Konkurs za ministra

0
935

b44688fc9eb44ef5fc21de670c89610b_LOd kandidata se očekuje da bude oštar prema opoziciji, nevladinom sektoru i svim kritičarima, da bez etičkih ograda koristi sve izraze koji rezultiraju osećanjem straha pri pomisli na promenu vlasti. I da podržava premijera

Vlada Srbije u tehničkom mandatu, a zbog potreba rukovođenja državom po resornom principu, raspisuje konkurs za popunjavanje mesta vršitelja funkcije ministra u punom mandatu od četiri godine, ili manjem, a u slučaju nove potrebe za vanrednim izborima.

Po pitanju svoje političke orijentacije, očekuje se da ministar bude iz najveće predizborne koalicije ili da makar deli njena ideološka opredeljenja, a pod uslovom da je ta opredeljenja uopšte moguće ustanoviti. Ukoliko ne ispunjava prethodni uslov, kandidat za mesto ministra treba da ima podršku neke interesne grupe, obaveštajne strukture ili bilo kakve druge vrste lobija. Veliku prednost će imati i kandidati iz partija ili neformalnih grupa koje imaju jaku podršku – po mogućstvu dugogodišnju – neke strane ambasade iz zemalja koje se u svetskom poretku ističu naoružanjem, prirodnim resursima, budžetima za finansijsku pomoć, pravom veta u međunarodnim organizacijama ili svime prethodno navedenim zajedno.

Kandidat za mesto ministra bi mogao posedovati i neka stručna znanja koja imaju veze sa resorom koji bi trebalo da vodi. Kandidati koji ne poseduju takva znanja takođe dolaze u obzir, ali pod uslovom da su fotogenični i kao takvi baš onako lepo izgledaju kada se pojave na elektronskim ili štampanim medijima. Poželjno je da kandidat ima i sposobnost da odgovara na novinarska pitanja verbalnim sklopovima koji makar zvuče smisleno. U nedostatku prethodno navedenih karakteristika budući ministar mora pružati strasnu podršku politici i rezultatima Vlade, a bez unapred određenog minimuma racionalnosti i argumentovanosti.

Od kandidata se očekuje da bude oštar prema opoziciji, nevladinom sektoru, spontano okupljenim grupama građana ili bilo kakvom drugom subjektu koji može biti nosilac antivladine kritike. Prilikom iskazivanja ove oštrine, od budućeg ministra se očekuje da obilato i bez etičkih ograda koristi izraze: „bivši režim“, „povratak u prošlost“, „doveli do bankrota“ ili bilo koje druge koji rezultiraju osećanjem biračkog straha pri pomisli na promenu vlasti. Sa druge strane, od kandidata se očekuje da, sa primetnim pozitivnim emocijama u facijalnoj ekspresiji, što je moguće češće i u bilo kakvom kontekstu upotrebljava termine: „evropske integracije“, „reformski put“, „neophodna modernizacija“ i slične. U nedostatku prethodnih izraza, kao i u kombinaciji sa njima, obavezno se koristi izraz „podrška premijeru“.

Da Vas podsetimo:  Najbolja mesta za izlaganje zastave Srbije

Kao nadoknadu za ove ukupno iskazane sposobnosti, kandidat može računati na kancelariju, rešen problem prevoza i ishrane, državne sekretare koji su kadrovska rezultanta koalicionih dogovora, kao i na administrativno i stručno osoblje ministarstva nataloženo tokom prethodnih mandata. Ovo poslednje se može otpustiti uz nadoknadu iz budžeta, a upražnjena mesta se mogu popuniti politički ili socijalno bliskim osobama, pa čak i kadrovskim rešenjima koja su poreklom od vraćanja usluga ili nekog drugog oblika jačanja prijateljskih odnosa. Budući ministar još može računati na platu, dnevnice i doznake za službeni put, kao i na upoznavanje mnogih putnih destinacija na kojima nije boravio za vreme svog neministarskog života. Prilikom usmenih i neformalnih razgovora sa kandidatima iz užeg izbora, budućem ministru biće predočene i delatnosti koje su pokrivene izrazima: „ima li tu mene“, „razumna nadoknada“ i „to se podrazumeva“.

Prijave se mogu slati na adresu Vlade ili na one adrese koje su u ovom trenutku bliske prethodno navedenoj adresi, a pod uslovom da kandidat nije jednu od tih adresa proglasio za adresu koja to više nije, jer se promenila adresa.

Konkurs je otvoren do završetka pisanja ekspozea, što znači da ima vremena.

Voja Žanetić

Nin

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime