle tog incidenta sprovedena interna kontrola i da su utvrđene nepravilnosti u postupanju dva pripadnika te službe, koji su i suspendovani. Do danas, međutim, nije saopšteno kakav je ishod disciplinskog postupka koji je protiv njih tada pokrenut, a o čemu je javnost saopštenjem obavestio načelnik Komunalne policije Nikola Ristić.

Ovo je jedan primer prakse da se najavljuju postupci posle incidenata u kojima učestvuje komunalna policija, a da se javnost ne informiše o ishodu postupka.

Prema istraživanju Insajder.neta, za pet godina podneto je 439 pritužbi na rad Komunalne policije, a zbog teške povrede radne discipline optuštena su samo četiri pripadnika te službe.

Bez objašnjenja nadležnih gradskih službi ostalo je naše istraživanje da Komunalna policija koristi nezakonite službene palice, a nadležne gradske vlasti nisu se oglašavale posle ni saznanja da Komunalna policija prima donacije privatnih firmi čiji je rad dužna da kontroliše.

Insajder.net je u proteklom periodu Komunalnu policiju kontaktirao više desetina puta, uputili smo brojne zahteve po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, a na odgovore smo u nekim slučajevima čekali više od 100 dana. Uprkos brojnim pozivima i zvaničnim dopisima, načelnik Komunalne policije Nikola Ristić do danas nije odgovorio na zahtev za intervju.

Istraživali smo kako su se proteklih godina povećavala ovlašćenja komunalnih policajaca, ali i šta su sve obaveze ove službe za koju se stiče utisak da se bavi samo sankcionisanjem građana, a ne i zavođenjem reda u, primera radi, oblasti nelegalne gradnje ili problemom smeća na ulicama.

Da Vas podsetimo:  Još jedna brutalna poruga poniženih i obezglavljenih

Insajder.net je tokom istraživanja utvrdio da Komunalna policija incidenate snima i objavljuje selektivno.

Nedavno je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio da je, posle nadzora sprovedenog po službenoj dužnosti, utvrdio da Komunalna policija nema čak ni zakonski osnov da koristi kamere za snimanje događaja u okviru poslova koje obavlja.

Veliki broj incidenata, nadležnosti, ovlašćenja i eventualna prekoračenja tih ovlašćenja, ishodi istraga, sistem kontrole – ovo su samo neke od tema kojima smo se bavili u proteklom periodu u rubrici Insajder u izgradnji: Komunalna policija. U ovoj rubrici ćete uskoro moći da čitate nove priče od kojih će na kraju nastati nove emisije.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime