Koridori Srbije: Novi v.d. direktora, mehanizmi isti

2
1099

Vest da je Vlada na mesto vršioca dužnosti državnog preduzeća Koridori Srbije izabrala funkcionera SNS-a Zorana Babića izazvala je brojne komenatare. Prema istraživanju Insajdera, Koridori Srbije osnovani su sa svim karakteristikama privatne firme, koja može da radi za sebe i svoj račun, iako su u vlasništvu države i upravljaju velikim sredstvima koje država uglavnom povlači iz kredita za izgradnju Koridora 10.

puteviZoran Babić je imenovan za vršioca dužnosti, iako je raspisan konkurs za novog direktora tog preduzeća. Ako se posmatraju uslovi konkursa za direktora Koridora Srbije i zakonski uslovi, Zoran Babić ne ispunjava onaj o radnom iskustvu na sličnom poslu. Osim toga, direktor bi morao da zamrzne funkciju u stranci, a nije poznato da li je Babić to uradio. Činjenica da je izabran na funkciju vršioca dužnosti praktično znači da se uslovi konkursa na njega i ne odnose.

Ono što je ostalo nepromenjeno su mehanizmi rada Koridora Srbije, koji su se po mnogo čemu pokazali sporni.

Vlada je na istoj sednici na kojoj je imenovan Babić, usvojila Zaključak kojim preporučuje državnim preduzećima i institucijama da prilikom angažovanja privatnih firmi na velikim državnim poslovima izaberu samo one sa bele liste Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. To znači da mogu i ne moraju da angažuju firme koje poštuju zakone jer ih Vlada svojim Zaključkom na to nije obavezala.

Koridori Srbije osnovani su 2009. kao preduzeće u vlasništvu države sa karakteristikama privatne firme, koja prema osnivačkom aktu može da posluje „u svoje ime i za svoj račun“. To znači da svim sredstvima koje država uglavnom povlači iz međunarodnih kredita upravljaju tako što mogu samostalno da sklapaju ugovore sa trećim licima.

Da Vas podsetimo:  Vučićev kartel se brani prangijama

Istraživanje Insajdera pokazalo je da se izvođači na Koridoru 10 biraju na međunarodnim tenderima , ali te firme svoje podizvođače biraju samostalno, a podizvođači zatim biraju svoje podizvođače. U takvom mehanizmu je došlo do toga da je na gradnji Koridora 10 angažovano više firmi od broja kilometara koji se gradi, a da Koridori Srbije mogu da kažu da oni nemaju nikakav uticaj na to ko će izabrati koliko podizvođača i da li će biti angažovane najbolje i najpovoljnije firme.

Dok Koridori Srbije navode da njima odgovaraju samo firme izvođači, dešava se da izvođači probijaju rokove, Koridori Srbije im isplaćuju dodatna sredstva, avanse za poslove koji se ne završe, a da za sve to niko nije odgovoran. Sve ovo se videlo na primeru angažovanja grčke firme Aktor, koja gradi četiri deonice Koridora 10.

Gradnja puteva „suprotna logici“

Radna grupa nadležnog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uradila je izveštaj u kojem navodi da Koridori Srbije „suprotno logici“ odobravaju Aktoru probijanje rokova, dodatne isplate i avanse. Istovremeno, predstavnici vlasti obećavaju da će Koridor 10 posle nekoliko decenija konačno biti završen. Završetak međutim zavisi upravo od deonica na kojima je angažovan Aktor. Predstavnici Vlade do danas nisu saopštili kako će rešiti problem i završiti Koridor 10 do kraja ove godine, što je najnovije obećanje. Nije poznato da li će sa firmom Aktor ugovor biti raskinut ili ne, ko će taj posao završiti, kao ni da li će država naplatiti kašnjenja.

Prema izveštaju Radne grupe 48 kilometara autoputa praktično je poskupelo za 10 miliona evra, a da za to niko nije odgovoran.

Insajder se poslovanjem državnog preduzeća Koridori Srbije bavio u dve emisije Insajder bez ograničenja: Zaobilaženje rupa.

Da Vas podsetimo:  Apotekarka kritikovala vlast na Fejsbuku, naprednjaci joj nameštaju otkaz

www.insajder.net

2 KOMENTARA

  1. Ovo je priča o klasičnom pranju para. Sporno je samo da li novac ide u privatne džepove ili u kasu SNSa. Ili oboje.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime