Konačno objavljen budžet Niša za 2016.

0
930

Screen Shot 2016-02-21 at 22.01.42Ponovo se pravdajući tehničkim problemima gradske vlasti Niša su pod protiskom javnosti, sa zakašnjenjem od 2 meseca, konačno objavile aktuelnu verziju lokalnog budžeta.

Kako je novinarima Južnih vesti rečeno u kabinetu gradonačelnika Zorana Perišića, i dalje se ne zna u čemu je bio problem.

Budžet Grada je stavljen na sajt odmah čim je usvojen, ali je prekopiran negde drugde. Ali imamo velikih problema sa sajtom. Kako padne, iz milion i jednog razloga, tako se neke stvari prekopiraju na drugo mesto – kaže šef kabineta Sanja Milijić.

Podsetimo, kako su Južne vesti ukazale, ni 2 meseca nakon što su ga odbornici usvojili, građani nisu mogli na sajtu Grada da pronađu ovaj veoma važan dokument.

Inače, gradske vlasti su u obavezi da novac poreskih obveznika troše isključivo onako kako je predviđeno Budžetom, pa je kontrola trošenja novca nemoguća ako se ne zna šta u njemu piše.

Sličan problem se desio i prošle godine kada Budžet nije javno objavljen više od pola godine. U međuvremenu je pretrpeo i nekoliko rebalansa, odnosno izmena, pa građani ni na koji način nisu imali uvid u to kako gradska vlast troši njihov novac.

Nakon pisanja Južnih vesti i brojnih obećanja gradonačelnika Zorana Perišića, Budžet koji je usvojen krajem još krajem 2014. godine je javno objavljen tek sredinom jula 2015. godine.

I dalje nema izveštaja o trošenju novca iz 2014.

Dok bi građani sada mogli da vide kako će vlast trošiti njihov novac u ovoj godini, i dalje se ne zna kako je to činjeno u prošloj, pa ni u pretprošloj.

Na sajtu Grada i dalje nema Izveštaja o realizaciji budžeta iz 2014. godine, koji je usvojen u Skupštini još juna prošle godine.

Da Vas podsetimo:  Otpušten zbog istine o zagađenju vazduha, Viši sud ga vratio na posao

Pritom, građani i dalje nisu videli ni periodične (tromesečne i polugodišnji) izveštaje za 2015. godinu, niti se zna da li oni uopšte postoje.

Ovo posebno dobija na značaju nakon nedavno objavljenog izveštaja državnih revizora koji su utvrdili da su gradske vlasti u 2014. godini zloupotrebile 1,6 milijardi dinara, što je bezmalo čitava petina godišnjeg budžeta.

Šta je budžet?

Budžet je dokument koji sadrži spisak planiranih prihoda i rashoda Grada za jednu godinu.
Plan prihoda govori koliko novca i iz kojih izvora gradska vlast planira da ga prikupi, dok rashodi pokazuju na šta nameravaju da potroše prikupljeni novac.

Po budžetu se planiraju i sprovode i javne nabavke, pa čak i one najmanje.

Trošenje novca mimo planiranog načina predstavlja krivično delo.

Predrag Blagojević

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime