Kontramiting u jaslicama

0
1077

Vračarski plato je i ove godine doživeo svoj vesićevski božićni preobražaj, kada se od platoa razlupanih granitnih ploča pretvorio u Božićno seoce, odnosno u isti onaj razlupani plato, samo obogaćen božićnim mobilijarom: montažnim kućicama za prodaju šećerlema i pljeskavica, pozornicom, jednim vašarskim karuselom i starim fijakerom za pravljenje osmica i raznošenje blata po izlokanim pešačkim stazama. U jednom delu ugašene fontane podignute su jaslice, simbolično mesto Hristovog rođenja, dok je u drugom delu ostavljen prostor za tri kralja. Sve to je zasuto ogromnim količinama slame, koja ima višestruku funkciju. U božićnim danima privlači turiste i prolaznike da naprave selfije u religioznom ambijentu, dok na proleće iziskuje veliki tender za remont i čišćenje vodoinstalacija ispod fontane, jer se tokom zime sve začepi i prolećna sezona ne može da počne dok neka „izabrana“ firma ne otkloni i poslednji komadić slame i pleve zaostalih iza božićnih praznika. Pogled na Božićno seoce proteklih dana više je nego sumoran: tu su samo prodavci u kućicama, prilično retki prolaznici, konji u zaprezi koji se smrzavaju na hladnoći, blatnjavi kolotrazi i zatvorena bina sa čijih zvučnika po ceo dan ide isti bogougodni soundtrack.

Božićno seoce, baš kao i njegova slama, ove godine će, prema pisanju medija, biti apgrejdovani. Pored versko-tržišnog aspekta, oni će dobiti i političko-propagandnu dimenziju, jer se za 17. januar ove godine baš na ovom mestu najavljuje veliko događanje Putina i SNS naroda, predvođenog predsednikom Aleksandrom Vučićem. Blizina Hrama Sv. Save i najavljena Putinova poseta kripti inspirisali su naprednjačke „nevladine“ organizacije, poput novoustanovljenog Centra za razvoj Beograda (CRB), da dizajniraju događaj višestruke namene. Sve bi trebalo da se odvija u kontekstu Hristovih jaslica, koje bi predstavljale scenski kontrapunkt Platou ispred Filozofskog fakulteta, gde se najavljuje miting opozicije za 16. januar (godišnjica od ubistva Olivera Ivanovića). Pritom, ministar Stefanović neće biti primoran da retroaktivno prebrojava kontramitingaše na svetosavskom skupu, jer će se sve raditi prema utvrđenim kvotama, koje opštinski odbori SNS moraju da obezbede. Poznato je da, recimo, niški odbor mora da obezbedi 3.000, a kragujevački 2.500 ljudi. Planirano je da na Vračarskom platou tog dana bude preko 70.000 ljudi. Glavni odbor stranke biće svakako smešten oko Hristovih jaslica, dok će drugi deo fontane, onaj predviđen za tri kralja, Melkiora, Baltazara i Kaspara, biti počasni prostor za Bratislava Gašića, Nikolu Selakovića i Igora Mirovića. Mudraci ili magi, kako ih još zovu u predanjima, predstavljaju biblijske figure koje su došle iz daleka da se poklone rođenju vladara, donoseći mu darove u vidu mirâ, zlata i tamjana. U domaćoj verziji, Gašić, Selaković i Mirović bi trebalo da predstavljaju garancije podrške Vučiću sa tri različita kraja države: juga, zapada i severa. Nedostaje istok, u čemu je recimo režim Slobodana Miloševića prednjačio, što je kod Vučića zamenjeno jakom ženskom figurom u vidu potpredsednice vlade Zorane Mihajlović, koja je formacijski zadužena za kvote u tom delu zemlje. Bina će konačno biti aktivirana, jer su predviđeni govori Vladimira Vladimiroviča i Aleksandra Vučića. Moglo bi se reći da od 21. februara 2008. godine, kada je Koštuničin Centar za demoliranje Beograda realizovao miting „Kosovo za patike“, a u okviru njega Moleban za Kosovo, do danas nije bilo takvog skupa na Vračarskom platou. Ono što povezuje oba mitinga i dalje je nerešeni problem Kosova, s tim da ovaj koji se planira za 17. januar ima i svoj antiopozicioni kapacitet koji nije zanemarljiv. Doček Putina samo je povod da se članstvo podigne na noge i uputi ka Hramu Sv. Save. Iako organizatori ističu da je glavni cilj skupa „promocija ciljeva normalne i pristojne Srbije, koja radi ono što je u njenom interesu i interesu njenog naroda”, sasvim je izvesno da je organizacija ovakvog događaja pre svega demonstracija političke nadmoći Aleksandra Vučića, podrške Rusije ali i one sa lokala, oličene u figurama trojice kraljeva.

I dok je godina počela ordenjem Aleksandra Nevskog i Radovana Karadžića, koje su ponosno poneli predsednik i premijerka kao simboličnu potvrdu da se nalaze na pravom putu, svetosavski skup bi trebalo da pokaže da to nije samo puka simbolika već da je tako i u realnosti. Reka SNS naroda trebalo bi da se slije ka Slaviji i Vračarskom platou iz pravca Palate Albanije. Potencijalna opasnost na tom putu mogu biti samo restoran Manjež, kafići na Cvetnom trgu i eventualno hipermarket IDEA kod Londona. S ovim rizikom su se naprednjaci svakako unapred suočili i ukalkulisali mogući procenat odliva verujućeg naroda na putu do Božićnih jaslica. Ako se prenebregne ono što kažu predstavnici famoznog Centra za razvoj Beograda, cilj je da se pre svega pokaže šta znači „reka naroda“ koja teče Ulicom srpskih vladara. Dakle, ono oko čega je bilo spora u javnosti kada su se prebrojavali građani na protestima „Jedan od pet miliona“. Najavljeno je da će se pomenuta „reka“ snimati dronovima, iz svih uglova i perspektiva, što kasnije može poslužiti kao odličan propagandni materijal ukoliko budu bili raspisani izbori. U tom smislu, planirani svetosavski kontramiting naprednjaka je pre svega odgovor Aleksandra Vučića na izazove opozicije. Njime on želi da poentira i začepi usta opoziciji i preostalim nezavisnim medijima. Gustinom naprednjaka po kvadratnom metru kontramitinga Vučić prevashodno želi da pokazuje svoje mišiće, koji u principu i nisu više toliko jaki, čim je došao na ideju da ih javno demonstrira. Oni se sada bilduju ruskim steroidima i pokaznim vežbama banjalučke represije, ali im rapidno opada podrška sa zapada, tako da ih predsednik može ispuniti samo preostalom slamom iz Božićnih jaslica.

Da Vas podsetimo:  Kad novoradikali razgovaraju

Saša Ilić
Izvor: Peščanik.net

PODELI
Prethodni tekstSrećan rođendan profesore
Sledeći tekstAutobus

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime