Koreni na udaru polit-hakera

Srbija – zemlja represije?

1
1153

vucic-670x447

Da li Srbija postaje zemlja koja sve više naliči državama s najgorim represivnim režimima?  Sudeći po onome što se događa u poslednja dva tri dana, odgovor bi mogao biti pozitivan. U stvari, ako bolje osmotrimo stvari oko sebe, mogli bismo čak da zaključimo da se Srbija polako, maltene neprimetno, od jedne poludemokratske zemlje transformisala u nešto što je nalik na diktaturu najgore vrste. Istina, ovde još uvek ne streljaju ljude zbog iskazanog političkog stava ili kritikovanja vođe i njegovog režima, ali to se, valjda, još ne dešava samo zahvaljujući tome što se u Srbiji svi trude da „gledaju svoja posla“ i da „ne guraju nos tamo gde mu nije mesto“.

Strah je zavladao svuda, a na prvom mestu među novinarima. U medijskoj sferi u Srbiji odavno postoji značajan stepen autocenzure. Novinari se u ovoj sirotoj zemlji prilagođavaju željama vladajućeg režima i vrlo lako menjaju onu orijentaciju koja sa istinitim i poštenim izveštavanjem imaju malo toga zajedničkog. Pa šta da rade, reći će neko, moraju da čuvaju hleb. Ima da pišu onako kako gazde  žele, a ne onako kako oni vide određene stvari. Uostalom, u Srbiji je sasvim normalno da sluga veže konja tamo gde mu gazda kaže, pa makar crkao i konj i gazda i sav ostali svet zajedno s njima.

Svi opresivni režimi najpre zasednu na izvor informacija i tamo propuštaju samo one vesti koje im idu u prilog. Odatle efikasno kontrolišu svoje političke protivnike, „slobodne analitičare“ i kritičare svake vrste. Istina, danas postoje alternativni vidovi informisanja, kakav je internet, gde se nikako ne može stati na sam „izvor“, jer tu „voda“ izbija na površinu razuđeno, sa svih strana. Ali, oni najopresivniji režimi imaju i za to leka, odu duboko „pod zemlju“ i tamo zapuše bilo kakav dotok informacija. Otuda, čini se, malo je onih koji bi se u Srbiji začudili ukoliko bi vođa, koliko sutra, doneo odluku da se, u ime „izmene svesti kod Srba“ zabrani internet; kao retrogradni izum koji kvari ljude i ometa velike vođine planove za instaliranje „novog srpskog čoveka“.

Da Vas podsetimo:  Celom svetu postaje jasno šta su posledice NATO agresije iz 1999.

Atak na portal „Koreni“

suspend

U toku jučerašnjeg dana veliki broj internet portala, blogova, Fejsbuk profila i Jutjub video klipova – u kojima se na šaljiv, pa i posprdan, način komentarisao Vučićev odlazak u Feketić sa spremljenim RTS kamerama – jednostavno je ugašen, blokiran ili uklonjen s interneta; izgleda, nalogom koji je upućen iz najviših političkih krugova u zemlji.

Portal Nikole Janića, dugogodišnjeg predsednika Srpskog saveza u Švedskoj, preksinoć je tokom cele noći i gotovo celog sledećeg dana bio nedostupan, jer je server „pao“. A pao je, kako je objasnio provajder, zbog masovnih hakerskih udara. Juče, negde oko podneva, sajt www.koreni.rs je na kratko „proradio“ i bio je (online) dostupan nekih dva do tri časa. U tom vremenu, na portal Koreni postavljena su dva ili tri nova članka. Uz to, ugnežden je i video sa Vimea, pod naslovom „Supermen u Feketiću“, onaj isti kojeg je i sam Vučić, kada je shvatio da nikako ne može da ga potpuno blokira, sinoć postavio na svom Facebook profilu http://x2t.com/koreni.

supermenNakon toga, portal Koreni ponovo je blokiran. Negde od tri sata popodne portal Koreni opet je zatvoren i server nije odgovarao. Vlasnik Korena je pretpostavljao da su se hakerski napadi obnovili, te da će nakon toga sajt ponovo biti vraćen u redovno stanje. Ali, sinoć, negde oko 10 sati, na sajtu se pojavilo obaveštenje da je portal www.koreni.rs „suspendovan“, a od vlasnika portala tražilo se da se pod hitno javi provajderu (odnosno vlasniku servera na kojem se sajt Koreni nalazi). Vlasnik i uredništvo Korena pokušavali su da stupe u kontakt sa veb hosting menadžmentom, na čijem serveru se www.koreni.rs nalaze, ali tokom prošle noći to im nije pošlo za rukom. Ipak, danas oko podneva dobijena je informacija da je sajt www.koreni.rs morao biti suspendovan iz „bezbednosnih razloga. Naime, hakerski napadi su se toliko pojačali da nije bilo drugog načina da se portal Koreni zaštiti, sem da se opet isključi sa interneta.

Da Vas podsetimo:  Muke sa adresom ili "kad čeljad nisu besna, nisu ni prebivališta tesna"

Dakle, sada je postalo poprilično jasno da je one „hakerske upade“ organizovao neko kome je u interesu da spreči da se šaljivi  prilozi o njihovom lideru pojavljuju na internetu. A ko bi to mogao biti? Sigurno ne oni kojima ide u prilog da se PPV izloži podsmehu zbog svog samoreklamerstva i korišćenja RTS-a za ličnu promociju. Zna se, ako neko nekome nešto uistinu želi da pomogne, taj to tada (nikada) ne oglašava na velika zvona. Otuda, više je nego jasno da su se „internet vojnici“ razmileli kako bi blokirali portale, blogove, Fejsbuk profile, Jutjub video priloge – čak su ih negde i potpuno brisali (uništavali) – a naredbu za takve IT aktivnosti mogli su da izdaju samo oni koji imaju moć i batinu kojom mogu da udare čak i po internetu. A koji bi to „silnici“ mogli da budu? Pa zna se, oni koji danas vladaju Srbijom, reklo bi se, onako kako im se prohte.

P. Petrović

like-button.net here

wordpress-themes.org here

1 KOMENTAR

  1. Ovo je strasno kako Vucic pravi sebi reklamu na racun nastradalih ljudi. Niko me nemoze ubediti da su se kamere nasle slucajno tu bas kada je on sleto i izasao iz helikoptera. Narode dobro razmisli da li ovom coveku treba ponovo ukazati poverenje i dati svoj glas???

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime