„Komunalci“ poslovali s profitom?

0
915

“Uveden je rad i u gradska javna komunalna preduzeća, koja su 2013. poslovala sa gubitkom od dve milijarde dinara, da bi danas pravila profit od dve milijarde dinara. To je važno jer 85 odsto tog profita ide u budžet Grada Beograda iz koga se finansiraju infrastrukturni projekti, izgradnja škola, vrtića i igrališta.”

Blic. 20.12. 2015. godine

maliGradonačelnik Beograda Siniša Mali pohvalio se krajem prošle godine u Obrenovcu istorijskim uspehom Vlade Srbije u sređivanju javnih finansija. Ujedno je istakao i da je beogradska vlast uvela red u javna komunalna preduzeća u odnosu na vreme kad je gradom upravljao tadašnji lider demokrata Dragan Đilas.

Nakon što je nedavno Agencija za privredne registre objavila, između ostalih, i finansijske izveštaje 12 gradskih javnih komunalnih preduzeća, Istinomer je utvrdio da je gradonačelnik Mali u pravu: komunalna preduzeća su prošle godine zaista ostvarila neto pozitivan rezultat (od ukupnog profita oduzme se gubitak) u poređenju sa 2013. kada su zabeležila gubitak.

2016-08-05_065105Prema podacima iz finansijskih izveštaja, ovih 12 firmi je 2013, godine kada je u jesen smenjen gradonačenik Dragan Đilas, ostvarilo negativan rezultat od 1,8 milijardi dinara. Naime, Gradsko saobraćajno preduzeće (GSB) je imalo gubitak od 1,3 milijarde dinara, a Beograd put od oko jedne milijarde dinara. Sva ostala preduzeća, poslovala su sa dobitkom od 622 miliona dinara, pa kad tom dobitku dodamo spomenuti gubitak GSB-a i putarskog preduzeća, dolazimo do neto negativnog rezultata od 1,8 milijardi dinara. Već naredne 2014. godine, Beograd put i dalje beleži gubitak od milijardu dinara, dok se minus gradskog prevoza produbljuje do 4,5 milijarde dinara.

Prošle godine, koju gradonačelnik Mali navodi kao primer reda u finansijama gradskih komunalnih preduzeća, ostvaren je neto pozitivan rezultat od 4,4 milijarde, dakle duplo više nego što je Mali najavio u decembru. Međutim, i dalje imamo dve firme koje beleže minus. Istina, GSP je značajno oborio gubitak na 550 miliona dinara, ali se u gubitašima neočekivano pojavljuju i Beogradske pijace sa gubitkom od skoro 600 miliona dinara. Ostale kompanije su ostvarile dobit od 5,6 milijardi dinara.

Da Vas podsetimo:  Nacionalni stadion na "neprimerenom" mestu

Budući da je u pravu kada je reč o rezultatima poslovanja komunalnih preduzeća za prošlu i za 2013. godinu, gradonačelniku Malom ocena istina. Istinomer će, međutim, istraživati kako su ova preduzeća, koja svakodnevno opslužuju Beograđane, ostvarila profit i da li je to eventualno obezbeđeno na račun kvaliteta usluge i ušteda na račun ulaganja u opremu.

Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime