Komunalna policija prima donacije i od onih koje bi trebalo da kontroliše

0
789

komunalnaKomunalnoj policiji u Beogradu privatne firme su od 2013. donirale računarsku opremu, kamere i dva skutera, pokazuju podaci koje je po Zakonu o dostupnosti informacija dobio insajder.net. Jednu donaciju, su međutim, u prvom odgovoru prevideli, kako nam je rečeno, nenamernom greškom.

Radi se o donaciji 50 tablet računara koje je Komunalnoj policiji donirala kompanija Moj kiosk.

Insajder.net je na osnovu saznanja da komunalni policajci koriste tablet računare s nalepnicama Moj kiosk, a pozivajući se na Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, 13. juna tražio od Komunalne policije spisak svih donacija koje je ova gradska služba primila od osnivanja do danas.

U odgovoru koji smo dobili, na spisku donacija nije se nalazila stavka o tablet računarima, zbog čega smo istog dana uputili dodatni zahtev s pitanjima da li je Komunalna policija od firme Moj kiosk dobila tablet računare i ako jeste zašto nam ta informacija nije dostavljena u odgovoru na prethodni zahtev.

Tek nakon toga, Komunalna policija je potvrdila da je po ovlašćenju gradonačelnika 10. februara prošle godine potpisala ugovor s preduzećem Štampa sistem i dobila donaciju od 50 tablet računara zajedno sa zaštitnim futrolama. Odgovoreno nam je da pojedini tableti imali nalepnice Moj kiosk, ali da su one odmah uklonjene.

Kako se u odgovoru navodi, tu informaciju nam nisu ranije dostavili jer je napravljen nenameran previd prilikom obrade prikupljenih podataka i da nam se zahvaljuju na ukazanom propustu.

Insajder.net uputio je dopis i kompaniji Štampa sistem, u čijem sastavu je i Moj kiosk, s pitanjima koji je bio povod donacije i da li je do sklapanja ugovora s ovom gradskom službom došlo na njihovu ili inicijativu Komunalne policije. Iz ove kompanije zahvalili su nam se na intersovanju za njihovo poslovanje, ali su dodali da ćemo odgovore na pitanja moći da dobijemo tek 26. avgusta, zbog godišnjih odmora.

Da Vas podsetimo:  Pismo ocu: Što te nema?

U nadležnosti Komunalne policije je, između ostalog, da kontroliše trafike na teritoriji Beograda. Inače, odlukom o Komunalnoj policiji, a koja bliže određuje poslove i ovlašćenja, navodi se da je zadatak ove gradske službe, između ostalog, “zaštita površina javnih namena od bespravnog zauzeća i oštećivanja (postavljanjem privremenih montažnih objekata i slično).

Komunalna policija dužna je i da kontroliše poštovanje odluke o postavljanju tezgi i drugih pokretnih objekata na teritoriji Grada Beograda, koja propisuje i broj frižidera za sladolede i rashladnih vitrina koje kiosci mogu koristiti.

Oni koji bi trebalo da kontrolišu objekte na javnim površinima su od jedne od kompanija koja ima najviše takvih objekata u Beogradu dobili donaciju.

Ovo je moguće jer Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći dozvoljava da privatne firme doniraju državne organe, ne izuzimajući i one čiji je zadatak kontrolisanje rada tih firmi.

Takvim zakonskim rešenjem praktično je legalizovan jedan vid prikrivene korupcije, o čemu je Insajder.net već pisao nakon saznanja da je kompanija Jura donirala automobile Inspekciji rada.

Nakon izveštavanja Insajdera o ovom slučaju, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je inicijativu za dopunu Zakona o donacijama i humanitarnoj pomoći.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime