Kontradiktorna tvrdnja Reportera bez granica

0
791

„Reporteri bez granica (RSF) tvrde da Srbija ima najmanju slobodu medija na Balkanu. Za tu tvrdnju moraju da daju temeljne argumente. Činjenica je da su nas rangirali krajem aprila ove godine na 76 mesto. Ispod nas je i Crna Gora, Bugarska, Makedonija, Kosovo sa zvezdicom, tako da je to kontradiktorna tvrdnja“, rekao je generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović gostujući na televiziji N1.
Brajović je u emisiji „Dan uživo“ rekao da se Reporteri bez granica u vezi sa ovom tvrdnjom nisu obratili UNS-u kao najvećem novinarskom udruženju, iako je direktorka kancelarije za Balkan ove organizacije Polin Ades-Mevel rekla da je „razgovarala sa organizacijama koje se bave slobodnom govora i medija“.

„Za razliku od RSF, imamo Evropsku federaciju novinara koja u Srbiji ima tri članice – UNS, NUNS i SINOS, i oni kad god se desi neki događaj traže mišljenje svih organizacija da bi doneli sud. Mislim da su RSF neprofesionalno postupili, odnosno da za ovakvu tvrdnju nisu dali valjane argumente“.

Komentarišući slobodu medija u Srbiji, Brajović je ocenio da ona nije dobra.

„Mogu donekle da budem zadovoljan jer su akteri na medijskoj sceni veoma aktivni. Mi zajedno aktivno učestvujemo u radu na Medijskoj strategiji“, rekao je Brajović.

On je rekao da je Polin za Radio Slobodna Evropa izjavila „da iako je LJiljana Smajlović kontraverzna novinarka, treba joj se pružiti profesionala zaštita“.

„Stalno nam neko uvodi kriterujume moralno političke podobnosti. To je ono što nije dobro, što i u međunarodnim organizacijama koje se bave i koje mere slobodu govora često ima politizacije“, rekao je Brajović i dodaje da se to dešava i u našim organizacijama.

Da Vas podsetimo:  Snaga ove zemlje je na lokalu

„Imamo tvit Vukašina Obradovića koji kaže da su Goran Kozić i LJiljana Smajlović našli jedno drugo. Međutim, ovde se radi o tome da se Komisija za istraživanje ubistva novinara bori da se pokrenu istrage i rezultat je napredak u istragama ubistava novinara i suđenje optuženima za ubistvo Ćuruvije“, naveo je Brajović i dodao da „s druge strane imamo slobodu jednog državnog medija, da dovede u pitanje i to pravo da posle dvadeset godina budu pred lice pravde izvedeni ubice Slavka Ćuruvije“.

„Mi često jeftinom politizacijom i politikanstvom obezvrđujemo jedni drugima rad i to je ono što ne valja i kod mejnstrim organizacija koje se bave slobodom medija“, rekao je Brajović.

Kada je reč o Medijskoj strategiji Brajović je rekao da se se ona radi „u pristojnoj atmosferi“.

„Dokument mora da usvoji Vlada Srbije, koja može da je usvoji delimično ili u celosti. Sve  što mi uradimo treba da se pretoči u zakonsku regulativu, koja nažalost može da se poštuje ili ne poštuje, a to je dug put. Put slobode medija je večan“, rekao je Brajović.

Izvor: UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime