Koracima pobednika do novih pobeda!

0
1029

putin-vucic-palta-rU podne i dvanaest minuta sleteo je Iljušin 96, jedno od svetskih najmodernijih komandnih centara u vazduhu, iz kojeg je tačno u podne i dvadesettri minuta izašao predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič. Beograd je dočekao po treći put, najjačeg lidera Istočne hemisfere i jednog od svetskih lidera koji je u srpskoj prestonici, prisustvovao vojnoj paradi srpske vojske održanoj prvi put posle 29 godina.

U slavu palih vojnika u odbrani od fašizma i sedam decenija po oslobođenju Beograda, uz snažne poruke vremenu koje odjekuje najavljujući turbuletan period za Srbiju, prvi čovek Rusije sa impozantnom delegacijom koja ga je dopratila, građanima Srbije poručio je: Došli smo da ostanemo!

I to je jedna od najznačajnijih poruka ove, po svemu sudeći, istorijski značajne posete Vladimira Putina. Ona je istorijska prema svom (geo)političkom, ekonomskom, duhovnom i kulturnom značaju. Organizovana na vrlo simboličan način: obeležavanje Velike pobede nad fašizmom, uz vojnu paradu, klicanja desetina hiljada merljivog broja građana, u momentu najniže tačke odnosa između Istoka i Zapada (koji mnogi, ne bez razloga, nazivaju Hladnim ratom) poseta ruskog predsednika svakako je prelomna tačka za predstojeće događaje u Srbiji i na Balkanu.

Posle 16. oktobra ništa više neće biti isto. Interkontinentalno jaka poruka stigla je s Balkana i okolnosti i događaji sada dobijaju na dodatnom ubrzanju. Sa zapadne hemisfere reakcije najavljuju zveckanje ultimatumima[i], iz regiona stižu poruke „povampiruju se devedesete“. Očekivano!

Međutim, kako će se ponašati u narednim događajima srpsko rukovodstvo i da li možemo očekivati promenu režima-to će već biti u sferi (ne)očekivanih turbulencija. Svakako, mora se priznati trenutna spoljnopolitička i mudrost i hrabrost aktualne političke elite, koja je samo par dana pre posete Vladimira Putina na Partizanovom stadionu, u sred Beograda dobila jasnu poruku prenetu dronom koji je nosio velikoalbansku zastavu.

Da Vas podsetimo:  Tužno i sramno, nažalost istinito .... Čudna vrednovanja u čudnoj Srbiji…

Naravno, izvršitelji jesu Albanci ali dalje od izvršenja treba posmatrati samu pozadinu. Ona leži u odgovoru na pitanja: čiji je projekat Velike Albanije, koga je istorijski podržavao i ko je njime potkusurivao geopolitičke pretenzije. Dakle, Beograd zna ko u stvari stoji iza skandala nikada viđenog na sportskom događaju. I primivši tako bestijalno jasnu poruku, opredelio se za, u simboličkom smislu, maestralno obeležavanje pobede nad fašizmom!

Dakle, i poruka Beograda sasvim je jasna: on unapređuje saradnju s Ruskom Federacijom i poziva onaj deo EUrope koji trpi ogromne gubitke zbog američkog ultimatuma da preko Srbije priđe (opet) bliže Rusiji:

„Za Srbiju je sada dobra prilika da zauzme dobro mesto na ruskom tržištu(…)“Imamo o čemu da razgovaramo. To uključuje i automobilsku industriju. Imajući u vidu naše odnose, mogli bismo da se dogovorimo o nekim kvotama za izvoz automobila u Rusiju“rekao je Vladimir Putin odgovarajući tako na molbu srpskog premijera povodom bescarinskog izvoza Fijatovih automobila na rusko tržište. I ovo je bilo prvo iznenađenje.

Usledilo je drugo.

Ruski predsednik pozvao je investitore iz Evrope da u Srbiji zajedno s ruskim investitorima ulože u proizvodnju produkata koji bi se našli na ruskom tržištu. I to nije bilo sve.

Usledilo je i treće:

„Danas smo obavili konstruktivne razgovore uzajamno usmerene na napredak u svim oblastima (…) dogovorili smo da (ruske) investicije ubrzo porastu za još 500 miliona dolara što znači dodatna radna mesta i razvoj privrede“, rekao je Putin i dodao „ Srbija je veoma povećala isporuke poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i poljoprivredna razmena je dostigla 130 do 150 miliona dolara i još raste (…)“[ii] zaključio je Putin na pres-konferenciji u Palati Srbija.

Potpisano sedam međudržavnih sporazuma, protokola i memoranduma

Tokom posete Vladimira Putina, a uoči vojne parade: ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor Federalne službe za vojnoteničku saradnju Ruske Federacije Aleksandar Vasiljevič Fomin potpisali su Sporazum o vojnotehničkoj saradnji; direktor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Vlade Srbije Goran Matić i direktor Federalne službe za bezbednost Rusije Sergej Beseda potpisali su Sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

Da Vas podsetimo:  Srbi, Srbe ubijaju! POKUŠAJ MASOVNOG UBISTVA SRBA U ŠVEDSKOJ!

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor Federalne imigracione službe Konstantin Romodanovski potpisali su Sporazum o readmisiji i Protokol o njegovom sprovođenju.Direktor Uprave carina Miloš Tomić i rukovodilac Federalne carinske službe Rusije Andrej Beljaninov potpisali su Protokol između Uprave carina Srbije i Federalne carinske službe Rusije o razmeni podataka o carinskoj vrednosti robe koja se kreće između dve zemlje.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i generalni direktor Ruske energetske agencije Ministarstva energetike Rusije Anatolij Tihonov potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti energetske efikasnosti, uštede energije i obnovljivih izvora energije.Direktor Direkcije za infrastrukturu Železnica Srbije Goran Maksić i generalni direktor RZZD Internešenel Sergej Pavlov potpisali su ugovor o rekonstrukciji tri deonice transevropskog železničkog koridora 10.Direktor Direkcije za organizaciju prevoza Železnice Srbije NJegosav Teofilović i generalni direktor RZZD Internešenel Sergej Pavlov potpisali su ugovor o isporuci 27 dizel motornih vozila za prigradski saobraćaj.[iii]

Tako je Srbija, 16. oktobra u nedelju obeležavanja velike pobede nad fašizmom ostvarila mogućnost da unapredi poljoprivredu, infrastrukturu, energetiku i značajno promeni socio-ekonomsku sliku društva koju godinama unazad pod blurovanom karticom za klub članica sporednog koloseka EU kluba devastira neoliberalna politika ucenjivanja od strane međunarodnih finansijskih institucija. Naravno, boljitak neće doći preko noći i bez muka. Naprotiv! Arhitektama novog balkanskog inženjeringa sada preostaje reaktiviranje starog scenarija: „dešavanja na ulicama“, obaranja režima…Uostalom, oni koji su bili pozvani da prisustvuju paradi, a izostali; kao i oni koji protokolom nisu bili „prihvatljivi“ pa tako ni pozvani, čine ponovnu skupinu „igrača“ na tabli vašingtonskih interesa. Na Balkanu, više je nego jasno, Srbija i Republika Srpska postaju „legitimne mete“. Legitimne utoliko jer je Beograd prelomio:

„Ruska federacija uvek je štitila Srbiju, ali i Srbija je pokazala da je prijatelj Rusije i u teškim trenucima. Sramota me je da ponavljam da nismo uveli sankcije i da ih nećemo uvoditi. To ova vlada zasigurno neće učiniti“[iv], rekao je prvi ministar Vlade Srbije, dodajući da „naravno to može da uradi neka druga (vlada)“. I ovo je bio uvod u tačku preloma koji se neposredno posle odigravao pred očima cele Srbije, Balkana, Evrope i sveta a jeste paradni korak pobednika nekih prošlih, sve su prilike i nekih budućih pobeda nad povampirenim (neo)fašizmom na tlu Istočne Evrope.

Da Vas podsetimo:  Nije Kosovo takozvano nego je takozvana republika Kosovo

Ukoliko bi u jednoj rečenici oslikali jačinu simbolike vojne parade ona bi stala u lastavičja krila koja su se na kraju glorioznog naleta pojavila i otpozdravila na nebu. Neka manevar vođe izvanredne pilotske grupe „Striži“ bude kraj dugog perioda ponižavanja nekada ponosne i jake Srbije i početak resetovanja uloge koja nam pripada: suverene, ekonomski stabilne, nacionalno ponosne i uvažavane Srbije.

Marina Raguš

FSK

____________________

[i] http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Beograd-pod-zapadnim-reflektorima.sr.html

[ii] http://www.naslovi.net/2014-10-16/beta/politicka-i-ekonomska-podrska-srbiji/11987078

[iii] http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0

[iv] http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=108595

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime